„Vehiculul se află pe o traiectorie nominală.” NASA a lansat o misiune spaţială spre asteroidul Psyche, alcătuit din metal

NASA
Facebook: NASA

NASA a lansat vineri o misiune spre îndepărtatul asteroid Psyche, alcătuit din metal şi care nu a fost niciodată studiat, despre care oamenii de ştiinţă cred că ar putea fi parte a nucleului unui corp ceresc străvechi.

 

Lansarea puternicei rachete Falcon Heavy a companiei SpaceX, care transportă sonda NASA, a avut loc aşa cum era prevăzut la ora locală 10:19 (14:19 GMT) de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, informează AFP.

"Vehiculul se află pe o traiectorie nominală", a declarat un comentator în timpul transmisiunii video realizate în direct de NASA, la câteva minute după lansare.

Oamenii au "vizitat" deja corpuri cereşti alcătuite din roci, gheaţă sau gaze. Însă "acum va fi pentru prima dată când vom merge să vizităm o lume care are o suprafaţă metalică", a declarat într-o conferinţă de presă Lindy Elkins-Tanton, coordonatorul ştiinţific al misiunii.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Călătoria va fi lungă: Psyche se află în partea externă a Centurii de asteroizi, între orbitele planetelor Marte şi Jupiter. Sonda NASA va parcurge astfel o distanţă de aproximativ 3,5 miliarde de kilometri pentru a ajunge acolo, cu o dată de sosire prevăzută pentru vara anului 2029.

Datorită luminii reflectate de suprafaţa sa, oamenii de ştiinţă ştiu deja că asteroidul Psyche este foarte dens şi că este alcătuit din metal, precum şi dintr-o altă materie - probabil roci.

Însă "nu ştim cu arată Psyche", a explicat cercetătoarea americană. "Glumesc de multe ori spunând că are forma unui cartof, însă cartofii au multe forme diferite, deci nu mă înşel", a adăugat ea, amuzată.

Oamenii de ştiinţă cred că Psyche, ce are o lungime de peste 200 de kilometri, ar putea fi parte a nucleului unui corp ceresc străvechi, a cărui suprafaţă a fost pulverizată în urma unor impacturi cu asteroizi.

Planetele Terra, Marte, Venus şi Mercur au fiecare un nucleu metalic. Însă "nu vom reuşi niciodată să vedem aceste nuclee, ele se află în zone mult prea fierbinţi şi mult prea adânci", a spus Lindy Elkins-Tanton. Misiunea spre Psyche este deci "singura noastră modalitate pentru a vedea un nucleu".

Vulcani, crevase, cratere?

Psyche s-a format în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, odată cu naşterea Sistemului Solar. El a cunoscut probabil erupţii vulcanice, ale căror urme ar putea exista în prezent sub forma unor vechi scurgeri de lavă.

Apoi, pe măsură ce Psyche s-a răcit, contracţia sa ar fi putut cauza formarea unor imense crevase.

Oamenii de ştiinţă sunt totodată nerăbdători să vadă cum arată craterele pe un corp ceresc metalic: materia dislocată în urma impactului cu asteroizi ar fi putut rămâne îngheţată în aer şi să formeze un fel de "ţepi".

Sonda americană va rămâne puţin peste doi ani pe orbita asteroidului Psyche pentru a-l studia, evoluând între mai multe altitudini.

Ea va utiliza trei instrumente ştiinţifice: aparate de imagistică multispectrală pentru a-l fotografia, spectrometre pentru a-i determina compoziţia şi magnetometre pentru a-i măsura câmpul magnetic.

Pentru a se deplasa în spaţiu, sonda va folosi propulsoare cu efect Hall, o premieră pentru o călătorie interplanetară.

Aceste motoare se folosesc de electricitatea furnizată de panourile solare ale sondei pentru a obţine ioni ai unui gaz nobil (xenon), care sunt apoi acceleraţi în momentul trecerii lor printr-un câmp electric. Ei sunt expulzaţi apoi cu o viteză foarte mare, "de cinci ori mai repede decât carburantul care iese dintr-o rachetă clasică", a declarat David Oh, inginer la NASA. Această tehnologie produce impulsul necesar deplasării.

"Este acel gen de lucru despre care aţi auzit vorbindu-se în 'Star Wars' şi 'Star Trek', dar astăzi am făcut din viitor o realitate", a subliniat el.

Misiunea Psyche va testa totodată un sistem de comunicare prin intermediul laserului, care ar trebui să permită transmiterea unei cantităţi mai mari de date decât comunicaţiile radio.

Acest asteroid, descoperit în 1852 şi numit după zeiţa sufletelor din mitologia greacă, este cel mai mare dintre cei nouă asteroizi cunoscuţi care par a fi alcătuiţi, potrivit observaţiilor realizate cu radarele de la sol, în mare parte din metal şi o mixtură de roci, informează Reuters.

Lansarea de vineri a avut loc la două săptămâni după ce NASA a reuşit să aducă cu bine pe Terra cel mai mare eşantion de material colectat vreodată de pe suprafaţa unui asteroid - în acel caz, asteroidul mult mai mic şi teluric Bennu, situat mai aproape de Pământ.

În 2021, NASA a lansat o sondă spaţială, Lucy, într-o misiune de 12 ani de studiere a asteroizilor troieni, două mari aglomerări de roci spaţiale care orbitează Soarele deplasându-se înaintea şi în spatele planetei Jupiter.

Iar în septembrie 2022, NASA a trimis sonda DART pentru a se ciocni în mod intenţionat cu asteroidul Dimorphos cu o forţă suficient de mare pentru a-l face să devieze de pe traiectoria sa naturală - fiind pentru prima dată când oamenii au modificat mişcarea unui corp ceresc - în cadrul unui test reuşit de verificare a unui sistem de apărare planetară.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.