“Israelul comite în Gaza o crimă de război, cu binecuvântarea SUA. Toate scenariile sunt înfricoșătoare" | INTERVIU

×
Codul embed a fost copiat

Dacă se va extinde conflictul din Israel, consecințele vor fi catastrofale, spune fostul corespondent CNN din Orientul Mijociu, care a relatat timp de aproape 20 de ani despre situația din regiune.

Într-un interviu pentru Știrile PRO TV realizat de Cosmin Stan, Arwa Damon spune că Hamas nu va dispărea, așa cum își doresc autoritățile israeliene, cât timp cauzele care au dus la apariția organizației islamiste nu vor fi rezolvate.

Cu tată american și mamă siriană, Arwa Damon este nepoata unui fost prim-ministru kurd al Siriei care a fost executat la lovitura de stat din 1949. Ea a urmărit îndeaproape situația din Orientul Mijlociu, vreme de 18 ani, cât a fost corespondent CNN, și a relatat de la toate conflictele izbucnite în regiune, fiind o fină cunoscătoare a lumii arabe. Vorbește fluent patru limbi, printre care araba și turca.

Cosmin Stan: (...) Având o vastă experiență ca reporter care a relatat din această regiune, cât de diferită este situația acum?

Arwa Damon: „Cred că ceea ce vedem acum a adus acest ciclu al escaladărilor, așa cum le spunem, cu care ne obișnuiserăm, între Hamas și Israel, la un cu totul alt nivel. Se rescrie practic tot scenariul.

Citește și
gaza, palestina
Primele state din Orientul Mijlociu care închid ușa-n nas refugiaților palestinieni
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Niciunde în istoria recentă nu am mai văzut ca Hamas să lanseze un asemenea atac îndrăzneț și îngrozitor împotriva Israelului. Și în niciun moment, în istorie, nu am mai văzut Israelul lansând un asemenea asediu total, sau o campanie de bombardamente atât de intense împotriva populației civile din Gaza.”

"Ce a făcut Hamas e crimă de război. Dar Israelul face același lucru, cu binecuvântarea SUA"

Cosmin Stan: Dar știi că oficialii israelieni au spus mereu că au dreptul să se apere. Asta justifică bombardamentele în Gaza?

Arwa Damon: „Uite care e problema! Da, oficialii israelieni au spus mereu asta, dar este, de asemenea, binecunoscut, iar asaltul israelian nu ascunde asta, că Israelul are o politică a pedepsei colective, iar asta nu se aplică doar atunci când, de pildă, Hamas face ceva, iar Israelul răspunde Fâșiei Gaza, ci se aplică și atunci când, de exemplu, un copil aruncă o piatră, și atunci ei îi vor urmări întreaga familie,

Legea internațională este foarte clară în această privință și asta nu o spun eu, ci experții și analiștii care au studiat-o, și au fost foarte clari în această privință.

Și ei vor spune clar că da, ce a făcut Hamas este o crimă de război și ce a făcut Israel în trecut și ce face azi este, în egală măsură, o crimă de război.

Și astfel oficialii israelieni pot continua să își justifice acțiunile sub acoperirea de securitate națională dar realitatea este că ceea ce fac este o crimă de război comisă în fața întregii lumi, cu binecuvântarea Statelor Unite și a altor guverne occidentale."

"Dacă Hamas ar fi eliminat, ar apărea imediat altceva în loc"

Cosmin Stan: Crezi că chiar e posibilă eliminarea Hamas așa cum au promis oficialii israelieni?

Arwa Damon: Nu, pentru că atunci când vorbim despre Hamas, nu vorbim doar de o entitate armată. Vorbim despre o organizație care este, fie că ne place sau nu, parte a creării societății palestiniene, și vorbim despre o ideologie care a crescut din opresiune.

Când vorbim despre dorința de a elimina un inamic, trebuie să ne uităm la ce a determinat apariția acelui inamic. Iar Hamas a apărut ca urmare a ocupării Palestinei de către Israel, așa că nu vei putea elimina Hamas... sau să spunem că, teroretic, Hamas este eliminat, dar atunci va apărea altceva în loc.

Asta este garantat câtă vreme acele motive esențiale care au determinat apariția Hamas nu sunt rezolvate. Iar aceste motive sunt legate de dorința palestinienilor pentru un pământ al lor, pentru o țară.”

"Toate scenariile sunt înfricoșătoare"

Cosmin Stan: Și atunci cum crezi că se va sfârși totul?

Arwa Damon: Am în cap foarte multe scenarii înfricoșătoare și niciunul nu se termină bine! Sunt diferite versiuni de rău, mai rău și dezastruos! Cred că e foarte dificil să încerci să prezici ceva, pentru că sunt atât de multe scenarii de catastrofă care se pot încheia cu distrugerea reciprocă. Dacă această luptă se extinde dincolo de unde este acum, va avea urmări fenomenale pe care nu le putem anticipa. Dacă Iranul se va implica iar Israelul va răspunde acestei implicări, atunci vor fi consecințe catastrofale pe care nu le putem anticipa.”

Cosmin Stan: Și, în fine, Arwa, dacă ai închide ochii și ți-ai imagina Gaza după ce acest război oribil, ce vezi?

Arwa Damon: Am plecat de acasă mai devreme și mă uitam cumva pe stradă și vedeam, normal, strada în fața mea, dar apoi mi s-a suprapus peste o imagine ușor neclară din Gaza. Și era o viziune cu Gaza care era transformată în praf gri, și clădiri doborâte, și câțiva civili scormonind prin acel moloz, căutând resturi de mâncare. Erau bucăți de trupuri în spitale, ale oamenilor care au murit pentru că rănile li s-au infectat, deoarece nu a mai fost apă pentru a fi curățate cum trebuie, sau pentru că medicamente de bază necesare pentru a trata bolnavii de cancer, sau pe cei cu dializă, s-au epuizat. Am senzația că ceea ce se întâmplă în Gaza nu seamănă cu nimic din tot ce am văzut în aproape două decenii de relatări de război. Pare că este mult mai rău decât atunci când coaliția a bombardat Mosul în Irak, în lupta împotriva ISIS, și aia a fost atunci oribil!”

Vedeți interviul integral în VIDEO.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ofensiva terestră a armatei israeliene în Gaza a fost
Ofensiva terestră a armatei israeliene în Gaza a fost "amânată pentru o dată necunoscută". Ofițerii evrei critică decizia

Ofensiva terestră a armatei statului Israel în Fâșia Gaza a fost "amânată pentru o dată necunoscută", anunță site-ul israelian de știri Walla.

Primele state din Orientul Mijlociu care închid ușa-n nas refugiaților palestinieni
Primele state din Orientul Mijlociu care închid ușa-n nas refugiaților palestinieni

Refugiații pelestinieni care fug din calea războiului dintre Hamas și Israel au fost informați că nu pot căuta adăpost în două țări vecine.

De ce refuză Egiptul să deschidă frontiera pentru refugiați. A fost întotdeauna mediator în conflictele din zonă
De ce refuză Egiptul să deschidă frontiera pentru refugiați. A fost întotdeauna mediator în conflictele din zonă

Egiptul a jucat mult timp un rol de mediator în conflictul dintre Israel și palestinieni, dar și între principalele facțiuni palestiniene.

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu diaspora română din Israel: „Cuvintele nu pot alina pierderea persoanelor dragi”
Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu diaspora română din Israel: „Cuvintele nu pot alina pierderea persoanelor dragi”

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit marţi, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Tel Aviv, cu reprezentanţii comunităţii românilor din Israel, el transmiţând că în astfel de momente, cuvintele nu pot alina pierderea persoanelor dragi.

Ciolacu și Netanyahu, declarații din Israel. Premierul român: „Fac apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza”
Ciolacu și Netanyahu, declarații din Israel. Premierul român: „Fac apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, la Tel Aviv, în declaraţiile comune cu premierul Benjamin Netanyahu, că a decis să vină marți în Israel deoarece partenerii şi prietenii trebuie să îşi demonstreze solidaritatea.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.