Zeci de soldați ruși s-ar fi predat voluntar ucrainenilor, în regiunea Luhansk. „Comandanții ne-au abandonat”

×
Codul embed a fost copiat

În Ucraina, situația rămâne complicată pe toată linia frontului, a precizat președintele Zelenski în mesajul său recent. Dar, liderul de la Kiev susține că forțele rusești au suferit pierderi mari în luptele din est.

Între timp, Rusia și Statele Unite iau în calcul posibilitatea de a purta discuții privind armele nucleare strategice.

În Ucraina, continuă luptele pentru controlul regiunii Donețk, din estul țării. Situația rămâne tensionată și pe frontul din sud, în Herson. Zona ar putea deveni scena unei bătălii sângeroase dacă ucrainenii decid să atace, după ce rușii au evacuat majoritatea civililor.

Volodimir Zelenski: ”Activitatea ocupanților rămâne la un nivel extrem de ridicat, în fiecare zi sunt zeci de atacuri. Nu vom ceda niciun centimetru din pământul nostru”.

În continuare, 4 milioane de ucraineni nu au curent electric.

Citește și
Vladimir Putin
Putin: "50.000 de soldaţi ruşi înrolaţi în urma mobilizării luptă în Ucraina". Ce fac restul rușilor chemați la război
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

E un coșmar. Mă sperie sosirea iernii, chiar dacă nu toate zilele vor fi geroase, vor fi sistări de aprovizionare cu gaz și curent electric, pentru că toate rețelele sunt conectate”.

Penele afectează inclusiv capitala Kiev și orașul Izium. Fără apă curentă și încălzire, oamenii încearcă să găsească soluții pentru a trece peste iarnă, în case care sunt chiar în pericol de a se prăbuși. Buteliile de gaz pot fi umplute la benzinării, dar foarte rar.

Mii de oameni vor rămâne fără căldură la iarnă

Kavita Sharma, reporter RTL în Izium: ”Cam așa arată toată ziua aici: oamenii stau la coadă până la închiderea benzinăriei. Acest angajat ne spune că vinde până la 6.000 de litri de gaz pe zi, majoritatea pentru ca oamenii să poată găti”.

Acest bărbat a condus o oră pentru a ajunge la o benzinărie. Are în portbagaj și buteliile de gaz ale vecinilor.

E un dezastru. Situația e critică”.

Aproape 2.500 de oameni nu vor avea încălzire în această iarnă, spune primarul din Izium.

 

Valeriy Marchenko, primarul orașului Izium: ”Suntem îngrijorați pentru acești oameni. Ne oferim să îi evacuăm, pentru că le va fi greu, dar ei nu vor încă să plece. Doar când va fi ger, vor veni și ne vor cere să îi evacuăm”.

Până la noi negocieri de pace între Rusia si Ucraina, Washingtonul și Moscova vor relua discuțiile despre tratatul pentru reducerea armamentului nuclear.

Este vorba despre reluarea inspecțiilor reciproce, întrerupte înainte de invazia Rusiei în Ucraina, a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

A fost o noapte violentă pe frontul din Herson, unde au apărut informații că armata ucraineană a reușit să spargă în mai multe puncte apărarea rusă.

Lupte intense au loc și în regiunea Donețk, unde rușii au pierdut sute de oameni, uciși sau răniți, într-o serie de atacuri asupra liniilor fortificate ucrainene din apropierea satului Pavlivka. De bătălia pentru Herson, care pare iminentă, ar putea depinde eventuale negocieri dintre Moscova și Kiev.

Armata ucraineană a inițiat mai multe atacuri asupra unor localități ocupate de ruși

În regiunea Herson, la vest de râul Nipru, armata ucraineană a inițiat mai multe atacuri asupra unor localități ocupate de ruși, cel mai probabil pentru a testa apărarea invadatorilor. Asta, în timp ce rușii fortifică malul de est al râului cu buncăre în miniatură, cutii din beton care, spun specialiștii, nu ar rezista unui bombardament susținut. După ce au apărut informații despre pierderi uriașe în rândul unor unități, unii militari ruși au înregistrat mesaje optimiste pentru cei de acasă.

Soldat rus: „Vrem să vă spunem că unitatea noastră rezistă. Brigada luptă. Din păcate, avem pierderi. Încercăm să le minimizăm. Avem pierderi, dar așa e la război. Împotriva noastră nu luptă copii, tot soldați sunt și ei. Și, sincer să fiu, ar fi mai ușor pentru noi să luptăm dacă acasă ar fi liniște”.

21 de soldați ruși s-ar fi predat voluntar ucrainenilor, în regiunea Luhansk. „Comandanții ne-au abandonat”

Cu toate astea, situația de pe front este cu totul nefavorabilă rușilor. 21 de soldați ruși s-ar fi predat voluntar ucrainenilor, în regiunea Luhansk.

Soldat: „Comandanții ne-au abandonat. De trei zile nu am mâncat, nu am avut nici apă, am stat în tranșee ude, și am fost bombardați chiar și de ai noștri. Nu e nicio lună de când am fost mobilizați și ne-au trimis imediat pe front. Comandanții au fost primii care au părăsit corabia”.

Iar atmosfera e una sumbră și printre propagandiștii ruși.

Olga Skabeyeva, realizatoare Russia One: „Sunt orașe pe care le vom putea captura în viitorul apropiat? Sau ne socotim succesele doar în metri și kilometri, înaintând foarte încet? Dați-mi voie să citez un prieten lunetist, care operează de mai multe luni în regiunea Marinka din Donețk. 'Avansăm trei centimetri pe zi', așa a spus. Nimic de comentat aici”.

Soldații ruși proaspăt mobilizați sunt trimiși pe front cu echipamente de vară și alimente expirate

Lucrurile nu stau bine nici pentru soldații ruși proaspăt mobilizați, care sunt trimiși pe front cu echipamente de vară și alimente expirate.

Potrivit cotidianului „La Repubblica” din Italia, care citează surse de la Bruxelles, occidentalii vor îndemna Ucraina să înceapă negocierile de pace cu Rusia după recucerirea orașului Herson. Zdrobirea armatei ruse într-una dintre cele mai importante porți către Marea Azov și Crimeea ar reprezenta un dezastru pentru Moscova, iar Kievul ar fi astfel în masură să negocieze dintr-o poziție de forță.

Kirill Stremousov, pro-Kremlin, Herson: „Orașul Herson este într-o stare de așteptare, astăzi. Acei oameni care au părăsit acum malul drept, parte a regiunii Herson, și s-au mutat pe malul stâng, sunt mai în siguranță. Evacuarea în masă a fost finalizată. Cred că în următoarele săptămâni, poate chiar zile, situația va fi mai clară”.

În acest timp, președintele rus Vladimir Putin a ieșit la plimbare în Piața Roșie din Moscova, unde a vizitat o expoziție de tehnică militară din al Doilea Război Militar. Liderul de la Kremlin nu părea să aibă prea multe motive de bucurie, legat de războiul din Ucraina.

Pe de altă parte, Rusia şi Statele Unite discută despre reluarea tratativelor privind armele nucleare strategice, pentru prima oară de când forţele ruse au invadat Ucraina, scrie ziarul „Kommersant”, citat de marile agenții de presă occidentale. Contactele ar putea avea loc în Orientul Mijlociu, potrivit publicației ruse. Asta pentru că Moscova nu mai consideră Elveţia, gazda tradiţională a tratativelor, suficient de neutră, după ce această ţară a adoptat sancţiuni împotriva Rusiei, că reacţie la agresiunea împotriva Ucrainei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Xi Jinping: China se va concentra pe pregătirile pentru război și va intensifica exercițiile militare
Xi Jinping: China se va concentra pe pregătirile pentru război și va intensifica exercițiile militare

China se va concentra pe pregătirile pentru război pe măsură ce securitatea țării devine "tot mai instabilă și incertă", a declarat președintele Xi Jinping.

Putin:
Putin: "50.000 de soldaţi ruşi înrolaţi în urma mobilizării luptă în Ucraina". Ce fac restul rușilor chemați la război

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, luni, că 50.000 de soldaţi ruşi înrolaţi în cadrul mobilizării sale luptă, în prezent, în războiul din Ucraina.

 

Putin: Confruntarea cu „neonaziștii” din Ucraina era inevitabilă. „Prietenii occidentali” ai Kievului sunt de vină
Putin: Confruntarea cu „neonaziștii” din Ucraina era inevitabilă. „Prietenii occidentali” ai Kievului sunt de vină

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a declarat că un război cu țara vecină, Ucraina, a fost inevitabil, din cauza „regimului neonazist de la Kiev”.

Cum transportă Iranul dronele de război în Rusia. Planul stabilit de Teheran și Moscova
Cum transportă Iranul dronele de război în Rusia. Planul stabilit de Teheran și Moscova

Autoritățile din Ucraina susțin că au aflat recent traseul folosit de Iran pentru a-și livra dronele către Rusia, folosite de armata Kremlinului pe frontul ucrainean.

De ce refuză Elveția să exporte muniție de război în Ucraina: ”Elveţia nu poate accepta”
De ce refuză Elveția să exporte muniție de război în Ucraina: ”Elveţia nu poate accepta”

Elveţia a respins din nou o solicitare a Germaniei de a permite reexportul de muniţii elveţiene către Ucraina.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.