Ce sunt fibrele și ce rol au ele în menținerea sănătății. Mihaela Bilic: „Fibrele au zero calorii”

×
Codul embed a fost copiat

Toată lumea știe că fibrele sunt sănătoase. Dar ce sunt fibrele mai exact și care este rolul lor în nutriție? Cine ar trebui să consume fibre și în ce cantitate? Răspunsurile le aflăm din emisiunea "Doctor de bine".

Mihaela Bilic: „Trebuie să știm că noi oamenii nu putem digera fibrele, să nu credeți că din ele avem vreun beneficiu nutritiv, au exclusiv rol mecanic, fibrele au zero calorii, probabil din cauza asta toată lumea le mănâncă cu plăcere, nu îngrașă, doar pun intestinul în mișcare. Trebuie să facem diferența, sunt două categorii de fibre, avem fibrele din fructe și legume, care sunt fibre solubile, se umflă în contact cu apa, fac așa, un gel vâscos, care ajută ca în intestin să nu se absoarbă atât de multă apă și grăsime, deci contribuie la menținerea glicemiei, colesterolului, sunt de bine. Cu atât mai multe, cu atât mai bine. În momentul în care vorbim de fibrele din cereale, ele sunt fibre insolubile, sunt tari, sunt agresive, sunt neprietenoase, cel mai bun exemplu este hârtia, conține celuloză, o fibră care este insolubilă, și dacă o punem în apă se înmoaie dar nu o putem digera, însă pentru anumite persoane fibrele insolubile din cereale, mâncate în cantitate pre mare pot să producă iritații la nivelul tubului digestiv, pot da intoleranțe alimentare și sub nicio formă nu trebuie consumate în exces de copii. Sunt foarte multe mame care zic, copii să mănânce multe cereale integrale, pâine integrală, aduceți-vă aminte că în copilărie bunicii spuneau, pâinea cea mai albă pentru copii, ei au un intestin sensibil și nu trebuie bombardat, agresat cu foarte multe fibre insolubile.”

Mai multe detalii, în VIDEO.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
O alimentație bazată doar pe fibre declanșează boli vasculare
O alimentație bazată doar pe fibre declanșează boli vasculare

Fibrele din vegetale determina un tranzit intenstinal rapid şi menţin colesterolul rău, LDL, la un nivel normal, participa astfel la protecţia cardiovasculară.

Fibrele, esențiale într-un stil de viață sănătos. De unde provin
Fibrele, esențiale într-un stil de viață sănătos. De unde provin

Cei mai mulţi dintre noi asociază fibrele alimentare cu fructele, legumele şi cerealele.

Dupa pragul de 40 de ani, femeile pierd 20% din colagenul produs de piele. Din ce cauza apare acest fenomen
Dupa pragul de 40 de ani, femeile pierd 20% din colagenul produs de piele. Din ce cauza apare acest fenomen

In grosimea tegumentului gasim fibrele elastice, adica cele de colagen.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.