Porcii din gospodării sunt vânduți online, de teama amenzilor. Au dispărut anunțurile de la porțile sătenilor

×
Codul embed a fost copiat

În timp ce toată lumea se grăbește să termine cumpărăturile pentru masa de Crăciun autoritățile ne transmit să avem grijă la carnea de porc.

Porcii crescuți în gospodării nu mai pot fi vânduți, așa cum se întâmpla în anii trecuți, din cauza sutelor de focare de pestă porcină.

Speriați că vor fi sancționați, țăranii care își vindeau până acum porcii nu mai pun anunțuri la poartă, dar au trecut în mediul online.

„Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise la comercializare!", precizează explicit Autoritatea Națională Sanitar Veterinară, într-un set de recomandări dedicate consumatorilor. Cu toate acestea, unii crescători îşi vând liniștiți animalele, online.


-„Sunt crescuți de dumneavoastră?
-Da, sunt în regim gospodăresc.
-Dar îmi dați vreun fel de acte?
-N-am! Alea numai de pe la medicul veterinar.
-Dar nu cred, acuma... știți cum e."

Citește și
porc
Mituri demontate. Cât de sănătoasă este, de fapt, carnea de porc
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Așa a decurs o discuție între un vânzător și un potențial cumpărător

Prețul cerut este de 10 lei kilogramul în viu și 12-15 lei sacrificat. La jumătate față de cât costă carnea de porc în microferme sau în magazin.


-Sunt crescuți în curte la dumneavoastră?
-Da, uite, chiar tăiem unul aici.
-Acte la el îmi daţi de vreun fel? Să nu mă oprească poliția? Cu el tăiat?
-Am și o societate, aș putea să vă dau ceva, dar, eu știu..."

Orice carne vândută trebuie să aibă aviz de la veterinar, care să ateste că poate fi consumată. Regula este valabilă și pentru produsele care nu sunt comercializate.

Dr. Ștefan Vasile, director Direcţia Sanitar Veterinară Galaţi: „Carnea și produsele din carne provenite din sacrificarea suinelor în sistem gospodăresc să fie consumate doar în familie și după ce s-a efectuat examenul trichineloscopic. Este interzisă comercializarea cărnii provenite de la sacrificarea porcului în familie."

Ștampila aplicată pe carcasele de porc atestă tocmai că sunt bune pentru consum.

Ecaterina Pricope, gestionar carmangerie: „Că sunt sacrificați în centre autorizate, că corespund din punct de vedere al sănătății și pot fi distribuiți pe piață spre destinația consumatorului, că nu sunt probleme și oamenii pot folosi această carne cu încredere."

Cum pesta porcină africană face ravagii în țară de patru ani, este interzisă și vânzarea de carne care provine din zonele de restricție. În peste 500 de localități sunt focare de pestă.


Stelian Stoica, crescător: „Acuma am un porc vietnamez d-ăla micu, doar pentru mine, că să mai vinzi, nu ai cum.”

Maria Popa, crescător: „Creşteam şi câte 2-3, vindeam unul, doi opream pentru noi.”

Cei care vând porci bolnavi sau carne infestată riscă amenzi între 20 și 40.000 de lei. Între timp, legea porcului a fost votată în Senat, dar decizia finală va fi luată în Camera Deputaților. Până acum, în gospodării puteau fi crescuți doar cinci porci. Conform noii legi, sătenii au voie să aibă până la 15 porci, dar trebui să anunțe veterinarul. Oamenii pot să vândă animalele numai pe o rază de 25 de kilometri. Sunt și condiții de creștere, porcii trebuie ținuți separat de alte animale și să nu mai fie hrăniți cu resturi.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Două tone de muşchi ţigănesc şi urechi de porc contaminate cu Listeria au fost retrase de la comercializare
Două tone de muşchi ţigănesc şi urechi de porc contaminate cu Listeria au fost retrase de la comercializare

Aproximativ două tone de muşchi ţigănesc şi urechi de porc, identificate cu bacteria Listeria monocytogenes au fost retrase de la comercializare.

Mituri demontate. Cât de sănătoasă este, de fapt, carnea de porc
Mituri demontate. Cât de sănătoasă este, de fapt, carnea de porc

În ajun de Sărbători vă spunem Povestea Porcului!

Fermierii români pot acoperi doar 20% din cererea de carne de porc în aceste săptămâni, din cauza pestei porcine
Fermierii români pot acoperi doar 20% din cererea de carne de porc în aceste săptămâni, din cauza pestei porcine

Carnea de porc românească va fi foarte puțină în magazine în aceste săptămâni, din cauza pestei porcine. Fermierii pot acoperi doar 20% din cerere, pentru că au fost nevoiți să eutanasieze mii de porci.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.