UE vrea să oblige statele membre să reducă consumul de gaze, dacă Rusia oprește livrările. Cum va fi afectată România

×
Codul embed a fost copiat

„Trebuie să economisim gaze de acum, pentru iarnă! Este mesajul ferm, transmis de șefa Comisiei Europene, care vrea să pregătească țările Uniunii, pentru o oprire totală a livrărilor de gaze rusești.

Oficialii de la Bruxelles, cer statelor membre reducerea consumului de gaze cu 15%, ca să ieșim cu bine din iarnă. În cazul apariției unei situații de urgență, comisia a pregătit și instrumente pentru a forța țările membre să utilizeze mai puțin gaz.

Comisia Europeană a pregătit planul de reducere a consumului de gaz în toată Uniunea, astfel încât statele membre să reziste la iarnă dacă Rusia va opri livrările. În acest moment, 12 state europene nu mai primesc gaz de la ruși.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „În ceea ce privește reducerea consumului de gaz, în cazul deteriorării situației, adică o oprire totală a furnizării gazelor rusești, declanșăm o alertă europeană în toate statele membre cărora le cerem să reducă consumul cu 15%. De ce 15%? Acesta este echivalentul a 45 de miliarde de metri cubi și cu o astfel de reducere putem trece în siguranță prin iarnă în cazul în care rușii opresc livrările.”

Această reducere a consumului este deocamdată voluntară și ar urma să fie aplicată începând din august și până la finalul lui martie 2023. Fiecare țară a UE va avea libertatea să decidă în ce fel va face această reducere de 15% raportată la consumul propriu. Oficialii români nu au anunțat până acum niciun plan, dar potrivit specialiștilor nici nu au la îndemână prea multe soluții.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Sorin Elisei, specialist energie Deloitte: „Reducere voluntară pe consumul din gospodării, fără să raționalizăm în partea aceea, iar apoi cred că o să avem o dilemă între a raționaliza livrările către industrie către consumatorii non-casnici care ar putea să fie afectați semnificativ și-atunci probabil va apărea o prioritizare legată de ce consumatori vor primi poate 100% sau mai puțin din consumul lor de gaze naturale.”

În plus, am avea nevoie şi de o iarnă blândă, mai cred experții. Pe de altă parte, economisirea gazelor ar trebui începută chiar de acum.

Frans Timmermans, vicepreședinte Comisia Europeană: „În arșița verii trebuie să ne gândim la iarnă. Trebuie să economisim gaze acum pentru a ne putea încălzi casele și a ne menține economia funcțională când va veni iarna. Dacă facem asta acum, atunci le vom putea spune cetățenilor europeni că nu vor sta în frig și nu vor rămâne fără slujbe pentru că Europa a arătat solidaritate.”

Solidaritatea europeană va fi esențială în această iarnă având în vedere că țările europene au grade diferite de dependență față de gazul rusesc.

Sorin Elisei, specialist energie Deloitte: „Cred că vom fi puși în situația de a reduce consumul, în timp ce o parte din gazele din producția noastră internă se duc și către alte state membre cu scopul de a fi, totuși, solidari cu o economie europeană, care funcționează legat și atunci din punctul meu de vedere, o semioprire a economiei Germaniei care este și ea dependentă de gazele naturale din Rusia. Indirect va afecta și economia românească și atunci va fi un test. Ăsta este un test extraordinar, cred că este unul dintre cele mai complicate teste din istoria Uniunii Europene: cum punem la comun niște resurse care până la urmă sunt naționale.”

I-am solicitat ministrului energiei să ne explice cum va reuși România să facă economie la gaze până la nivelul propus de Comisie, dar oficialul nu ne-a răspuns până la această oră, deși situația este gravă.

În cazul în care cel mai sumbru scenariu al Comisiei Europene va deveni realitate, iar Rusia va opri total livrările de gaze, atunci Bruxelles are în vedere să oblige statele membre să își reducă propriul consum. Potrivit oficialilor europeni, în acest moment depozitele statelor UE sunt pline în proporție de aproximativ 65%, un nivel deocamdată insuficient pentru o iarnă fără griji.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”
Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar.

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.