Rusia a recunoscut independenţa republicilor separatiste din estul Ucrainei. Putin: Avem tot dreptul să luăm măsuri

×
Codul embed a fost copiat

Criza din Ucraina a ajuns într-o fază extrem de periculoasă, după mutarea provocatoare a preşedintelui rus. Într-o transmisiune în direct, Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei.

Decretele semnate luni seară de liderul de la Kremlin prevăd inclusiv trimiterea de forțe armate de menținere a păcii în cele două republici separatiste, relatează agenţiile de presă internaţionale, ceea ce înseamnă că trupele ruse au undă verde să treacă granița în țara vecină.

Ministerul de Externe de la București a ridicat nivelul de alertă la "maximum" pentru Ucraina – "Părăsiți imediat țara!" este mesajul transmis de MAE cetățenilor români de acolo.

În direct la televiziunea națională, liderul rus a semnat decretul de recunoaștere a independenței celor două republici autoproclamate Donețk și Lugansk, teritorii pro-ruse din estul Ucrainei care s-au rupt de Kiev în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea.

Recunoașterea de către Moscova a independenței celor două republici respinge de facto armistițiul mediat în 2015 de Franța și Germania, sub titulatura -Acordurilor de la Minsk- și oferă Moscovei pretextul de a trimite fățiș trupe în regiune.

Anunțul recunoașterii a venit la capătul unui discurs de o oră în care Vladimir Putin a făcut o cascadă de declarații revizioniste șocante: „Ucraina este o creație bolșevică. Ucraina a fost numit după Lenin. Lenin a fost autorul și arhitectul Ucrainei.”

În discursul său, Vladimir Putin a vorbit peste jumătate de oră despre istoria Imperiului Țarist, a URSS şi a Ucrainei. Observatorii internaționali l-au numit drept un "delir sovietoid".

Vladimir Putin a mai spus că preocupările de securitate ale Rusiei au fost ignorate şi a atacat ideea ca Ucraina să se alăture alianței defensive NATO, spunând că ar servi drept "o amenințare directă la adresa securității Rusiei"

Vladimir Putin: „În documentele NATO, țara noastră este declarată oficial şi în mod direct, principala amenințare la adresa securității euro-atlantice, iar Ucraina ar servi drept un punct principal de desfășurare pentru un astfel de atac (împotriva Rusiei)".

„Știm, de asemenea, că au existat deja declarații despre faptul că Ucraina urmărește să își producă propriile arme nucleare. Și nu este doar o bravură. Ucraina posedă într-adevăr tehnologii sovietice și mijloace pentru producerea unor astfel de arme”, a mai spus Putin.

De aici încolo totul este posibil, întrucât soldaţii ruşii ar putea ajunge la o confruntare directă cu trupele ucrainene. În ultimii 8 ani a fost un razboi prin interpuşi, cu arme ruseşti.

Desfășurarea evenimentelor de luni:

UPDATE 22.10 Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că România condamnă cu fermitate recunoaşterea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk ca independente.

"Este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunităţii internaţionale", subliniază el.

Iohannis a adăugat că România susţine cu fermitate suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

UPDATE 21.35 Președintele Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a independenței celor două teritorii separatiste din estul Ucrainei, în prezența liderilor acestora.

UPDATE 20.50 Cele mai importante declarații ale lui Vladimir Putin, preluate de Kommersant.ru.

- În situația actuală, Rusia are tot dreptul să ia măsuri de represalii pentru a-și asigura securitatea și va continua să facă acest lucru.

- NATO sfidează temerile Rusiei privind securitatea sa și intenționează să facă același lucru și în viitor, Moscova nu va fi de acord cu acest lucru.

- Dacă echipamentele radar NATO sunt desfășurate în Ucraina, acestea pot controla teritoriul Rusiei.

- Rusia a primit cinci valuri de expansiune NATO, pur și simplu am fost înșelați.

- Fiecare țară are dreptul de a intra în alianțe militare, dar nu vă puteți consolida securitatea în detrimentul securității altor state.

- În Ucraina sunt desfășurate misiuni de antrenament NATO, de fapt, acestea sunt baze militare. Constituția Ucrainei nu permite baze militare străine, dar acest lucru este ocolit, ei numesc baza NATO o misiune.

- Armele occidentale curg în Ucraina într-un flux neîncetat, sfidător, iar consilierii străini sunt responsabili de situație.

- Locuitorii Crimeei au ales să fie împreună cu Rusia, așa că acum Kievul folosește grupuri de sabotaj, mizând pe extremiști.

- Acum, descendenții recunoscători au demolat monumentele lui Lenin. Aceasta este ceea ce ei numesc decomunizare. Vrei decomunizare? Ei bine, asta ne convine foarte mult. Dar nu este necesar, după cum se spune, să ne oprim la jumătate. Suntem gata să vă arătăm ce înseamnă adevărata decomunizare pentru Ucraina.

- Liderii ucraineni au urmat o politică dictată de radicali și au devenit obraznici, și-au impus voința autorităților.

- Dependența a predominat din partea Ucrainei, este suficient să ne amintim de furtul de gaz.

- În ciuda nedreptății, înșelăciunii și jafului Rusiei, poporul nostru a recunoscut statul după prăbușirea URSS și a ajutat țările CSI, inclusiv Ucraina.

- Naționaliștii își asumă meritul pentru câștigarea independenței Ucrainei, dar acest lucru nu este adevărat.

- Greșelile bolșevicilor în diferiți ani au dus la prăbușirea URSS, prăbușirea Rusiei istorice este pe conștiința lor.

- Rusia este gata să arate Ucrainei ce înseamnă decomunizare reală.

- Lenin este creatorul și arhitectul Ucrainei moderne.

- Bolșevicii au vrut să rămână la putere cu orice preț, au făcut orice, inclusiv pacea de la Brest și satisfacerea oricăror dorințe ale naționaliștilor.

- Evenimentele din trecut nu pot fi schimbate, dar trebuie să vorbim despre ele.

- Lenin și asociații săi au creat Ucraina modernă prin confiscarea teritoriilor din Rusia.

- Ucraina modernă a fost creată de Rusia comunistă.

- Pentru Rusia, Ucraina nu este doar o țară vecină, ci o parte a istoriei – camarazii și rudele noastre.

- Situația din Donbass a devenit critică, acută.

Putin: Rusia a fost ”jefuită” când URSS s-a destrămat

După şedinţa Consiliului de Securitate al Federaţiei ruse, Putin a ţinut un discurs despre lunga istorie a Rusiei şi a fostei Republici Sovietice Socialiste Ucrainene sub conducerea comunistă în secolul al XX-lea, informează CNN, citat de News.

Putin a afirmat că Rusia a fost „jefuită” când Uniunea Sovietică s-a destrămat în 1991.

„Să începem cu faptul că Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia, mai exact, de Rusia bolşevică, comunistă. Acest proces a început aproape imediat după revoluţia din 1917”, a spus Putin.

„Apoi, în ajunul şi după cel de-al Doilea Război Mondial, Stalin a anexat deja Ucraina la URSS şi a transferat statului ucrainean nişte pământuri care au aparţinut anterior Poloniei, României şi Ungariei”, a mai spus Putin.

"Iar în 1954, din anumite motive, Hruşciov a luat Crimeea de la Rusia şi a dat-o Ucrainei. De fapt, aşa s-a format teritoriul Ucrainei sovietice", a completat liderul statului rus.

 

Putin i-a anunțat deja pe Macron și Scholz de decizia sa

"Un decret în acest sens va fi semnat în scurt timp", a anunţat Preşedinţia rusă.

Potrivit aceleiaşi surse, Vladimir Putin i-a informat în legătură cu această decizie pe omologul său francez Emmanuel Macron şi pe cancelarul federal german Olaf Scholz, mediatori în conflictul din estul Ucrainei şi care, potrivit Kremlinului, "şi-au exprimat dezamăgirea".

Potrivit dpa, cancelarul federal al Germaniei l-a atenţionat pe Vladimir Putin că recunoaşterea independenţei republicilor separatiste va fi "în contradicţie totală" cu acordurile de pace de la Minsk semnate în 2015.

Liderii celor două republici i-au cerut lui Putin să le recunoască independența

Liderii celor două teritorii separatiste din estul Ucrainei l-au îndemnat luni pe preşedintele rus Vladimir Putin să recunoască independenţa acestor teritorii şi să pună în funcţiune o "cooperare în materie de apărare".

Aceste apeluri, coordonate şi difuzate la televiziunea rusă, au fost lansate de liderii "Republicii Populare Doneţk" şi "Republicii Populare Lugansk", Denis Puşilin şi Leonid Pasetcinik.

Agenţiile de presă ruse au anunţat că Vladimir Putin urmează să se adreseze luni seara cetăţenilor ruşi printr-un discurs televizat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Argumentul pregătit de Rusia pentru a interveni în estul Ucrainei: Este un pretext pentru o potențială invazie
Argumentul pregătit de Rusia pentru a interveni în estul Ucrainei: Este un pretext pentru o potențială invazie

România și aliații ei din NATO urmăresc situația din Ucraina. Vladimir Putin a declarat că în următoarele ore va fi luată o decizie în privința recunoașterii republicilor auto-proclamate Donețk și Luhansk, din estul țării vecine, ca state independente.

Ministrul britanic de Externe avertizează:
Ministrul britanic de Externe avertizează: "Putin nu se va opri la Ucraina. Va ataca și anexa state ex-sovietice"

Vladimir Putin va continua razboiul tarilor vecine daca i se permite sa invadeze Ucraina, a avertizat ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, conform Daily Mail.

Kremlinul consideră că e „prematur” să se vorbească despre un summit între Putin și Biden
Kremlinul consideră că e „prematur” să se vorbească despre un summit între Putin și Biden

Kremlinul a apreciat luni ca 'prematur' să se vorbească despre un summit între preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden, anunţat de Franţa pentru dezamorsarea crizei ruso-occidentale în legătură cu Ucraina şi pericolul unei invazii ruse, transmite AFP.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.