După un an fără concerte și teatre, statul pregătește scheme de ajutor pentru cultură

×
Codul embed a fost copiat

După aproape un an în care în sălile de spectacole au fost mai mult închise, iar evenimentele culturale anulate, Ministerul Culturii pregătește scheme de ajutor pentru acest domeniu.

Vor primi bani actorii, muzicienii, dar și teatrele independente, organizatorii de festivaluri și evenimente culturale, librăriile și editurile.

Pentru cei din urmă, sumele acordate vor fi calculate în funcție de biletele sau cărțile vândute în 2019.

Un teatru independent din Capitală se luptă să supraviețuiască din primăvara anului trecut. Spectacolele online i-au ajutat în mică măsură, iar cheltuielile nu sunt acoperite nici cu 30 sau 50% din spectatori în sală. Fără banii din bilete, sprijinul de la stat pare singura soluție.

Andrei Grosu, UnTeatru: ”Fiind un teatru independent cu spațiu, având angajați, care într-adevăr au fost în șomaj tehnic în această perioada, dar avem niște cheltuieli pentru chirie, utilități, angajați, care ajung destul de mult. Ne e foarte dor de public și sperăm să treacă cât mai repede perioada asta și să putem să ne întoarcem, pentru că noi, de bine de rău, suntem în stand by cu multe cheltuieli, am reușit să amânăm emiterea unor facturi pe chirie și așteptăm să vedem ce se întâmplă, dar sectorul independent e foarte grav afectat și nu știm câți reușim să mai redeschidem, dacă nu se întâmplă aceste ajutoare cât mai repede.”

Citește și
Alexander Nanau
Regizorul filmului ”colectiv” refuză medalia "Meritul Cultural" de la Klaus Iohannis
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Pentru sectorul cultural independent, peste 5.700 de operatori urmează să primească sprijin de la Ministerul Culturii.

Aceștia pot accesa un microgrant nerambursabil în valoare de 8000 de euro, printr-o schemă de ajutor de minimis, dedicat cântăreților, actorilor și mici ong-uri - SAU bani acordați printr-o schemă de ajutor de stat, pentru evenimente culturale, festivaluri, librării sau edituri afectate de pandemie, în funcție de încasările din 2019.

Din totalul alocărilor pentru cele două scheme, sectorul cultural independent va beneficia de 60% din suma totală acordată, evenimentele culturale și festivalurile de 20%, iar librăriile și editurile, restul de 20%.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: ”Banii vor fi alocați doar pentru proiecte viitoare, iar valoarea granturilor va fi determinată de numărul de bilete sau de cărți, după caz, vândute de operatorul cultural, în 2019. Noi estimăm un total al schemei de 60-70 milioane de euro".

Sectorul cultural beneficiază și de măsuri pentru a-i ajuta pe artiști și organizatori de evenimente culturale să treacă peste această perioadă grea, nu doar pentru proiecte viitoare. Șomajul tehnic rămâne valabil și anul acesta și, în plus, sectorul cultural ar urma să fie inclus în categoria beneficialor de sprijin financiar de la stat, alături de cei din HoReCa.

Edy Chereji, organizator festivaluri: "Au fost niște sume de bani care s-au cheltuit în 2020 pentru a ține acest motor pregătit pentru momentul în care se va relua activitatea, iar acești bani nu au ajuns să fie recuperați în totalitate, tocmai pentru că nu am putut să facem evenimentele. Așa că una este compensarea pierderilor din 2020, alta e această schemă de stat pentru evenimentele viitoare. Sumele acestea pentru unii vor fi mai mari, alții vor fi mici, important e să ajungă în piață și să însemne o gură de oxigen".

Marieta Seba, reprezentanta unui lanț de librării: ”Iată că am putut să ne desfășurăm activitatea și să facem toate cheltuielile. Noi apreciem foarte mult aceste ajutoare, dar este adevărat că am și muncit foarte mult ca să le obținem. Adică trebuie să știi unde să aplici, trebuie să ai documente, să fii în regulă, și în același timp să dovedești că te încadrezi în acele cerințe. Ne-am plătit furnizorii, ne-am plătit taxele la stat, investiții. Eu cred că în același cadru vom avea acces și la acești bani.”

Negocierile pentru noua schemă de sprijin încă nu s-au încheiat.

Ministerul Culturii a discutat deja cu ministrul Finanțelor, iar ajutoarele urmează să fie aprobate odată cu bugetul de stat pentru acest an.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Alexander Nanau, regizorul
Alexander Nanau, regizorul "colectiv", despre corupție, manipulări și de ce statul nu promoveaza documentarul pentru Oscar

Alexander Nanau, regizorul "colectiv" a explicat în emisiunea "Interviurile lui Vitalie" cum a încercat statul să dezinformeze opinia publică, după ce a refuzat medalia “Meritul Cultural” de la Klaus Iohannis în semn de protest.

Regizorul filmului ”colectiv” refuză medalia
Regizorul filmului ”colectiv” refuză medalia "Meritul Cultural" de la Klaus Iohannis

Regizorul filmului documentar ”colectiv”, Alexander Nanau, a refuzat medalia "Meritul Cultural", care i-a fost acordată de președintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilelor Culturii Naționale.

Claudiu Năsui: Impozitul zero pe salariul minim este o măsură absolut realizabilă, va fi aplicat din 2022 în agricultură
Claudiu Năsui: Impozitul zero pe salariul minim este o măsură absolut realizabilă, va fi aplicat din 2022 în agricultură

Impozitul zero pe salariul minim este cea mai bună măsură pe care o putem lua ca să combatem sărăcia şi sper să fie aplicată din 2022 în agricultură, a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.

Deputat USR: Programul TVR de Revelion a costat 140.000 de € și a fost o bășcălie la adresa pandemiei
Deputat USR: Programul TVR de Revelion a costat 140.000 de € și a fost o bășcălie la adresa pandemiei

Preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, deputatul USR Iulian Bulai, afirmă, sâmbătă, că ”TVR1 a avut de Revelion un program plin de băşcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.