Dăncilă, după ședința PSD: ”Nu am discutat despre ministrul Justiţiei”

Viorica Dancila
Agerpres

Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni că în ședința Biroului Permanent Național al PSD nu s-a mai discutat despre situația ministrului Justiției Tudorel Toader, despre care Liviu Dragnea a spus recent că există nemulțumiri în PSD.

În urmă cu câteva zile, Dragnea a declarat că situaţia ministrului de Justiţie, Tudorel Toader, va fi discutată în coaliţie împreună cu premierul Viorica Dăncilă, subliniind că există o stare de nemulţumire la adresa acestuia, care trebuie lămurită "într-un fel sau altul".

Acum, Dăncilă a declarat că nu îi place să facă "scenarii" şi a spus că urmează să fie luată o decizie referitoare la ministrul Justiției în funcţie de "ce se întâmplă" cu moţiunea simplă pe justiţie care urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor.

Atenţionată că mai mulţi lideri social-democraţi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în primul rând pentru că nu şi-a asumat mai multe proiecte de ordonanţă despre care s-a discutat în şedinţele PSD, premierul a arătat că "este dreptul fiecărui coleg să îşi spună punctul de vedere".

"Aşa este în democraţie, trebuie să îi ascultăm pe toţi colegii, să analizăm ceea ce spune fiecare coleg în parte pentru a vedea care este situaţia reală. Nu am discutat despre ministrul Justiţiei, nu am avut discuţii legate de justiţie (n.r - în BPN al PSD). Suntem foarte preocupaţi în această perioadă de bugetul pentru anul 2019, este obiectivul nostru principal, având în vedere că cei din comunităţile locale îşi aşteaptă fondurile, că trebuie să mărim alocaţiile, că trebuie să investim, să avem bani pentru investiţii, deci pentru noi prioritatea este acum bugetul - de aceea vom face şi şedinţa de guvern de mâine", a completat Dăncilă, potrivit Agerpres.

Citește și
Tudorel Toader
Tudorel Toader anunţă "protocoale" pentru schimbul de probe electronice cu UE şi SUA
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Chestionată dacă este mulţumită de activitatea desfăşurată în fruntea Ministerului Justiţiei de Tudorel Toader, Viorica Dăncilă a spus că se poate exprima doar ca prim-ministru, arătând că un ministru are nevoie şi de susţinere politică.

Premierul a susţinut că nu a văzut niciunul dintre textele ordonanţelor de modificare a Codurilor penale şi procedură penală sau referitoare la completuri, despre care ministrul Tudorel Toader spunea că le are.

"Nu am văzut încă textul ordonanţei, când o să îl văd, vom decide. Pe niciuna dintre cele două", a spus Dăncilă.

Cronologia evenimentelor:

ora 14.00 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, cel mai probabil, în cursul zilei de luni va avea loc şedinţa coaliţiei de guvernare, în care să se discute despre ordonanţele de urgenţă pe care ar fi trebuit să le promoveze ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Întrebat, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, dacă va mai avea loc şedinţa coaliţiei de guvernare în care să vină ministrul Justiţiei să dea explicaţii cu privire la ordonanţele de urgenţă aşteptate, Dragnea a spus: "Încercăm să o facem să aibă loc astăzi".

ora 13.30 Întrebată despre nemulţumirile social-democraţilor cu privire la ministrul Justiţiei, Viorica Dăncilă a spus că nu s-a abordat acest subiect în şedinţă.

”Este dreptul fiecărui coleg să îşi spună punctul de vedere, aşa este într-o democraţie, trebuie să ascultăm toţi colegii, să analizăm ceea ce spune fiecare coleg în parte pentru a vedea care este situaţia reală. Nu am discutat despre ministrul Justiţiei, nu am avut discuţii legate de justiţie, suntem foarte preocupaţi în această perioadă de bugetul pentru anul 2019. Este obiectivul nostru”, a mai spus Dăncilă.

Întrebată dacă este mulţumită de activitatea lui Tudorel Toader, Dăncilă a afirmat că, fiind vorba despre un guvern politic, dincolo de părerea premierului, trebuie să existe susţinere politică.

ora 13.00 Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat că la şedinţa BPN se va discuta situaţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, doar dacă este cazul.

Întrebat înainte de începerea şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD dacă se va discuta despre situaţia lui Toader, Ştefănescu a răspuns: "Doar dacă este cazul".

ora 12.15 Vicepreşedintele PSD Marian Oprişan"Domnul Toader e un profesionist, ştie Drept foarte bine, e profesor universitar, a arătat că ştie cu ce se mănâncă Justiţia".

Întrebat dacă Toader ar trebui remaniat sau dacă ar trebui să demisioneze din funcţie, Oprişan a susţinut că "asta e poveste de adormit copiii".

"Probabil că, dacă e nevoie de mai multă determinare, doamna prim-ministru trebuie să analizeze aceste lucruri. Există o singură restanţă (în ce priveşte emiterea de ordonanţe de urgenţă cerute de PSD - n.r.), eu cred că se lucrează la ea, este vorba de punerea în vigoare a articolelor declarate constituţionale de Curtea Constituţională. Probabil că o să o facă", a arătat Oprişan.

De ce sunt nemulțumiți liderii PSD de ministrul Justiției

Nemulțumirea liderilor PSD față de Tudorel Toader este legată de subiectul Ordonanţelor de Urgenţă.

"Eu nu cer o ordonanţă anume, vreau doar coerenţă şi asumare de responsabilitate, într-un fel sau altul. Deci vreau ca în maxim două săptămâni de zile să închidem discuţiile despre aceste subiecte - se dau sau nu se dau, dar lumea să ştie", a punctat Dragnea în urmă cu câteva zile, potrivit Agerpres.

Întrebat despre nemulţumirile la adresa lui Toader, Dragnea a răspuns: "Le-aţi văzut în spaţiul public, sunt mulţi colegi de-ai noştri care le-au spus, domnului Iordache, alţi colegi, deci le ştiţi".

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Ce i-a cerut Dragnea lui Toader privind OUG pe justiţie.
Ce i-a cerut Dragnea lui Toader privind OUG pe justiţie. "În 2 săptămâni să închidem"

Liderul PSD îi cere ministrului Justiţiei "coerenţă şi asumare de responsabilitate" privind ordonanţele care modifică legile justiţiei.

Tudorel Toader anunţă
Tudorel Toader anunţă "protocoale" pentru schimbul de probe electronice cu UE şi SUA

Ministrul Justiţiei a făcut anunţul în urma deciziilor luate la Consiliul JAI.

Comisarul UE pe justiţie, despre Kovesi:
Comisarul UE pe justiţie, despre Kovesi: "Nu merită aşa un tratament". Reacţia lui Toader

Comisarul european pentru justiţie Vera Jourova a făcut apel vineri la toată lumea implicată în procesul de selecţie a procurorului-şef european "să joace corect şi să nu încerce să discrediteze sau să submineze pe oricare dintre candidaţi".

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.