Sorina Pintea: ”Președintele a greșit neaprobând bugetul. Cred că este o decizie politică”

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a susținut vineri o conferință de presă în care a vorbit despre bugetul pe 2019. 

”Președintele Iohannis a greșit neaprobând bugetul. Cred că este o decizie politică” a comentat Sorina Pintea care a spus că pentru Sănătate este un buget mai mare cu 6,1 miliarde lei, aproape 5-% din PIB.

"Nu vreau să comentez acest aspect, pentru că aţi văzut ce înseamnă majorarea bugetului pentru sănătate. Din punct de vedere medical, pentru pacienţii din România, cred că a greşit neaprobând bugetul în această formă", a spus demnitarul.

Întrebată dacă decizia preşedintelui a fost politică, Pintea a răspuns: "Bănuiesc că da, bănuiesc că este o decizie politică, pentru că una raţională nu poate fi".

"Eu spun că am făcut mari paşi înainte, dar poate că domnul preşedinte ar fi trebuit să se întrebe ce s-a întâmplat cu studiile de fezabilitate din 2008 care au costat 21 de milioane de euro şi care sunt în arhiva ministerului Sănătăţii. Eu am spus-o, efectiv paşii pentru construcţia spitalelor au început în octombrie 2017 când primul teren a fost cedat MS. (....) Există nişte proceduri care se aplică în statul român şi cred că nu putem eluda legea, chiar dacă facem spitale de interes naţional. (...) Nu ştiam că vor fi atât de multe întârzieri generate de orgolii", a mai spus Sorina Pintea.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Pintea: Centrele de oncologie care nu folosesc echipe multidisciplinare nu mai primesc finanţare

"La propunerea comisiei de oncologie, începând de anul acesta, odată cu aplicarea noului contract cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, centrele de oncologie care nu vor folosi 'tumor boardul' nu vor mai fi finanţate. Pentru că aveau în legislaţie această sintagmă - specialiştii, echipa multidisciplinară care tratează tumorile. Din păcate, unii nu au putut să facă dovada că în tratamentul cancerului pentru pacienţi s-a folosit acest lucru. De anul acesta va deveni obligatoriu", a afirmat Sorin Pintea.

Pintea,despre bugetul Sănătăţii: Este mai mare cu 6,1 miliarde de lei. Va face mult bine pacienţilor

"Anul acesta bugetul alocat sănătăţii este mai mare cu 6,1 miliarde de lei, astfel încât am ajuns la un procent de aproape 5% din PIB. Nu uităm că am pornit cu aproximativ 2%. Orice sumă alocată în plus la sănătate înseamnă pacienţi care beneficiază de tratamente şi servicii medicale necesare, înseamnă pacienţi salvaţi. Discutăm despre bugetul pentru investiţii. De la 193 de milioane anul trecut, am ajuns la 1 miliard 183 de milioane, adică o creştere de 84%. Asta înseamnă că există bani pentru achiziţionarea de aparatură, există bani pentru reparaţii capitale şi există bani pentru finalizarea lucrărilor începute. (...) Este un buget pe care îl aşteptăm cu toţii. Este un buget care va face mult bine pacienţilor din România", a afirmat ministrul la o conferinţă de presă.

Sorina Pintea a spus că va fi finalizată achiziţia a 1.000 de incubatoare, procedură care este în derulare, se va achiziţiona aparatură pentru secţiile de obstetrică-ginecologie, ecografe performante.

De asemenea, va fi majorat numărul de proceduri pentru fertilizarea in vitro, iar printr-un program naţional se va finanţa testul genetic de screening prenatal noninvaziv care depistează anomaliile genetice ale fătului.

"Estimăm un număr de aproximativ 200.000 de gravide care vor fi cuprinse în program pe baza unor criterii de eligibilitate care vor fi făcute de către Comisia de obstetrică-ginecologie. Vom continua acordarea dispozitivelor medicale pentru pacienţii cu diabet zaharat tip I în urma reorganizării programului naţional de diabet zaharat. (...) Din bugetul MS vom susţine în continuare fondurile pentru îngrijirea cazurilor critice ale căror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obţinute pe baza contractelor cu casa de asigurări de sănătate. Anul acesta am extins procedura privind tratamentul intervenţional prin tromobiliza intravenoasă pentru pacienţii cu accident vascular cerebral. (....) Vom asigura şi testarea markerilor tumorali şi moleculari atât de necesari pentru prescrierea medicamentelor inovative. Avem în vedere introducerea de molecule noi, molecule inovative. Vom face mai multe introduceri de molecule, încât să putem acoperi o arie terapeutică cât mai largă", a susţinut ministrul.

Pintea a amintit că va fi introdus un program naţional de testare şi tratament pentru carenţa de vitamina D.

"Aş vrea să înţelegeţi că nu facem un screening populaţional. Vom face un screening pe baza unor criterii de risc care sunt stabilite de către specialişti, astfel încât acest program va fi împărţit în două faze: profilaxia rahitismului la sugari şi gravidă. Avem în acest moment un program de profilaxie pentru copilul de până la 18 luni şi vom extinde această profilaxie până în perioada adolescenţei. Apoi, faza a doua, screening pe grupe de vârstă în funcţie de criterii şi factori de risc al deficitului sever de vitamina D. Vom păstra un capitol bugetar distinct pentru bolile rare", a mai declarat ministrul Sănătăţii.


Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
MAE, avertizare de călătorie pentru românii care merg, se află sau tranzitează Germania: 
furtuni puternice
MAE, avertizare de călătorie pentru românii care merg, se află sau tranzitează Germania: furtuni puternice

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Germania, Landul Bavaria, că autorităţile locale au emis avertismente de furtuni puternice.

 

Accident grav pe centura Craiovei. Un şofer a murit, după ce nu a acordat prioritate și a fost izbit de o motocicletă
Accident grav pe centura Craiovei. Un şofer a murit, după ce nu a acordat prioritate și a fost izbit de o motocicletă

Un grav accident rutier s-a produs, duminică amiază, pe şoseaua de centură din nordul municipiului Craiova. Un şofer care nu a acordat prioritate a murit după ce autoturismul pe care îl conducea a fost izbit violent de o motocicletă.

 

Un elev din Tulcea, arestat preventiv pentru trafic de droguri de risc. Ce vindea cu un alt bărbat minorilor
Un elev din Tulcea, arestat preventiv pentru trafic de droguri de risc. Ce vindea cu un alt bărbat minorilor

Doi inculpaţi într-un dosar de trafic de droguri de risc - un elev şi o persoană adultă - au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi preventiv, după ce au vândut canabis unor consumatori, inclusiv elevi minori, din judeţul Tulcea.

 

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.