Șeful Lukoil, care a criticat războiul din Ucraina, a decedat subit. Înlocuise un manager mort după ce a căzut de la etaj

Vladimir Nekrasov
Profimedia

Șeful Lukoil, Vladimir Nekrasov, a murit subit, acesta fiind cel de-al treilea manager de top de la gigantul petrolier rus care a decedat în circumstanțe misterioase. Predecesorul său a murit după ce a căzut de la etaj.

 

Un alt director de top al celei de-a doua mari companii petroliere din Rusia a murit în mod misterios, acesta fiind cel de-al treilea magnat de la Lukoil care a pierit în circumstanțe suspecte, în decurs de un an și jumătate, scrie Daily Mail.

Vladimir Nekrasov, în vârstă de 66 de ani, președintele consiliului de administrație Lukoil, a murit „subit”, a scris presa de stat rusă, care citează concluzia preliminară a medicilor, potrivit cărora a suferit de insuficiență cardiacă acută.

Moartea sa urmează celei a lui Ravil Maganov, 67 de ani, la Spitalul Clinic Central, cunoscut si sub numele de clinica Kremlin, în septembrie anul trecut. Oficial, Maganov fusese internat pentru o problemă cardiacă și a murit pe loc după ce a căzut de la o fereastră de la etajul șase.

În aceeași dimineață, Vladimir Putin - care mai devreme îl decorase pe Maganov - intra în acel spital pentru a-i aduce ultimul omagiu lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, care murise în aceeași săptămână.

Citește și
Ihor Kolomoiski
Cauțiune uriașă stabilită de judecători pentru un oligarh ucrainean, susținător al lui Zelenski, arestat pentru fraudă
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În fine, miliardarul Alexander Subbotin, în vârstă de 43 de ani, de asemenea manager de top la Lukoil, a fost găsit mort în luna mai, după ce ar fi ascultat de o recomandare a șamanilor. Subbotin a murit după ce a fost otrăvit de venin de broască râioasă, care i-a declanșat un atac de cord.

Managerii Lukoil, morți în condiții misterioase după ce au criticat războiul lui Putin

Lukoil a fost singura mare companie rusă care părea părut inițial mai puțin loială lui Putin la începutul războiului din Ucraina, cerând oficial negocieri pentru a pune capăt conflictului.

La o săptămână după invazia din februarie 2022, consiliul de administrație al companiei - inclusiv Nekrasov și Maganov - a emis o declarație cu privire la invazia lui Putin, exprimându-și „îngrijorarea față de evenimentele tragice în curs din Ucraina și cea mai profundă simpatie față de toți cei afectați de această tragedie”.

Suntem în favoarea unei încetări timpurii a conflictului armat și sprijinim pe deplin soluționarea acestuia prin procesul de negociere și mijloace diplomatice”, au transmis atunci șefii Lukoil.

Au existat de atunci o serie de pretenții privind „naționalizarea progresivă” a Lukoil.

Nekrasov - care fusese decorat de fostul președinte rus Dmitri Medvedev - a preluat funcția de președinte al Lukoil după decesul lui Maganov.

La acea vreme era vicepreședinte al Lukoil și anterior fusese distins cu Ordinul de Merit pentru Patrie, gradul IV.

Nekrasov, care deținea două pașapoarte UE separate, pentru Austria și Republica Cehă, precum și cetățenia rusă, a evitat sancțiunile Occidentului pentru război.

De la începutul războiului lui Vladimir Putin din Ucraina, au existat o serie de morți ale unor ruși importanți legați de sectoarele energetice și financiare.

Moarte la indigou: Doi oligarhi s-au sinucis după ce și-au măcelărit soțiile și fiicele

Printre alte cazuri, în aprilie, bogatul Vladislav Avayev, în vârstă de 51 de ani, un fost oficial de la Kremlin, părea să-și fi luat viața după ce și-a ucis soția, Yelena, de 47 de ani, și pe fiica lor de 13 ani. El a avut legături la nivel înalt cu instituția financiară rusă Gazprombank.

Prietenii lui au contestat însă informațiile potrivit cărora el ar fi fost gelos după ce soția sa a recunoscut că este însărcinată de șoferul lor. În realitate, se pare că a avut acces la secretele financiare ale elitei de la Kremlin.

Câteva zile mai târziu, multimilionarul Serghei Protosenya, în vârstă de 55 de ani, a fost găsit spânzurat în Spania, după ce și-ar fi ucis soția, Natalia, în vârstă de 53 de ani, și pe fiica lor adolescentă, Maria, cu un topor, într-o crimă-sinucidere îngrozitoare.

Protosenya era vicepreședinte al Novatek, o companie strâns legată și de Kremlin. Ca și în cazul lui Avayev, se sugerează că acesta ar fi putut fi un asasinat făcut să pară o crimă-sinucidere.

Yevgeny Palant, în vârstă de 47 de ani, un multimilionar din domeniul telefoniei mobile, și soția sa Olga, în vârstă de 50 de ani, ambii născuți în Ucraina, au fost găsiți morți, cu multiple răni de cuțit, de fiica lor, Polina, în vârstă de 20 de ani.

Mort după ce a căzut pe scările institutului

Alte morți neclare notabile ale elitelor ruse îl includ pe Dmitri Zelenov, care a murit pe 9 decembrie în orașul Antibes, de pe Riviera Franceză.

Circumstanțele din jurul morții acestui magnat imobiliar sunt remarcabil de asemănătoare cu cele ale lui Anatoly Gerașcenko, fostul șef al Institutului de Aviație din Moscova (MAI), despre care se spune că s-a prăbușit pe o scări la sediul institutului din capitala Rusiei, în septembrie.

„La 21 septembrie 2022, Anatoli Nikolaevici Gerashchenko, doctor în științe tehnice, profesor, consilier al rectorului Institutului de Aviație din Moscova, a murit în urma unui accident”, a declarat serviciul de presă al organizației.

„Aceasta este o pierdere colosală pentru MAI și comunitatea științifică și pedagogică”.

MAI este una dintre principalele universități de cercetare științifică din Rusia, responsabilă de dezvoltarea tehnologiei aerospațiale și strâns legată de Ministerul Apărării.

Gerașchenko, în vârstă de 73 de ani, a petrecut o viață întreagă lucrând cu institutul, mergând la universitate ca inginer, înainte de a lucra pentru a conduce toate operațiunile timp de opt ani.

El a primit Medalia Rusiei a Ordinului pentru Serviciile Patriei, clasa I, și a fost un profesor distins cu peste 50 de ordine științifice, care a rămas drept un consilier influent și după ce s-a pensionat în 2015.

Mort după ce i s-a făcut brusc rău și a căzut pe scări

Zelenov, în vârstă de 50 de ani, era la cină cu niște prieteni când a început să se simtă rău și s-a prăbușit pe scări, suferind răni grave la cap, potrivit publicației de știri ruse Baza și publicației locale franceze Var Matin.

A fost transportat de urgență la spital, dar medicii nu au mai putut să-l salveze, iar moartea sa a fost confirmată de procurorul din localitatea Grasse, din apropiere, a doua zi.

Moartea extrem de suspectă a lui Gerașcenko a survenit la mai puțin de două săptămâni după ce omul lui Vladimir Putin responsabil pentru dezvoltarea vastelor resurse arctice ale Rusiei a căzut peste bordul unui vas, în timp ce naviga în largul coastei Pacificului.

Ivan Pechorin, în vârstă de 39 de ani, era directorul general al Corporației de Dezvoltare a Orientului Îndepărtat și Arctic al lui Putin și a participat recent la o conferință majoră găzduită la Vladivostok.

Cei doi sunt ultimii dintr-un lung șir de înalți oficiali din sectoarele energetice, tehnologice și financiare ale Rusiei, legate de Kremlin, care au murit în circumstanțe suspecte în ultimele luni.

Fostul CEO al corporației, Igor Nosov, în vârstă de 43 de ani, a murit și el subit în februarie, din cauza unui accident vascular cerebral.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Unul dintre cei mai bogați oameni din lume, anchetat pentru afacerile cu un oligarh rus. Cum l-a ajutat să spele bani
Unul dintre cei mai bogați oameni din lume, anchetat pentru afacerile cu un oligarh rus. Cum l-a ajutat să spele bani

Procuratura din Paris îl anchetează pe directorul general al grupului producător de bunuri de lux LVMH, Bernard Arnault, pentru tranzacţii financiare în care a fost implicat oligarhul rus Nikolai Sarkisov, relatează CNBC.

Cauțiune uriașă stabilită de judecători pentru un oligarh ucrainean, susținător al lui Zelenski, arestat pentru fraudă
Cauțiune uriașă stabilită de judecători pentru un oligarh ucrainean, susținător al lui Zelenski, arestat pentru fraudă

Magnatul ucrainean Ihor Kolomoiski a fost informat în legătură un al treilea set de acuzaţii care i se aduc, în urma reţinerii sale sub suspiciunea de fraudă şi spălare de bani, a anunţat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), citat de Reuters.

Brad Pitt a dat-o în judecată pe Angelina Jolie din cauza războiului din Ucraina. Legătura cu un oligarh rus
Brad Pitt a dat-o în judecată pe Angelina Jolie din cauza războiului din Ucraina. Legătura cu un oligarh rus

Brad Pitt o dă în judecată pe fosta soţie Angelina Jolie, spunând că i-a ascuns în mod deliberat intenţia de vinde cota ei din podgoria Château Miraval unui oligarh rus.  

O nouă armată se naște în Rusia. Miliția „Convoi”, creată și condusă de un oligarh din Republica Moldova
O nouă armată se naște în Rusia. Miliția „Convoi”, creată și condusă de un oligarh din Republica Moldova

Miliţia privată Convoi a luat naştere la sfârşitul anului 2022 în Crimeea, iar la originea acestei armate private ar fi Serghei Aksionov, un om de afaceri născut la Bălţi, în Republica Moldova, şi suspectat de legături cu crima organizată.

Iahtul de lux al unui oligarh rus a dispărut în mod misterios dintr-un port din Sardinia
Iahtul de lux al unui oligarh rus a dispărut în mod misterios dintr-un port din Sardinia

Un iaht de lux deţinut de oligarhul rus Dmitri Mazepin, care a fost confiscat în temeiul sancţiunilor UE, a dispărut în mod misterios dintr-un port de pe insula italiană Sardinia în această vară.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.