Mâncarea vegană a devenit la modă la noi în țară. Românii adoră alternativele la cârnați, burgeri, șnițele și chiftele

×
Codul embed a fost copiat

Altădată privită ca o excepție, mâncarea vegană înregistrează o creștere permanentă în toată lumea. La noi sunt tot mai multe comenzi la restaurantele de profil, care au meniuri diverse și apetisante.  

De la burgeri vegani, până la preparate sofisticate, bucătarii vor să demonstreze că mâncarea fără carne și lapte poate fi extrem de gustoasă.

Industria alimentară vegană a crescut în ultimii ani, cu o varietate tot mai mare de produse care înlocuiesc preparatele pe bază de carne sau lactate.

Într-un restaurant din Capitală bucătarii prepară mâncare exclusiv pe bază de plante. Un burger vegan arată ca unul clasic. Gustul poate să difere, însă aromele esențiale rămân.

Proprietarii au început în 2015 cu un camion cu mâncare. În câțiva ani au ajuns la două restaurante în centrul orașului.

Citește și
generatia x adulti
Tinerii europeni sunt dispuși să renunțe la mașini și să aibă mai puțini copii, ca să salveze planeta
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Alexandra, ajutor de bucătar:Am început cu wrap-urile veggie, produsul cel mai vândut și astăzi. Chifteluțele și sosurile le producem la noi în laborator. Avem și o gamă variată de burgeri. Corporatiști și foarte mulți tineri, dar avem și o bază foarte mare de clienți străini”.

București, Cluj-Napoca, Iași, Constanța și Brașov sunt orașele în care au fost înregistrate cele mai multe astfel de comenzi.

Numărul producătorilor este în creștere. De pildă, Tatiana produce creme tartinabile și cereale pentru micul dejun.

Tatiana Nicoară, antreprenor: La granola folosim nuci, fructe uscate sau liofilizate și ovăz. Sirop de agave sau curmale. Lumea a început să fie mult mai atentă, să aleagă etichete pe care să le înțeleagă. Tendința crește mai ales că suntem o țară în care se țin și posturile”.

O companie produce înlocuitori vegetali pentru mezeluri sau brânzeturi.

Cerasela Condorovici, antreprenor:Ne-am lansat în 2019 cu o gamă clasică cu burger, cârnați, mici, felii vegetale, dar în ultimii ani ne-am extins destul de mult portofoliul și ne concentrăm pe produse de-a gata „ready to eat”, cum ar fi snițel, snack-uri, nuggets, chifeteluțe”.

Mii de rețete, dar și secrete ale acestui stil de viață se găsesc pe rețelele sociale.

Mulți nu renunță de tot la carne, dar încearcă să limiteze consumul produselor de origine animală.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Diferența dintre vegan și vegetarian. Ce beneficii și contraindicații are fiecare dintre cele două diete
Diferența dintre vegan și vegetarian. Ce beneficii și contraindicații are fiecare dintre cele două diete

În ultimii ani, alimentația bazată pe plante a devenit din ce în ce mai populară. Datorită beneficiilor posibile, dieta vegetariană și cea vegană își merită cu siguranță recunoașterea printre modelele alimentare sănătoase.

Tinerii europeni sunt dispuși să renunțe la mașini și să aibă mai puțini copii, ca să salveze planeta
Tinerii europeni sunt dispuși să renunțe la mașini și să aibă mai puțini copii, ca să salveze planeta

Generația X europeană este mai înclinată decât cele anterioare să facă schimbări majore ale stilului de viață, cum ar fi să renunțe la șofat, să adopte regimul vegan și să-și întemeieze familii mai mici pentru a combate criza climatică.

Greșeala care era să o coste scump. Cum și-a provocat o femeie indigestie, după ce a mâncat fasole
Greșeala care era să o coste scump. Cum și-a provocat o femeie indigestie, după ce a mâncat fasole

Chiar dacă ești vegan, absența cărnii și lactatelor nu înseamnă că riscul de intoxicație alimentară dispare.    

A apărut foie gras vegan. Din ce este făcut și ce preț are
A apărut foie gras vegan. Din ce este făcut și ce preț are

Grupul elveţian Nestle SA a început să vândă foie gras vegan în Elveţia şi Spania, ca răspuns la îngrijorările gurmanzilor preocupaţi de bunăstarea animalelor, transmite Bloomberg.

 

Festival de produse vegane în Capitală. Micii din mazăre și cârnații din spanac, printre cele mai apreciate preparate
Festival de produse vegane în Capitală. Micii din mazăre și cârnații din spanac, printre cele mai apreciate preparate

În ultimii ani, piața de produse vegane, adică doar pe bază de plante, a cunoscut o creștere permanentă în țara noastră, fie că vorbim de mâncare, produse cosmetice sau articole vestimentare.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.