Istoria Crăciunului. De ce sărbătorim Nașterea lui Iisus pe 25 decembrie

Isus nu s-a nascut in decembrie! Craciunul este de fapt in iunie!

Crăciunul este sărbătorit pentru a marca nașterea lui Iisus Hristos. Dar de ce a fost aleasă data de 25 decembrie pentru a marca această sărbătoare și cum s-a ajuns la acest consens, este o poveste mult mai complicată.  

 

Nimeni nu știe exact ziua în care s-a născut Iisus pentru că în Biblie nu este trecută nicio dată și ne sunt oferite doar indicii în funcție de care putem face speculații. În plus, și anul în care s-a născut Mântuitorul s-ar putea să fie greșit, chair dacă întreaga noastră istorie se raportează la acest moment: anul 1 din calendar.

De ce sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie

Prima mențiunie a sărbătorii Crăciunului pe 25 decembrie datează din anul 336, pe vremea împăratului roman Constantin, primul împărat roman creștin.

Cu toate acestea, există multe tradiții și teorii diferite cu privire la motivul pentru care Crăciunul este sărbătorit pe 25 decembrie.

Citește și
Desert de Craciun
Deserturi de Crăciun din toată lumea. Rețete tradiționale din Danemarca, Marea Britanie sau Statele Unite
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Potrivit credinței creștine arhaice, ziua în care Mariei i s-a spus că va avea un copil cu totul special, Iisus, a fost pe 25 martie. Buna Vestire este sărbătorită și astăzi pe 25 martie și drept urmare, Fecioara Maria trebuia să nască nouă luni mai târziu, deci pe 25 decembrie.

O altă variantă era că Iisus s-a născut pe 25 martie. Această dată era considerată de către primii creștini și ziua în care a fost făcută lumea și, de asemenea, ziua în care Iisus a murit când era adult. În primii ani de creștinătate, oamenii credeau că Iisus s-a născut și a murit în aceeași zi a anului.

Solstițiul, Saturnalia și Crăciunul

Solstițiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an, are loc pe 21 sau 22 decembrie în emisfera nordică.

În vechime, oamenii și-au dat seama că după acest moment, zilele vor începe să devină din ce în ce mai mai lungi, iar nopțile tot mai scurte - marcând o schimbare a anotimpurilor. Pentru a sărbători acest moment, a apărut un festival în mijlocul iernii, pentru a sărbători „victoria” soarelui asupra întunericul iernii.

În acest moment, animalele care fuseseră ținute pentru hrană erau, de asemenea, ucise adesea pentru a scăpa de sarcina de a le hrăni toată iarna, iar unele băuturi care se preparaseră încă de la recolta din toamnă erau gata de consumat. Așa că a fost un moment bun pentru a avea o sărbătoare.

În perioada Imperiului Roman, în luna decembrie se desfășura Festivalul Roman Saturnalia. Acesta avea loc între 17 și 23 decembrie și îl onora pe zeul roman Saturn. În 274, împăratul roman Aurelian a impus pentru 25 decembrie, imediat după Saturnalii, sărbătoarea „Dies Natalis Solis Invicti” (n.r. „ziua de naștere a soarelui necucerit”) numită și „Sol Invictus”, potrivit Britannica.com.

Pornind de la aceste sărbători păgâne, mai mulți cercetători consideră că creștinii au „preluat” data de 25 decembrie și au transformat-o în Nașterea lui Iisus.

Când s-a născut Iisus?

Analizând indiciile din Biblie privind nașterea lui Iisus, este foarte posibil ca acest moment să nu se fi produs iarna.

În primul rând, în zona Betleemului poate fi foarte frig iarna și sunt șanse mici ca ciobanii să fi ținut oile afară pe dealuri.

În al doilea rând, recensământul către care s-au duc Iosif și Maria, când aceasta i-a dat naștere lui Iisus, este foarte posibil să se fi organizat în primăvară, atunci când evreii sărbătoresc Paștele. Pentru că evreii din tot Imperiul Roman au călătorit la Ierusalim pentru această sărbătoare, ar fi fost un moment bun pentru romani să facă un recensământ, scrie whychristmas.com.

O altă variantă spune că Iisus s-ar fi născut toamna, în septembrie sau octombrie. Atunci are loc festivalul evreiesc „Sukkot” sau „Sărbătoarea Corturilor”. Mulți oameni care au studiat Biblia cred că Sukkot ar fi un moment probabil pentru nașterea lui Isus, deoarece s-ar putea potrivi cu descrierea că „nu existau locuri la niciun han”. De asemenea, ar fi fost un moment bun pentru a face recensământul roman, deoarece mulți evrei au mers la Ierusalim pentru festival.

O echipă ce astronomi din Australia susține că după ce au analizat textele biblice și au transpus mișcarea astrelor pe computer, au ajuns la concluzia că Iisus s-ar fi născut vara, în luna iunie. Potrivit simularii virtuale, "Steaua de Crăciun", care i-a călăuzit pe cei trei magi la ieslea din Bethleem, ar fi fost de fapt o aliniere spectaculoasă a planetelor Venus și Jupiter. Astronomii australieni susțin ca fenomenul se putea petrece doar în luna iunie. Astrele cerești s-ar fi apropiat atât de mult, încât pământenii de acum 2.000 de ani, le-au perceput "ca un singur far luminos", deasupra Țării Sfinte.

În ce an s-a născut Iisus?

Anul în care s-a născut Iisus nu este cunoscut. Sistemul calendaristic pe care îl avem acum a fost creat în secolul al VI-lea de un călugăr numit Dionisie Exiguul. Atunci când a încercat să stabilească anul 1, Dionisie a făcut o greșeală matematică și astfel a greșit cel ami probabil anul în care s-a născut Iisus.

Majoritatea savanților cred acum că Iisus s-a născut între anii 7 și 2 î.Hr, cel mai probabil în anul 3 sau 4 î.Hr. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Destinații ideale de Crăciun. Cele mai bune locuri din lume pentru a petrece sărbătorile
Destinații ideale de Crăciun. Cele mai bune locuri din lume pentru a petrece sărbătorile

Vreți să petreceți un Crăciun tradițional - fie că este vorba despre întâlnirea cu Moș Crăciun în Laponia sau vizitarea unei piețe germane autentice - sau aveți chef de soare, căldură și plajă, iată cele mai bune locuri în care să mergeți de Sărbători.

Deserturi de Crăciun din toată lumea. Rețete tradiționale din Danemarca, Marea Britanie sau Statele Unite
Deserturi de Crăciun din toată lumea. Rețete tradiționale din Danemarca, Marea Britanie sau Statele Unite

Peste tot în lume, Crăciunul strânge laolaltă membrii familiei, care se bucura împreună de bucatele gustoase şi de tradiţiile specifice ţărilor în care locuiesc. Îți propunem o călătorie culinară în căutarea celor mai bune reţete de Crăciun din lume.

Destinații pentru Crăciun 2022. Cele mai frumoase locuri din România pe care să le vizitezi de Sărbători
Destinații pentru Crăciun 2022. Cele mai frumoase locuri din România pe care să le vizitezi de Sărbători

Crăciunul este una dintre cele mai frumoase sărbători din an. În funcție de preferințe, oamenii aleg să petreacă sărbătoarea Nașterii Domnului acasă, în familie, sau într-o stațiune din țară.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.