Românii au înlocuit porcul cu alt animal. Carnea este consumată la aproape toate mesele

×
Codul embed a fost copiat

Preparată în casă sau la restaurant, carnea de pui se regăseste tot mai des în meniurile noastre. Un român mănâncă, în medie, 28 de kilograme de carne pe an, potrivit datelor oficiale. 

Au scăzut în schimb, cantitățile pentru carnea de porc și vită, care sunt și mai scumpe.

În supe, tocănițe, fripturi sau la grătar, carnea de pui nu lipsește de pe mesele noastre. În magazinele de profil găsim variante ușor de pregătit acasă.

În magazine, pieptul de pui, dar și puiul întreg se vând cel mai bine, însă cerere există și pentru puii vii, crescuți de cei care trăiesc la curte. Proprietarul unei ferme din Horezu și-a dublat producția în ultimii doi ani. Vinde pui pentru carne, dar sunt căutate și rasele mixte, în special pentru ouă.

Vasile Ghiță, administratorul unei ferme de pui: „Puiul se vinde la 21 de zile când se face ultimul sistem de vaccinare, ajunge la o greutate de un kilogram, celălalt undeva la 800 de grame. Localnicii vin din apropiere și îl cumpără. Se vinde cu 13, 14 sau 15 lei, depinde cât este de mare”.

Citește și
carne de porc frageda
Cum gătești carnea de porc ca să fie moale și fragedă. Trucul util din bucătărie
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Anul trecut, producția de carne de pasăre din România a ajuns la aproape 540.000 de tone, în creștere cu cinci procente față de 2022.

A fost un an bun și pentru carnea de oaie, însă o scădere s-a văzut la vită și porc. Asta și pentru că prețurile sunt mai mari. Potrivit INS, carnea de pui s-a scumpit anul trecut cu doar 3%, față de aproape 10% porcul și 11% vita.

În paralel, s-au modificat și cantitățile vândute la raft. Greutatea în carcasă a crescut pentru carnea de păsăre și a scăzut la vită și porc.

Potrivit Institutului Național de Statistică, anul trecut au fost tăiate peste 320 de milioane de păsări, cu 11 milioane în plus față de 2022. Numărul porcilor tăiați a crescut, la fel și al oilor, însă această carne este cumpărată mai mult de străini, țara noastră fiind unul dintre principalii exportatori de carne de oaie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
O companie din Marea Britanie a obținut carne de laborator numai bună pentru gătit. Prezentarea procesului de producție
O companie din Marea Britanie a obținut carne de laborator numai bună pentru gătit. Prezentarea procesului de producție

Carnea de laborator devine tot mai populară. O companie din Marea Britanie, care a reușit să obțină carne din celule cultivate, a făcut și o prezentare a întregului proces de producție.

Cum gătești carnea de porc ca să fie moale și fragedă. Trucul util din bucătărie
Cum gătești carnea de porc ca să fie moale și fragedă. Trucul util din bucătărie

Descoperă care este secretul pentru a găti cea mai fragedă carne de porc. Trucurile prin care îți poți impresiona musafirii cu o cină de vis.

Carnea pe care o preferă tot mai mulți români. Începe să rivalizeze cu cea de porc. „Are un gust deosebit”
Carnea pe care o preferă tot mai mulți români. Începe să rivalizeze cu cea de porc. „Are un gust deosebit”

Consumul de carne de pui a atins un record istoric mondial, iar creșterea este vizibilă și în România. Au ajutat prețurile mai mici și costurile reduse de producție, comparativ cu porcul și vita.  

Vita de lux Wagyu a ajuns și în fermele românești. Cât costă un kilogram
Vita de lux Wagyu a ajuns și în fermele românești. Cât costă un kilogram

Considerate printre vitele cu cea mai bună carne din lume, văcuțele din rasa Wagyu au ajuns și în fermele din România.

Românii mănâncă din ce în ce mai mult și mai prost. Câte calorii a ajuns să consume un adult în fiecare zi
Românii mănâncă din ce în ce mai mult și mai prost. Câte calorii a ajuns să consume un adult în fiecare zi

Oamenii mănâncă tot mai puține legume proaspete, citrice și preparate din pește, dar mai multe grăsimi vegetale, zahăr, patiserie și carne de porc. Mulți nu doar că fac frecvent alegeri slab nutritive, dar se și supraalimentează.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.