Șoferii vor avea nevoie de o poliță nouă în următoarea perioadă. Cum au evoulat prețurile la asigurări în ultimii ani

×
Codul embed a fost copiat

Tarifele RCA vor fi plafonate până la finalul anului. Măsura, care trebuia să înceteze din această săptămână, a fost prelungită de Guvern pentru că există încă multe mașini în circulație cu polițe Euroins care expiră în curând.

 

Prin urmare, vor fi mulți șoferi care vor avea nevoie de o poliță nouă în următoarea perioadă. Cum au evoluat prețurile, aflăm de la Ștefana Todică, la emisiunea iBani.

Tarifele RCA sunt plafonate încă trei luni. Guvernul a decis acest lucru în strânsă legătură cu numărul mare de șoferi care au încă asigurare Euroins.

Cu alte cuvinte măsura este valabilă acum până pe 31 decembrie. Sunt 1,5 milioane de mașini cu o astfel de poliță în prezent, adică aproximativ 15% din întregul parc auto. Valabilitatea acestor polițe a fost de asemenea prelungită de Guvern, până pe 7 decembrie.

Cei care au polițe Euroins valabile vor trebui să încheie una nouă după această dată. Până atunci însă, vă reamintim, aceste asigurări pot fi denunțate, adică anulate, printr-o solicitare la Fondul de Garantare a Asiguraților și astfel poate fi și recuperată diferența de primă pentru perioada cât ar mai fi fost valabilă.

Citește și
Card
Află ce personalitate financiară ai. Testul iBani te ajută îți gestionezi mai bine banii
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Atenție, procedura poate să dureze, așa că e bine să vă ocupați din timp de acest aspect, dacă vreți să mai recuperați ceva.

Pentru că va fi un număr mare de șoferi - peste 800.000 potrivit Ministerului de Finanțe - care vor fi nevoiți să încheie așadar o poliță nouă la început de decembrie și tarifele au fost plafonate. Asta nu înseamnă însă că ne putem aștepta să plătim la fel ca anul trecut, pentru că prețurile au fost înghețate la nivelul tarifelor practictate de firmele de asigurare la finalul lunii februarie, însă înainte de acest moment să nu uităm că prețurile au crescut destul de mult.

Cum a evoluat prețul unei asigurări în ultimii ani

Vedem creșteri de prețuri și la nivelul primei medii, conform unui raport recent al ASF. Iată cum a evoluat prețul unei asigurări în ultimii ani.

Vedem că față de 2021 plătim acum aproape dublu. Pentru prima jumătate a acestui an, o poliță a costat în medie aproape 1.200 de lei, în timp ce anul trecut a fost cu aproape 50 de lei mai ieftină, însă acum doi ani prima medie era 639 de lei.

Cei care trebuie să încheie o poliță în următoarea perioadă se pot aștepta la prețuri mai mari față de anul trecut, chiar dacă tarifele sunt plafonate.

De exemplu, pentru un autoturism fără incidente polița se scumpește de la 1.000 de lei, cât costa în toamna anului trecut, la 1.500 de lei, cât este acum cea mai ieftină variantă.

Alții au simțit deja creșteri anul acesta. De exemplu, un șofer care a încheiat polița în vară a plătit cu 300 de lei în plus față de anul trecut.

Lucrurile diferă însă de la caz la caz. Poate pentru unii prețul nu crește, dar e bine să analizați bine ofertele după ce le primiți, să cereți de la mai multe companii, mai ales că poate aveți șanse să obțineți un preț mai mic. E util să comparați și cu tarifele de referință. Sunt scrise și în ofertă, adică tarifele publicate de ASF pentru a ne da seama cam pe unde ne încadrăm.

Am mai discutat la iBani - Legea spune că dacă avem cel puțin trei oferte de la trei firme diferite, care sunt mai mari cu 36% decât tariful de referință, atunci ne putem adresa Biroului Asigurătorilor Auto Români - BAAR - pentru a primi o nouă ofertă de asigurare la un preț mai mic.

Deși vorbim de un efort, e o procedură destul de complicată, tariful poate să scadă și cu câteva sute de lei. Găsiți toate informațiile pe site-ul BAAR - la secțiunea „asigurați cu risc ridicat".

Atenție la comisioane

La unii brokeri sau pe anumite site-uri acestea pot fi 0 sau foarte mici, 1-2%, așa că verificați și acest aspect.

Vom vedea cum vor evoluția prețurile și după ce se încheie această perioadă, de plafonare. Pentru că autoritățile au pregătit și modificări ale legii. Potrivit unui proiect al ASF, șoferii vor putea și să pună pauză asigurării RCA dacă nu circulă o perioadă, de pildă dacă mașina are o problemă sau dacă permisul a fost suspendat.

Trebuie suspendată însă și înmatricularea, deci nu va fi oricum simplu. Și pentru că încă există un numar mare de mașini neasigurate, verificările vor fi mult mai serioase. Și vor fi făcute și dacă mașina este parcată. Proiectul este însă în pregătire și urmează să fie publicat de Ministerul de Finanțe. Vom mai vorbi cu siguranță despre el.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bani pentru panouri fotovoltaice. Tot ce trebuie să știi despre „Casa Verde Fotovoltaice
Bani pentru panouri fotovoltaice. Tot ce trebuie să știi despre „Casa Verde Fotovoltaice", în emisiunea iBani

După mai multe amânari, în curând va începe programul „Casa Verde Fotovoltaice".

Află ce personalitate financiară ai. Testul iBani te ajută îți gestionezi mai bine banii
Află ce personalitate financiară ai. Testul iBani te ajută îți gestionezi mai bine banii

"Cât am bani, am, văd eu ce fac după" sau "nu știu pe ce s-au dus banii". Auzim des astfel de expresii în jur, însă multe nu au legătură cu cât de mulți sau puțini bani avem, ci pornesc chiar de la personalitatea noastră.

În ce investim, în funcție de vârstă. Ce este
În ce investim, în funcție de vârstă. Ce este "Regula lui 120"

Fiecare etapă a vieții reprezintă o decizie diferită de investiție.Cum trebuie să arate portofoliul în funcție de vârsta pe care o avem explică Alina Huidumac, director general adjunct Certinvest, invitată la emisiunea iBani, prezentată de Ștefana Todică.

Cum să-ți schimbi furnizorul de energie electrică sau de gaze în 24 de ore. Detalii, la iBani
Cum să-ți schimbi furnizorul de energie electrică sau de gaze în 24 de ore. Detalii, la iBani

Facturile tot mai mari la energie electrică și gaze naturale i-au făcut pe mulți români să caute furnizori cu tarife mai rezonabile, mai ales că nu toată lumea beneficiază de prețuri compensate.

Drumul de la pierdere la câștig. Sfaturi de la un investitor și un specialist
Drumul de la pierdere la câștig. Sfaturi de la un investitor și un specialist

“Să investesc în ceva ce nu înțeleg și să nu am o strategie pe termen lung” sunt principalele greșeli pe care le poate face un investitor la început de drum.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.