Ghinea: Am primit 100 de pagini de feedback de la Comisia Europeană, pe PNRR

Prima agenţie europeană cu sediul în România. Centrul Cyber al UE va fi în Bucureşti
Shutterstock

Comisia Europeană a trimis, numai săptămâna aceasta, 100 de pagini de feedback pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

În prezent există opinii diferite pe partea de transport şi pe irigaţii, potrivit ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Chinea.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România ar putea beneficia de aproape 30 de miliarde de euro pentru a adresa efectele economice ale pandemiei de Covid-19.

Ministrul a afirmat joi că în opinia CE suma alocată pentru infrastructura de transport este prea mare, în timp ce, pe partea de irigaţii, opiniile diferă în legătură cu impactul asupra mediului.

Potrivit ministrului, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu a fost trimis oficial la Bruxelles, o decizie în acest sens urmând să fie luată săptămâna viitoare.

Citește și
Ședință importantă de Guvern. Sunt două puncte urgente pe ordinea de zi
Guvernul dezbate din nou Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. De ce este atât de important

"Este un fake news care circulă din păcate, că ar fi respins Comisia PNRR. PNRR-ul României nu a fost trimis la Bruxelles în mod oficial. Sunt discuţii, negocieri tehnice informale, va fi o trimitere oficială. După această trimitere oficială Comisia Europeană are două luni de evaluare, conform regulamentului, şi atunci se va vorbi de acceptare sau modificare sau respingere, Doamne fereşte, a planului României", a spus Ghinea la Digi 24.

"Am declarat chiar de la preluarea mandatului că România este o ţară care propune o alocare excepţional de mare pentru transporturi şi mai ales pentru rutier. Nu există nicio altă ţară care propune la asemenea nivel. Comisia crede că este o alocare prea mare. Noi ne menţinem punctul de vedere că este o alocare necesară, chiar dacă este foarte mare, necesară pentru români, pentru a încheia inelul de autostrăzi, pentru a demara A7 către Moldova şi, posibil, şi A8, legătura între Moldova şi Transilvania. Aici este un moment de negociere. Pe irigaţii, este un element de diferenţă în legătură cu impactul asupra mediului. Este o analiză pe care o facem şi noi şi Comisia Europeană în paralel. Deocamdată avem opinii diferite pe subiectul irigaţii", a explicat Ghinea la Digi 24.

El a subliniat că, în prima variantă a planului, era o alocare mai mare pentru irigaţii, care a fost redusă tocmai ca urmare a feedback-ului iniţial de la Comisie, iar discuţia pe acest subiect continuă.

Întrebat dacă poate da şi alte exemple de opinii diferite ale Comisiei, ministrul a răspuns că este bine ca negocierile să nu se desfăşoare în spaţiul public.

"Doar săptămâna asta am primit 100 de pagini de feedback. Nu pot da (alte exemple n.r), nu e bine ca negocierile şi analizele să se facă în spaţiul public.(...) discreţia are o valoare a ei în aceste negocieri care sunt totuşi tehnice şi pe principiu de parteneriat. Nu înseamnă că ne certăm, înseamnă că avem negocieri cu Comisia Europeană", a punctat Ghinea.

Dan Barna: PNRR trebuie refăcut

 

România nu va beneficia de fonduri europene prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) pentru sistemul de irigaţii, a declarat, miercuri seară, vicepremierul Dan Barna.

"În cadrul discuţiilor şi negocierilor avute în cadrul coaliţiei cu cei trei parteneri, am căzut de acord asupra unei forme de propuneri a PNRR cu care colegul nostru Cristian Ghinea a fost la Bruxelles, a discutat acolo cu oficialii europeni, cu comisarii pe acest subiect. Unele dintre teme au fost acceptate. Despre alte teme, Comisia Europeană a spus: 'Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta'. Noi avem trei miliarde pentru irigaţii. Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca statele să se repună pe picioare după criza COVID şi unele teme sunt acceptate, alte teme... Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici", a afirmat Barna.

Iohannis: Am convocat luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern care lucrează pe PNRR

 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a convocat luni o şedinţă cu responsabilii din Guvern care lucrează la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, menţionând că acest plan va fi îmbunătăţit şi va fi acceptat de Comisia Europeană.

"Noi am lucrat intens şi sub mare presiune, cum acelaşi lucru s-a întâmplat în toate statele din Uniune, să pregătim acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este o noutate pentru toată lumea. Nu a mai existat aşa ceva şi în acest sens au fost de aşteptat dificultăţile în conturarea planului. Dificultatea constă că se doresc reforme profunde, dar în acelaşi timp într-o perioadă foarte limitată, avem doar câţiva ani la dispoziţie. În mod normal, reformele nu se fac peste noapte şi proiectele importante nu se realizează în 3 - 4 ani. Însă vom fi pregătiţi pentru acest Plan Naţional şi vom îmbunătăţi proiectul în aşa fel încât proiectele să fie acceptate", a afirmat Iohannis.

Citește și...
Măsurile concrete din Planul Național de Relansare și Reziliență. Câți bani se alocă în PNRR pe capitole
Măsurile concrete din Planul Național de Relansare și Reziliență. Câți bani se alocă în PNRR pe capitole

Guvernul promite că, prin PNRR, în următorii cinci ani România va avea prima autostradă verde, cu stații de încărcare pentru mașini electrice și mărginită de perdele forestiere.

Guvernul dezbate din nou Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. De ce este atât de important
Guvernul dezbate din nou Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. De ce este atât de important

Guvernul dezbate miercuri, în a doua lectură, elaborarea Planului naţional de relansare şi rezilienţă (PNRR), necesar pentru accesarea fondurilor europene.

Unde se vor duce banii UE din PNRR: 3 miliarde în sănătate și 4,5 miliarde la autostrăzi
Unde se vor duce banii UE din PNRR: 3 miliarde în sănătate și 4,5 miliarde la autostrăzi

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat, miercuri, la Palatul Cotroceni, măsurile de distribuire a banilor care vor fi alocați României prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu un buget estimat la 30,4 miliarde de euro.

Recomandări
Românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie şi vouchere sociale
Românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie şi vouchere sociale

Românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei de la stat pentru plata facturilor la energie. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română.  

Jens Stoltenberg, interviu pentru Știrile PROTV: „Vom susține Ucraina până la capăt”. Mesajul său pentru români
Jens Stoltenberg, interviu pentru Știrile PROTV: „Vom susține Ucraina până la capăt”. Mesajul său pentru români

„Vom susține Ucraina până la capăt, nu vom da înapoi”, spune secretarul general al NATO înainte de reuniunea extraordinară a miniștrilor de externe din țările aliate care va avea loc săptămâna viitoare la București.

8 morți și 100 de oameni, prinși sub dărâmături, în Italia, după o alunecare de teren. O casă a ajuns în mare. VIDEO
8 morți și 100 de oameni, prinși sub dărâmături, în Italia, după o alunecare de teren. O casă a ajuns în mare. VIDEO

Aproximativ 100 de persoane au fost prinse sub dărâmături și opt au murit, după o alunecare de teren produsă în urma unor ploi puternice pe insula italiană Ischia, în largul Napoli, potrivit The Sun.