Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

×
Codul embed a fost copiat

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

Dacă surparea continuă, ar fi un dezastru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare, iar apele infiltrate ar fi dizolvat o parte din el, și ar fi creat o cavernă, bănuiesc unii specialiștii.

Asfaltul străzii unde solul se surpă în Slănic - județul Prahova s-a fracturat în forma unei armonici și a apărut un crater adânc de 2 metri, care acum se întinde pe o o suprafață de peste 60 de metri pătrați.

Întreaga stradă a fost distrusă. Putem vedea cum bucățile de asfalt au fost ridicate la suprafață.

Totul s-a întâmplat în doar câteva ore. La 7 și 40 de minute dimineața era doar o fisură în asflat. Peste 40 de minute, strada începuse deja să se surpe. Iar 4 ore mai târziu apăruse craterul.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În zona cu probleme sunt 4 blocuri cu câteva zeci de apartamente, magazine și sediul poliției din localitate. În pereții blocurilor au apărut deja fisuri.

În zonă a fost declarată „situație de urgență” și mai mulți militari de la IGSU, jandarmi și polițiști au fost trimiși acolo.

Cu un elicopter Black Hawk au ajuns faţa locului și geologi și specialiști în construcții; primii - ca să afle cauza dezastrului, ceilalți să stabilească riscurile pentru imobilele din zonă.

Pentru că situația este destul de gravă au fost evacuate două blocuri de locuințe. 20 de persoane au fost duse la adăposturi. Mai mult decât atât, până și sediul poliției a fost evacuat.

Se ia în calcul că zăcămintele de sare - care au făcut cunoscută zonă - să fi fost cele care au creat problema.

Locul unde s-a produs surparea se află la circa 500 de metri de Salina Slănic Prahova - unde, la o adâncime de peste 200 de metri, se află Mina Unirea, cu o suprafață de peste 50 de mii de metri pătrați.

În urmă cu câteva luni - la jumătate de kilometru de dezastrul de acum - s-au mai produs surpări pe două străzi.

Foarte aproape sunt și două exploatații de sare, acum închise.

Danieluș Costea, primar Slănic: „Nimeni nu știe ce pe dedesubt. Așteptăm specialiștii care sunt în geologie să ne dea verdictul. Să fie de undeva vreo cavernă făcut din cauza apei pluviale, nu ne dăm seama.”

Și totuși despre riscurile din zonă se știa de mult. Studii mai vechi au delimitat în oraș locuri unde sunt posibile surpări ale terenului, determinate de dizvolvarea sării din subteran în urma inflitrării apelor din precipitații.

Iar un studiu făcut anul trecut arăta că locul se poate încadra în categoria celor cu risc geotehnic major.

Compania Națională a Sării - SALROM - a anunțat că va pune la dispoziție toate hărțile masivului de sare din zona Slănic.

Acesta se întinde la pe 2 kilometri și jumătate și are o lățime de aproape un kilometru. Depozitele de sare din subteran se găsesc la adâncimi de peste 30 de metri, însă solul de deasupra este cel care ar fi putut să pună și el probelme.

Constantin Dan Dobrea, director general SALROM: „Este posibil să existe galerii. Terenul are o structură extrem de ciudată. Foarte multe nisipuri. Pietrişuri și șisturi argiloase. E posibil ca și aceasta să fie una din cauze. Noi la ultimele foraje am dat de sare la peste 38 de metri ceea ce face imposibilă interferența exploatării miniere cu surpările care au avut loc.”

Autoritățile spun că dacă situația se va agrava în orele care urmează, în zonă sunt posibile alte evacuări de persoane.

Autoritățile au adoptat măsuri preventive

Urmare a ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, convocat ca urmare a evenimentului petrecut în localitatea Slănic, județul Prahova, după evaluarea preliminară efectuată de experții cooptați în gestionarea acestei situații de urgență, au fost adoptate următoarele măsuri preventive:

- Extinderea perimetrului de siguranță, prin evacuarea unei scări de bloc a unui imobil din vecinătate, a postului de poliție și a unui operator economic;

- Interzicerea completă a traficului, atât rutier, cat și pietonal în zona perimetrului de siguranță;

- Efectuarea zilnică de măsurători de specialitate pentru a se determina dacă terenul continuă să se deplaseze;

- Inițierea demersurilor necesare pentru efectuarea expertizei de specialitate care are ca scop stabilirea exactă a cauzei ce a condus la tasarea terenului;

- Monitorizarea permanentă a situației.

La nivelul autorității publice locale au fost identificate spații pentru cazarea persoanelor din imobilele evacuate, urmând ca în situația în care acestea vor solicita sprijin, să fie direcționate spre aceste locații.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
MAE, avertizare de călătorie pentru românii care merg, se află sau tranzitează Germania: 
furtuni puternice
MAE, avertizare de călătorie pentru românii care merg, se află sau tranzitează Germania: furtuni puternice

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Germania, Landul Bavaria, că autorităţile locale au emis avertismente de furtuni puternice.

 

Accident grav pe centura Craiovei. Un şofer a murit, după ce nu a acordat prioritate și a fost izbit de o motocicletă
Accident grav pe centura Craiovei. Un şofer a murit, după ce nu a acordat prioritate și a fost izbit de o motocicletă

Un grav accident rutier s-a produs, duminică amiază, pe şoseaua de centură din nordul municipiului Craiova. Un şofer care nu a acordat prioritate a murit după ce autoturismul pe care îl conducea a fost izbit violent de o motocicletă.

 

Un elev din Tulcea, arestat preventiv pentru trafic de droguri de risc. Ce vindea cu un alt bărbat minorilor
Un elev din Tulcea, arestat preventiv pentru trafic de droguri de risc. Ce vindea cu un alt bărbat minorilor

Doi inculpaţi într-un dosar de trafic de droguri de risc - un elev şi o persoană adultă - au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi preventiv, după ce au vândut canabis unor consumatori, inclusiv elevi minori, din judeţul Tulcea.

 

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.