Cel puțin un urs bântuie de două zile prin Ploiești. Autoritățile sunt în alertă, oamenii se tem: ”Cu ce să mă apăr?”

×
Codul embed a fost copiat

Autoritățile din Ploiești se străduiesc încă de sâmbătă noaptea să căptureze un urs ajuns în oraș. Locuitorii au primit noaptea trecută un nou mesaj Ro-alert care-i anunța că ursul a fost zărit din nou la periferie.

Animalul a venit cel mai probabil de pe Valea Prahovei, unde a fost obișnuit să se hrănească printre oameni, spun specialiștii. 

Jandarmii au organizat mai multe patrule, iar oamenii sunt sfătuiți să evite zonele de la periferie. Autoritățile iau în calcul ipoteza că ar fi două exemplare care bântuie pe la marginea orașului. Nu se știe, însă, de unde provin și cum au ajuns la Ploiești.

Zonele de la periferia orașului sunt împânzite de jandarmi de la ora 3 dimineața, când s-a dat a doua avertizare către locuitori. Un echipaj de poliție aflat în patrulare a văzut animalul pe stradă, lângă o rafinărie, și a dat alarma. Dar ursul a reușit din nou să se facă nevăzut. Mobilizarea continuă și luni.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ursul a reușit să treacă strada, însă la sosirea jandarmilor s-a speriat și a traversat din nou cele 4 benzi, apoi a alergat pe câmp circa 4 km până în locul în care a fost văzut duminică noapte.

”Apariția ursului în Ploiești este aparent una bizară”

Plutonier Gabriel Florian Albu, purtător de cuvânt Inspectoratul de Jandarmi Județean Prahova: ”Zonele sunt monitorizate de echipele de jandarmi prin patrulare, astfel încât să asigurăm protecție cetățenilor municipiul Ploiești. Aici în zonele populate, să spunem așa, este foarte greu să facem această manevră. Nu ne așteptam la așa ceva".

Cristian Remus Papp, manager departament specii sălbatice WWF România: ”Apariția ursului în Ploiești este aparent una bizară, însă la nici 7 km linie dreaptă partea de nord este un trup de pădure care este conectat la un habitat favorabil carnivorelor mari și să nu uităm că ursul poate să străbată într-o singură zi chiar și 40-50 km, poate proveni de pe Valea Prahovei, unde știm că urșii sunt hrăniți de turiști”.

Locuitorii sunt mai precauți, mai ales dimineața când merg spre locul de muncă.

Bărbat: ”Dimineața când vin la muncă, chiar aici la vulcanizare, stau să mă uit și în stânga și în dreapta. E pitit și ziua nu iese”.

”Cu ce să mă apăr? Singura variantă, să mă trântesc jos, să mă fac că sunt mort”

Iar unii fac haz de necaz.

Bărbat: ”Cu ce să mă apăr? Singura variantă, să mă trântesc jos, să mă fac că sunt mort, că nu mai respir. Atunci te miroase, zice că e mort și pleacă".

Specialiștii susțin că ursul a fost atras cel ma probabil spre oraș de tomberoanele pline cu resturi de mâncare.

Cristina Lapis, președinta Asociației ”Milioane de prieteni”: ”Trebuie capturat, identificat, trebuie relocat într-o altă zonă, dar departe, nu la 30 de kilometri de oraș, pentru că ursul face 30 km în 2 ore, deci într-o zonă îndepărtată, unde să aibă pădure, să aibă ce să mănânce. Și dacă va fi găsit din nou într-o zonă urbană, atunci trebuie dus într-o rezervație, într-un parc natural, de unde nu poate să mai iasă să facă rele”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ursul care a speriat duminică locuitorii din Ploieşti este în continuare de negăsit. Autoritățile au mers în noaptea de duminică spre luni pe urmele lui însă nu au reușit să îl prindă.

Locuitorii au fost avertizați prin sistemul RO-ALERT să nu se apropie de el!

Era trecut de miezul nopţii când câţiva tineri au văzut un urs lângă spitalul judeţean din Ploieşti. Au sunat la 112 şi imediat a fost emis un mesaj Ro-Alert. La faţa locului au venit echipaje de intervenţie care au pornit pe urmele ursului.

Andreia Ursachi, purt. Cuv. ISU Prahova: „La faţa locului a fost mobilizat un echipaj SMURD, pentru asigurarea zonei."

Pentru că prezenţa unui urs e ceva nou pentru oraşul Ploieşti, echipele s-au organizat mai greu. Dar a fost adusă în ajutor şi o dronă de căutare.

Plt. adj. Gabriel Albu, purt. cuv. IJJ Prahova: „Inspectoratul de jandarmi prahova a intervenit de urgenţă pentru îndepărtarea animalului şi crearea unui perimetru de siguranţă, în vederea relocării într-o zonă împădurită, însă ursul s-a retras într-o zonă cu vegetaţie de la marginea oraşului ploieşti fapt care nu a permis efectuarea celor două proceduri."

La scurt timp ursul a fost văzut din nou, alergând pe marginea şoselei la aproximativ 3 km distanţă, spre ieşirea din oraş.

Iar luni, pe lumină, prezența ursului a fost semnalată în satul Găgeni, la 10 km distanță, lângă Ploiești.

Dan Nicodim, viceprimar Ploiești: „Am solicitat de îndată ajutorul medicul veterinar şi suportul tehnic din partea Asociaţiei Vânătorilor Prahova, am creat un dispozitiv de siguranţă, pentru a împiedica accesul ursului în zona locuită.”

Luna trecută un ursuleţ a fost surprins în mallul din Braşov. Cu echipajele pe urme, puiul a căzut şi s-a lovit grav, iar autorităţile l-au eutanasiat.

Ursul a fost văzut din nou, în noaptea de duminică spre luni, la periferia orașului Ploiești, aproape de locul în care a fost observat și cu o zi în urmă. În jurul orei 3 dimineața a fost emis și mesaj RO-ALERT, prin care locuitorii au fost avertizați de prezența ursului și sfătuiți să păstreze distanța.

Autoritățile au împânzit imediat zona de nord a orașului și a fost mobilizat și un echipaj SMURD pentru a interveni rapid în cazul unui atac. După ore bune de căutări, nu au reușit să îi dea de urma animalului. Nu se știe nici dacă este vorba de același urs, ori un al doilea animal văzut de locuitori.

Și acum mai multe echipaje de jandarmi monitorizează zona și patrulează pentru a împiedica accesul ursului în preajma oamenilor.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Cele două minuni făcute de Carlo Acutis, „influencerul Lui Dumnezeu”. El este primul sfânt din generaţia milenialilor
Cele două minuni făcute de Carlo Acutis, „influencerul Lui Dumnezeu”. El este primul sfânt din generaţia milenialilor

Carlo Acutis este un adolescent care a murit de leucemie în 2006, la vârsta de doar 15 ani.    

Ce a pățit o octogenară care s-a căsătorit cu un bărbat mai tânăr decât ea cu 47 de ani. „Nu m-am așteptat niciodată”
Ce a pățit o octogenară care s-a căsătorit cu un bărbat mai tânăr decât ea cu 47 de ani. „Nu m-am așteptat niciodată”

Iris Jones, o femeie în vârstă de 84 de ani, a vorbit deschis despre capcanele întâlnirilor online, după ce s-a căsătorit cu un bărbat mai tânăr decât ea cu 47 de ani.  

Topul orașelor cu cea mai bună mâncare din lume în 2024. Primul loc, ocupat de o destinație preferată de români
Topul orașelor cu cea mai bună mâncare din lume în 2024. Primul loc, ocupat de o destinație preferată de români

Mulți turiști aleg un city break în funcție de oferta culturală a destinației, selectând cele mai bune muzee și galerii de artă pe care să le viziteze.

 

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.