Ce s-a întâmplat cu voluntarul din cauza căruia AstraZeneca a suspendat studiul clinic al vaccinului pentru Covid-19

Politico: Uniunea Europeană se pregătește să folosească un vaccin neautorizat împotriva Covid-19
Getty

Voluntarul care a dezvoltat reacții adverse ce au dus la suspendarea studiului clinic realizat de AstraZeneca la vaccinul pentru Covid-19 și-a revenit rapid și are în acest moment o stare bună de sănătate, se arată într-un raport obținut de CNN.

 

CNN a obținut un raport intern al gigantului farmaceutic AstraZeneca care face lumină asupra afecțiunii neurologice suferite de unul dintre participanții la studiul său clinic asupra vaccinului pentru coronavirus.

Raportul detaliază modul în care voluntara, o femeie sănătoasă în vârstă de 37 de ani, a „experimentat o mielită transversă” după ce a primit a doua doză de vaccin și a fost internată în spital pe 5 septembrie.

Patru zile mai târziu, AstraZeneca respingea însă rapoartele media care dezvăluiau că un participant la studiu a fost confirmat cu o afecțiune neurologică rară, în care măduva spinării se inflamează.

Citește și
Test de coronavirus
Cele mai multe cazuri de Covid-19 în ultimele 24h, în București și Iași. Ce județ e pe locul 3
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Documentul, care este etichetat ca „raport inițial”, descrie modul în care participanta la studiu a avut probleme cu mersul pe jos, o stare generală de slăbiciune, durere în brațe și alte simptome.

Raportul intern este datat pe 10 septembrie, iar pe 11 septembrie a fost trimis medicilor care conduc studiile clinice.

Săptămâna trecută, AstraZeneca a anunțat „boala inexplicabilă” a voluntarului și a declarat că întrerupe în mod voluntar procesul la nivel mondial.

Sâmbătă, procesul din Marea Britanie a fost reluat. Procesul nu a fost reluat încă în SUA.

Întrucât lumea urmărește îndeaproape procesul de dezvoltare a unui vaccin, în speranța că va fi pus capăt pandemiei mortale, unii oameni de știință spun că informările AstraZeneca despre starea pacientului nu au fost pe deplin transparente.

Un purtător de cuvânt al companiei a precizat că „nu poate dezvălui informații medicale”.

Într-un comunicat de presă de săptămâna trecută, gigantul farmaceutic a declarat că „suntem dedicați siguranței participanților noștri și avem cele mai înalte standarde de conduită în studiile noastre”.

 

„Doar o chestiune de timp” înainte ca procesul să se reia și în SUA

 

La paisprezece zile de la primirea celei de-a doua doze de vaccin, femeia, care locuiește în Marea Britanie, a experimentat mielită transversă, cu simptome care includ probleme de mers, durere și slăbiciune, se arată în raportul intern.

După ce starea pacientului a fost revizuită de experți ca fiind sigură, procesul de testare a fost reluat în Marea Britanie și Brazilia.

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a declarat pentru CNN că este „doar o chestiune de timp” înainte ca procesul să se reia și în Statele Unite.

El a adăugat că boala participantului a fost „una singură” în acest moment și că „ar fi neobișnuit să se oprească complet un proces pe baza unui singur eveniment advers”.

El a spus că medicilor care conduc testele din SUA li se va spune să aibă grijă de simptome similare.

„Trebuie să fii deosebit de atent și să ai grijă să vezi dacă se întâmplă din nou și apoi, dacă se mai întâmplă, devine o situație cu totul diferită”, a spus el.

Raportul AstraZeneca arată că pacientul a primit prima doză de vaccin coronavirus la începutul lunii iunie și a fost bine.

A primit a doua doză la sfârșitul lunii august, iar pe 2 septembrie, în timp ce alerga, participantul la studiu a avut un episod ca ”o zdruncinătură”.

Raportul menționează că nu a avut nicio leziune evidentă a coloanei cervicale.

A doua zi, potrivit raportului, ea a avut dificultăți de mers, durere și slăbiciune în brațe, durere și senzație redusă la nivelul trunchiului, durere de cap și capacitate redusă de a-și folosi mâinile. Femeia a fost internată în spital pe 5 septembrie.

 

S-a recuperat în câteva zile

 

Raportul AstraZeneca menționează de două ori că femeia a fost diagnosticată cu mielită transversă.

De asemenea, se spune că un neurolog care a consultat cazul ei „a sugerat că simptomele sunt în concordanță cu diagnosticul mielitei transverse”.

Raportul menționează că femeia a văzut un neurolog, care a declarat că pacientul nu a raportat antecedente de simptome neurologice sau boli semnificative.

Potrivit raportului, nu au fost diagnosticate cazuri similare în rândul altor voluntari din studiu.

Neurologul a menționat că voluntara a început să se simtă mai bine.

"Rezolvarea simptomelor ei este destul de rapidă, având în vedere că boala ei a început cu doar patru zile în urmă", potrivit raportului. "Simptomele ei se îmbunătățeau. Puterea și dexteritatea în mâinile ei se îmbunătățeau".

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Apar noi cazuri de elevi infectați cu Covid-19. SITUAȚIA în țară
Apar noi cazuri de elevi infectați cu Covid-19. SITUAȚIA în țară

Continuă să apară noi cazuri de elevi infectați cu Covid-19, după deschiderea școlilor. Primele cazuri au apărut la doar câteva zile după ce anul școlar 2020-2021 a început.

Cele mai multe cazuri de Covid-19 în ultimele 24h, în București și Iași. Ce județ e pe locul 3
Cele mai multe cazuri de Covid-19 în ultimele 24h, în București și Iași. Ce județ e pe locul 3

Municipiul Bucureşti (171) şi judeţele Iaşi (91), Dolj (77), Cluj (68), Timiş (61), Bacău (59) şi Prahova (59) sunt zonele cu cele mai multe cazuri nou confirmate de coronavirus faţă de ultima raportare, conform GCS.

Peste 88.000 de persoane s-au vindecat de Covid-19 în România. Câte cazuri mai sunt active
Peste 88.000 de persoane s-au vindecat de Covid-19 în România. Câte cazuri mai sunt active

88.235 de persoane infectate cu Covid-19 s-au vindecat în România, conform bilanțului anunțat vineri de Grupul de Comunicare Strategică.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.