De ce carnea de porc poate fi mai sănătoasă decât cea de vită. "Ăsta e paradoxul porcului"

×
Codul embed a fost copiat

Astăzi mergem la restaurant și vă întrebăm: între o friptură de vită și una de porc, care credeți că aduce grăsime mai puțin nocivă pentru organism?

Nu venim direct cu răspunsul, așa cum v-am obișnuit, ci cu încă o temă de gândire: de ce la diversificarea bebelușului, apare mai mereu recomandarea de a începe cu o carne slabă de vită? De unde această informație?

Rețineți, așadar direcția, nu vă grăbiți cu concluziile și să ne întoarcem la masă. Vă surâde un Black Angus, chiar dacă prețul e mai mare? Nu e o alegere greșită. E însă cea mai bună?

Așa arată un taur din rasa Angus. Cântărește aproape o tonă.

Wilhelm Wohner, fermier: „Le punem aici la îngrășat până la doi ani. Ajunge pe la 800 de kilograme la doi ani și angus o tonă.”

Citește și
Sarcina
Problema de sănătate care poate pune sarcina în pericol. Cum se vindecă
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Carnea provenită de la această specie este apreciată în toate rețele gourmet.

Ne ducem mai departe spre porcii crescuți liber. Prezența lor fizică e mai puțin impresionantă. Aici, o familie largă își protejează juniorii cu praf.

Libertatea și hrană diversificată. Mulțumită acestor factori externi,carnea provenită de la acest animal, despre slănină este vorba,vine cu o grăsime mono-nesaturată identică cu cea din prețiosul ulei de măsline.

Mihaela Bilic, medic nutritionsit: „Când vorbim de carnea de porc, slănina de porc are un aspect extrem de fin pentru că grasmile sunt mono-nesaturate. Ca și uleiul de măsline, dacă îl puneți la frigider ,la fundul sticlei se depozitează grăsimea albicioasă, similar cu grăsimea de porc. Sunt multe subsntante nutritive pe care noi nu le putem metaboliza și absorbi. Pe primul loc e Omega 3, care e un acid gras pe care corpul nostru nu îl poate produce . Există omega 3 în iarbă, în semințele de in. Degeaba mâncăm semințe de in care au Omega 3. Omega 3 este inutilizabil. Omega 3 utilizabil provine din peștele gras și carnea de porc, porcul care a mâncat iarbă.Asta e paradoxul porcului. Culmea, facem o alegere corectă : grăsimea de porc. În comparație cu grăsimea de vită sau de oaie,care este aterogenă și poate să se depună pe vase și crește colesterolul.”

Chimia e grea. Hai să simplificăm lucrurile mai mult decât în școală. Grăsimea de porc și uleiul de măsline înseamnă grăsime mono-nesaturată. Mono. Adică luăm o singură bilă. Asta înseamnă mono-nesaturat, adică bine. Poli-nesaturat înseamnă de la două bile în sus. Două bile, două molecule are uleiul de floarea soarelui și peștele. Adică foarte bine. Și protector cardio-vascular.

Slănina de porc, așadar, intră în categoria grăsimilor bune. Grăsimea ierbivorelor, în schimb, vită, oaie sau capră este saturată, o altă categorie extrem de periculoasă pentru arterele noastre.

Ierbivorele rumegă hrană. Nu o pot procesa altfel.

Mihaela Bilic, medic nutritionsit: „Prin rumegare, ele creează o grăsime extrem de saturată. Seul de vită, de oaie are o consistență densă. Nu e ceva de dorit, plăcut. Acolo sunt foartemulte grasimi saturate.”

La toate mamiferele, fie că vorbim de porc ori vită, grăsimea intră în fibrele musculare. Și cel mai slab mușchi are, totuși, grăsime infiltrată. Și, după ce am făcut atât de multă chimie, ne gândim la bebeluși. Dacă aveți copii, ați auzit sigur de la medicul de familie: diversificarea se începe cu o carne de vită. Dar carnea de vită, spre deosebire de porc, conține grăsimi agresive cu vasele de sânge umane, deci copilașul va da nas în nas cu aceste grăsimi, după vârsta de 6 luni."

Bio-chimic, corect ar fi mai degrabă un mușchi slab de porc provenit de la țară. Are doar 4% grăsime, și aceasta bună.

Și acum haideți să respundem la întrebarea inițială? Mai degrabă o friptură de porc ori de vită? Respectăm gusturile. Fiziologia umană însă, alege porcul drept sursă principală de carne roșie, în defavoarea ierbivorelor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cum au devenit culorile un dicționar de boli pentru medici
Cum au devenit culorile un dicționar de boli pentru medici

La medicul dermatolog deseori sunt importante coloraţiile pielii, fie că vorbim de nuanţe de maro ori roşu. Medicul stomatolog, în schimb, urmăreşte decolorările mucoasei orale. În special, dacă nuanța trece se schimbă de la roz pal la alb.

Problema de sănătate care poate pune sarcina în pericol. Cum se vindecă
Problema de sănătate care poate pune sarcina în pericol. Cum se vindecă

Trompa uterină, locul unde se întâmplă fecundația. Are un capăt legat de uter, celălalt este liber în abdomen. De ce ne interesează aceste detalii anatomice?

Afecțiunile care cresc riscul de gripă. Cum putem evita îmbolnăvirea
Afecțiunile care cresc riscul de gripă. Cum putem evita îmbolnăvirea

Luna octombrie este recomandată vaccinarea anti-gripală. Imunizarea, bazată pe structura aceluiași virus, dar distrus, asigură o primă întâlnire dintre germene şi organismul uman.

Cum putem preveni leziunile care apar la nivelul timpanului
Cum putem preveni leziunile care apar la nivelul timpanului

În lipsa unei intervenții, infecțiile severe la nivelul urechii pot produce leziuni în timpan, o zonă care este greu de recuperat. Din acest motiv, medicii fac, controlat, o mică leziune în acest organ, astfel întât să dreneze infecția.

Puiul conține aceeași cantitate de grăsime ca mușchiul de porc. De ce trebuie să mâncam diversificat
Puiul conține aceeași cantitate de grăsime ca mușchiul de porc. De ce trebuie să mâncam diversificat

Plantele preiau azotul din aer - fixat în sol de un fulger, să zicem - și formează în interiorul lor proteine. Animalele consumă plante, iar azotul se reîntoarce în sol prin dejecțiile acestora.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.