Ghinea anunță că PNRR va fi depus la 31 mai. ”Nu e niciun motiv de îngrijorare”

Cristian Ghinea
Agerpres

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat luni că România va depune Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pe 31 mai.

UPDATE: Premierul Florin Cîţu a declarat luni că, în acest moment, există un proces de negociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, "nu avea cu ce să greşească".

"În acest moment, şi trebuie să fie clar pentru toată lumea - suntem într-un proces de negociere a acestui plan. Noi avem nişte priorităţi în România pe care le susţine coaliţia, dar este clar că aceste priorităţi trebuie puse în acest sistem pe care îl are Comisia Europeană de a da aceşti bani. Suntem într-o perioadă de negociere, ştiţi că doar o singură ţară a depus până acum acest program, nu văd în acest moment nicio problemă. (...) Au fost negocieri online şi miniştrii de resort au fost alături de ministrul Ghinea", a declarat Florin Cîţu, la Parlament, unde a participat la o şedinţă a coaliţiei de guvernare.

Ghinea, întâlnire cu liderii coaliției

 

"În discuţia cu preşedintele, cu domnul Orban, cu domnul prim-ministru şi cei doi vicepremieri am convenit ca mâine, în întâlnirea pe care o să o am cu vicepreşedintele Verstager al Comisiei Europene, să mergem pe calendarul de depunere pentru 31 mai pentru PNRR", a declarat Ghinea, la Parlament, citat de Agerpres.

Citește și
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a aflat rezultatul testului pentru Covid-19
Ciolacu: Am să propun grevă parlamentară, dacă PNRR nu va fi prezentat în Parlament
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

El a adăugat că discuţiile "continuă pe toate componentele".

"Continuăm discuţiile pe toate proiectele şi pe toate componentele. Comisia Europeană are genul ăsta de dialog cu toate statele membre. Deocamdată un singur stat a depus. Pariul meu este că vom avea mai multe state care vor trimite după 30 aprilie decât state care vor trimite înainte. Cel puţin acestea sunt informaţiile pe care le am - Bulgaria, Olanda, Finlanda, Polonia se pregăteşte - au anunţat că vor trimite după 30 aprilie", a arătat ministrul Ghinea.

Potrivit acestuia, "nu este niciun motiv de îngrijorare".

"Nu s-a greşit. Este o distanţă foarte mare pe care trebuie să o recuperăm de capacitate administrativă, de capacitate de a propune proiecte şi am făcut eforturi fabuloase în aceste trei luni, împreună cu echipa din minister, şi cu toate ministerele de linie. (...) În afară de faptul că PSD vrea să puncteze nişte puncte la isterie, nu e niciun motiv de îngrijorare. (...) Eu sunt foarte mulţumit că avem componenta de educaţie, componenta de sănătate, componenta de infrastructură de transport, componenta de creşe noi, de măsuri care sunt apreciate de comisie, cu care că aproape că a bătut palma şi sunt şi alte componente pe care trebuie să mai muncim foarte mult să convingem Comisia Europeană. Sunt unele probleme tehnice, sunt altele politice. De pildă, alocarea de 4 miliarde de euro pentru autostrăzi, eu consider că e o problemă politică, în sensul în care Comisia n-ar trebui să aibă o componentă pe mărirea alocării, comisia ar trebui să aibă observaţii tehnice", a explicat Ghinea.

Ministrul a făcut, în context, un apel către conducerea PSD "să nu mai submineze negocierile dure cu Comisia Europeană".

"Atunci când eşti într-o negociere dură cu un partener extern, atunci eşti subminat de oameni care se află în treabă şi fac declaraţii", a adăugat Ghinea.

Cristian Ghinea a mai precizat că a avut o discuţie cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, după întâlnirea cu preşedintele Iohannis.

"Am avut o discuţie cu domnul Orban după întâlnirea cu preşedintele, în care ne-am lămurit. L-am întrebat ce-a vrut să spună, domnul Orban a spus că a spus presei că sunt discuţii tehnice, că s-a muncit foarte mult şi s-au făcut progrese, ceea ce apreciez foarte mult. (...) A fost o discuţie chiar foarte bună cu domnul Orban", a adăugat el.

Până la 30 aprilie, ţara noastră ar trebui să trimită oficial Comisiei Planul Naţional de Redresare şi Reziliență, documentul prin care susţine proiecte de investiţii de peste 40 de miliarde de euro. Alocarea României ar fi însă de 30 de miliarde de euro. O şansă unică, spun specialiştii, pentru revenirea după pandemie şi pentru creşterea economică din următorii ani.

România a trimis Comisiei 1.000 de pagini de propuneri şi a primit înapoi de la Bruxelles 100 de pagini de observaţii. Banii din planul de redresare ar trebui să fie atraşi până la finalul lui 2023.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ședință la Cotroceni pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență
Ședință la Cotroceni pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

Noi critici în interiorul Guvernului, la adresa miniştrilor USR. 

Ciolacu: Am să propun grevă parlamentară, dacă PNRR nu va fi prezentat în Parlament
Ciolacu: Am să propun grevă parlamentară, dacă PNRR nu va fi prezentat în Parlament

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că va propune colegilor din partid declanşarea unei greve parlamentare, dacă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu va fi prezentat în Parlament.

Ghinea: Am primit 100 de pagini de feedback de la Comisia Europeană, pe PNRR
Ghinea: Am primit 100 de pagini de feedback de la Comisia Europeană, pe PNRR

Comisia Europeană a trimis, numai săptămâna aceasta, 100 de pagini de feedback pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.