Ce trebuie să știți dacă reprezentantul unui magazin vă ia temperatura. Ce prevede legea

coronavirus Romania
Inquam Photos / Octav Ganea

Scandalul care s-a produs, joi, la un magazin din România, unde poliția a intervenit după ce două persoane au refuzat să li se măsoare temperatura, a adus în atenția opiniei publice discuția privind legalitatea acestor măsuri.

Astfel, în spațiul public au apărut teorii potrivit cărora reprezentanții unităților comerciale nu ar avea voie să efectueze astfel de măsurători.

Iată ce spuneau, joi, cei care au provocat un scandal la un hipermarket din România:

"Este un act intim medical. Nu este orice act. Nu este normal așa ceva! Este ilegal! Încălcați legea 46 a sănătății."

"În jurul orei 17 m-am dus cu soția să facem aprovizionarea. La intrare, bodyguardul ne-a oprit încercând să ne termoscaneze. Nici măcar nu m-a întrebat dacă îi dau voie sau nu."

Citește și
Modificarea adusă de parlamentari hotărârii privind starea de alertă
Modificarea adusă de parlamentari hotărârii privind starea de alertă creează probleme. Orban: ”Vor fi întârzieri”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În final, cei doi soți scandalagii, dar și un martor care a intervenit în apărarea lor, au fost încătuşaţi, duşi la poliție şi amendaţi.

Ce prevede legea adoptată în Parlament

 

Primul act normativ care trebuie menționat în această situație este  ”Hotărârea Guvernului nr. 394/18.05.2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19” - act normativ care a fost adoptat în plenul Parlamentului în 20 mai 2020.

Articolul 9 prevede că atât instituțiile publice, dar și ”operatorii economici”, adică unitățile comerciale, respectiv magazinele, au ”obligația” să asigure, la intrarea în sediu, triajul epidemiologic, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne:

Se instituie obligația instituțiilor și autorităților publice,
operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza
activitatea, astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod
obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a
mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 și art. 71
alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Ce prevede Ordinul Comun MS-MAI privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă

 

În 20 mai 2020 a fost emis Ordinul Comun MS-MAI privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă.

Iată prevederea legată de măsurarea temperaturii:

”Astfel, pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă.

(...)

Pentru alte persoane decât personalul angajat:

(1) Este permis accesul într-o incintă doar pentru persoanele care au motive justificate.

(2) În cazul în care este necesară doar predarea unor documente, colete, etc, aceasta se va realiza în afara incintei, direct persoanei căreia îi sunt destinate, cu respectarea măsurilor de prevenire a contaminării cu virusul SARS-CoV-2

(3) Dacă este necesar accesul în incintă, este obligatoriu triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor. Triajul nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal.

(4) Triajul epidemiologic constă în:

a) măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 C);

b) observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);

c) dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus;

d) dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoanei nu i se permite accesul în incintă;

e) dacă temperatura înregistrată nu depășește 37,3 C și nu prezintă alte simptome respiratorii, se permite accesul în incintă, prin preluarea acestuia de la intrare de către un angajat, cu înregistrarea biroului/camerei/ departamentului unde va merge.

Măsurile vor fi aplicate imediat după publicarea Ordinului de ministru în Monitorul Oficial.”

Secretarul de stat Raed Arafat: Termometrul digital nu înregistrează date personale, "nu implantează cipuri", "nu face poze" şi "nu ia CNP-ul, numele şi adresa persoanei"

 

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a afirmat joi că măsurarea temperaturii la intrarea în spaţiile publice închise, magazine, clădirile instituţiilor publice sau ale operatorilor economici, reprezintă "o nouă temă falsă" de "dezbinare" şi de "minimalizare" a efectelor şi riscului virusului SARS-CoV-2.

"Măsurarea temperaturii la distanţă se practică în aeroporturi prin sisteme de scanare în masă, prin care se identifică persoanele cu febră după poza acestora. Mai multe ţări, inclusiv România, au astfel de sisteme la sosire şi în unele situaţii chiar şi la îmbarcare, ele fiind activate când există un risc asupra sănătăţii publice. Măsurarea individuală a temperaturii se face la intrarea în spaţiile cu risc de transmitere a virusului SARS-CoV-2 de către persoanele simptomatice sau asimptomatice către persoanele sănătoase. Aceasta se realizează de la o distanţă de câţiva centimetri, folosind termometre digitale. Astfel se poate identifica o persoană simptomatică, iar pentru a se proteja faţă de persoanele asimptomatice portul măştii este obligatoriu", a scris Arafat, pe Facebook, potrivut Agerpres.

El a adăugat că termometrul digital nu înregistrează date personale, "nu implantează cipuri", "nu face poze" şi "nu ia CNP-ul, numele şi adresa persoanei", ci afişează "doar" temperatura şi poate fi utilizat de personal nemedical instruit.

"Într-o societate unde există un risc de transmitere a unei boli şi unde există persoane vulnerabile care pot chiar muri dacă se infectează cu virusul care cauzează boala respectivă, măsurile de prevenire şi combatere trebuie respectate de toţi membri societăţii pe durata existenţei riscului respectiv. Astfel de măsuri nu sunt pe viaţă. Ele sunt necesare la acest moment, acestea fiind inclusiv măsuri descurajatoare pentru cei care sunt dispuşi să intre în spaţiile închise fiind simptomatici pentru a-şi rezolva problemele personale riscând viaţa altora. În concluzie, dacă nu vrei să ţi se măsoare temperatura este dreptul tău, dar nu mai intri în spaţiul respectiv, pentru că este dreptul comunităţii şi al angajaţilor care lucrează în spaţiul respectiv să se protejeze", a transmis Raed Arafat

Guvernul, despre măsurarea temperaturii: ”Această măsură este necesară”

 

Premierul Ludovic Orban a subliniat recent faptul că şi măsurarea temperaturii este necesară pentru a limita răspândirea coronavirusului.

"Toate celelalte reguli de distanţă fizică sanitară. Am văzut că foarte mulţi oameni sunt deranjaţi de faptul că li se ia temperatura. Această măsură este necesară pentru a diminua riscul ca o persoană care are o temperatură de peste 37,3 grade şi care poate avea virusul respectiv să poată să transmită virusul către alte persoane. La intrarea în spaţii închise acest triaj este necesar, repet, pentru a-i proteja pe toţi cei care se duc la serviciu, care intră în spaţiile comerciale, care sunt într-o situaţie în care dacă sunt infectaţi pot să transmită virusul respectiv", a explicat prim-ministrul.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Incidentul care a avut loc în fața unui supermarket din cauza că li se lua temperatura unor persoane ar fi fost regizat
Incidentul care a avut loc în fața unui supermarket din cauza că li se lua temperatura unor persoane ar fi fost regizat

Un scandal uriaș a avut loc joi în fața unui centru comercial din București, provocat de trei persoane cărora li s-a refuzat accesul în magazin, deoarece au refuzat să le fie verificată temperatura.

Modificarea adusă de parlamentari hotărârii privind starea de alertă creează probleme. Orban: ”Vor fi întârzieri”
Modificarea adusă de parlamentari hotărârii privind starea de alertă creează probleme. Orban: ”Vor fi întârzieri”

De joi, Guvernul va fi obligat să cumpere măşti de protecţie celor care nu-şi permit. Este una dintre modificările aduse de parlamentari, la hotărârea privind instituirea stării de alertă.

Parlamentul a votat hotărârea Guvernului privind încuviinţarea stării de alertă
Parlamentul a votat hotărârea Guvernului privind încuviinţarea stării de alertă

Parlamentul a votat, miercuri, în ședință comună, hotărârea Guvernului privind încuviinţarea stării de alertă pentru 30 de zile pe întreg teritoriul ţării, cu 372 de voturi ”pentru” şi 37 ”împotrivă”.

Au voie legal paznicii să ia temperatura la intrarea în magazine sau firme? Răspunsul e neaşteptat
Au voie legal paznicii să ia temperatura la intrarea în magazine sau firme? Răspunsul e neaşteptat

E legal să ni se ia temperatura la intrarea în magazin, la muncă sau în alte spaţii închise, chiar dacă cel care o face nu are pregătire medicală? E o întrebare pe care şi-o pun tot mai mulţi români

Reacţia unui bărbat când la magazin i s-a spus că are temperatura 29.5.
Reacţia unui bărbat când la magazin i s-a spus că are temperatura 29.5. "Înseamnă că sunt mort"

Unii au temperatura de 30 sau 34 de grade, cel puțin așa arată termometrele folosite acum la intrarea în spațiile publice.

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.