Circulația trenurilor CFR a fost reluată. S-a convenit majorarea salariilor

gara de nord, greva cfr

Conducerea Ministerului Transporturilor şi reprezentanţii federaţiilor sindicale din calea ferată au convenit luni o majorare a salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022.

„Astăzi, 20 decembrie 2021, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, la solicitarea ministrului Sorin Grindeanu a avut loc întâlnirea cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din calea ferată. Discuţiile s-au concentrat pe problemele existente în domeniul feroviar dar şi pe situaţia creată de protestul spontan al unor lucrători din calea ferată. Părţile au convenit ca, pentru perioada imediat următoare, să se agreeze ca şi soluţie creşterea salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022, în condiţiile aprobării cadrului legal şi financiar. Vorbim aici de Legea bugetului de stat şi bugetele companiilor feroviare, ca o primă etapă în vederea aplicării Statutului personalului feroviar", se precizează într-un comunicat al MTI remis Agerpres.

Într-o declaraţie la sediul MTI, Alin Şerbănescu, consilier al ministrului de resort, a precizat că s-au făcut toate diligenţele pentru ca protestul spontan să fie încheiat, iar circulaţia trenurilor să fie reluată.

"Considerăm că am făcut toate diligenţele necesare pentru ca protestul spontan să se încheie şi din acest moment aşteptăm ca trenurile blocate în staţie să fie lăsate să circule. Au fost 261 de trenuri blocate. Aşteptăm ca în acest moment toate aceste trenuri să fie repuse în circulaţie", a afirmat Şerbănescu.

El a menţionat, de asemenea, că acei copii care rămăseseră blocaţi în tren în drumul lor spre Bucureşti au fost recuperaţi iar toţi pasagerii vor pleca fie cu trenul fie cu autocarele spre destinaţiile lor.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Reparatorii de locomotive din toate depourile CFR Călători din ţară au oprit lucrul, luni dimineaţa, nemulţumiţi de nivelul salariilor, a declarat, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Rodrigo Maxim.

Maxim (sindicat feroviar): Greva s-a încheiat, trenurile încep să circule

 

Greva declanşată luni de angajaţii CFR Călători s-a încheiat şi toţi salariaţii care au oprit lucrul au revenit la muncă, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Rodrigo Maxim, la finalul discuţiilor avute de sindicalişti cu conducerea Ministerului Transportului şi Infrastructurii.

"Momentan, protestele au fost oprite, trenurile încep să circule - bineînţeles, vor mai avea întârzieri până se intră în circulaţia normală, dar trenurile vor începe să circule. Toţi angajaţii s-au întors la lucru, circulaţia trenurilor s-a reluat, dar se deblochează mai greu. Dar activitatea salariaţilor s-a întors complet la normal. De mâine nu mai avem proteste", a afirmat Rodrigo Maxim.

Liderul sindical a explicat că reprezentanţii din conducerea Ministerului Transporturilor au promis majorarea salariilor angajaţilor feroviari cu un procent echivalent cu indicele inflaţiei.

"Cei de la Ministerul Transporturilor au promis că va fi o creştere a salariilor în 2022 în funcţie de indicele inflaţiei, indicele de creştere a preţurilor, după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli, probabil undeva prin martie-aprilie", a menţionat Rodrigo Maxim.

De asemenea, preşedintele FSTFR a arătat că reprezentanţii Ministerului Transporturilor s-au angajat ca legea privind statutul personalului feroviar să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023.

"Au promis că vor discuta cu noi toate punctele din legea privind statutul personalului feroviar, astfel încât la 1 ianuarie 2023 să nu se mai proroge şi să se aplice. (...) Aşteptăm ca ministrul Transporturilor să şi facă ce a promis. El a promis că ne vom întâlni destul de des, nu ştiu dacă din două în două săptămâni, să punem în aplicare prevederile din statut, adică să le gândim pe toate, ca momentul ianuarie 2023 să-i găsească pregătiţi şi cu şcoli de mecanici - pentru că una din probleme era lipsa de personal - şi cu şcoli de şefi de tren, acolo unde personalul este deficitar", a adăugat Rodrigo Maxim.

Într-o declaraţie la sediul MTI, Alin Şerbănescu, consilier al ministrului de resort, a precizat că în urma protestului au fost blocate 261 de trenuri.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Tânăr fotbalist, mort într-un accident cu skijet-ul pe Olt. Nu e clar dacă Flavius purta vesta de salvare
Tânăr fotbalist, mort într-un accident cu skijet-ul pe Olt. Nu e clar dacă Flavius purta vesta de salvare

Sfârșit tragic pentru un tânăr fotbalist din Slatina. Băiatul era cu skijet-ul pe râul Olt, însă, la un moment dat, s-a răsturnat în apă. Nu se știe dacă purta vestă de salvare. A urmat o operațiune de căutare contra-cronometru, a pompierilor.

MAE, avertizare de călătorie pentru românii care merg, se află sau tranzitează Germania: 
furtuni puternice
MAE, avertizare de călătorie pentru românii care merg, se află sau tranzitează Germania: furtuni puternice

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Germania, Landul Bavaria, că autorităţile locale au emis avertismente de furtuni puternice.

 

Accident grav pe centura Craiovei. Un şofer a murit, după ce nu a acordat prioritate și a fost izbit de o motocicletă
Accident grav pe centura Craiovei. Un şofer a murit, după ce nu a acordat prioritate și a fost izbit de o motocicletă

Un grav accident rutier s-a produs, duminică amiază, pe şoseaua de centură din nordul municipiului Craiova. Un şofer care nu a acordat prioritate a murit după ce autoturismul pe care îl conducea a fost izbit violent de o motocicletă.

 

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.