Dr. Laura Ene răstoarnă mitul cărnii de porc: „Foarte multă lume se păcăleşte, mâncând puiul”

×
Codul embed a fost copiat

În meniul sărbătorilor, prin tradiţie, alegem porcul. Această variantă este excelentă şi nutritiv. Şi nu ridică, periculos, trigliceridele ori colesterolul din sânge. Aflăm toate argumentele, imediat, la „Ce se întâmplă, doctore?”

 

Carnea de porc versus carne de vită. În meniul sărbătorilor, prin tradiţie alegem porcul. Dar această variantă este mai bună şi din prisma potenţialului mâncării de a produce atero-scleroza. Haideţi să ne bucurăm, şi din punct de vedere medical, că vom mânca, preponderent, porc.

Dr. Laura Ene, medic primar diabet şi nutritive: „Foarte multă lume se păcăleşte dând la o parte carnea de porc şi mâncând puiul, cu piele. Este acelaşi lucru din punct de vedere al cantității de colesterol, sau alegând brânzeturi în locul cărnii.

Brânzeturile maturate conţin grăsimi săturate. Mai multe decât carnea de porc!”

Citește și
porc
Cum au ajuns chinezii să scumpească carnea de porc din România. Avem cel mai mare preţ din UE
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Dar, ce tipuri de carne de porc sunt cele mai bune şi mai echilibrate din punct de vedere nutritiv?

Dr. Laura Ene, medic primar diabet şi nutritive: „Muşchiuleţul de porc, este echivalentul din punctul de vedere caloric și al încărcăturii de grăsime, şi cu pieptul de pui, poate fi consumat fără probleme chiar şi de către copii.
Pe locul al doilea stă cotletul de porc. Este varianta ideală pentru o friptură la cuptor. Şi pe locul al treilea, nutritiv vorbind, găsim pulpa de porc.
Sarmalele şi ardei umplut şi varza cu carne din pulpa de porc sunt pe locul trei la categoria de carne de porc pe care aş recomanda-o. O cumpărăm macră, o tocam acasă”.

În toată acestă perioadă, nu carnea de porc este o problemă. Ci pâinea albă în exces asociată acesteia. Ori cantităţile impresionante de cozonac şi alte dulciuri. De ce? Carbohidraţii din aceste alimente, numiţi rapizi, se duc direct în sânge sub formă de glucoză. Pancreasul simte şi secretă insulina, în cantitate mare. Situaţia înseamnă că vă apucă foamea din nou. Chiar dacă abia aţi mâncat.

Dr. Daciana Ispir, medic primar diabet şi nutriţie: „Este o foame agresivă şi îmi va fi greu să mă duc să mănânc o mâncare echilibrată – salată cu o friptură. Deci o să mă duc să mănânc ceva care îmi crete rapid glicemia- ceva dulce, snackuri.”

Prea multă pâine albă, prea mulţi cartofi prăjiţi, prea mult suc, prea multe dulciuri. Înseamnă prea multă glucoză. Ficatul preia glucoza, dar o transformă în trigliceride, în grăsime. Aşadar, de la prea multe dulciuri apare şi steatoza hepatică sau ficatul gras.
Dacă vreţi sărbători mai uşoare din punct de vedere alimentar, reduceţi dramatic dulciurile. Şi nu friptura de porc asociată, perfect, cu o salată de murături!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Carnea de porc va fi mai ieftină de Crăciun. În toată Europa este excedent de carne
Carnea de porc va fi mai ieftină de Crăciun. În toată Europa este excedent de carne

Vedeta mesei de Crăciun carnea de porc va fi mai ieftină anul acesta. Prețul a scăzut cu un sfert o veste bună pentru gurmanzi, dar tristă pentru fermieri care în condițiile pandemiei nu mai au unde să-și plaseze marfa.

Cum au ajuns chinezii să scumpească carnea de porc din România. Avem cel mai mare preţ din UE
Cum au ajuns chinezii să scumpească carnea de porc din România. Avem cel mai mare preţ din UE

Avem cea mai scumpă carne de porc din Uniunea Europeană. Un kilogram la poarta fermei a ajuns aproape 11 lei, cu 50 la sută mai mult decât în aceeaşi perioadă, a anului trecut.

Deprecierea leului, un pericol pentru masa de Crăciun. Cum vor fi afectați românii
Deprecierea leului, un pericol pentru masa de Crăciun. Cum vor fi afectați românii

Carnea de porc este cu 15-20% mai scumpă anul acesta de Sărbători, ca urmare a faptului că pe piaţa europeană există un deficit major de carne, iar moneda naţională s-a depreciat în ultima perioadă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.