Diferența dintre supă și ciorbă. Ingredientul care schimbă totul

supa sau ciorba
Shutterstock

Într-o zi rece, nimic nu te încălzește mai bine decât o supă sau o ciorbă. Dar, pe măsură ce gătești, s-ar putea să te întrebi: Care este diferența dintre supă și ciorbă?

Știm că ambele sunt lichide, însă nu sunt deloc același lucru, iar cunoscătorii știu foarte bine ce înseamnă o supă și ce înseamnă o ciorbă.

Diferența dintre supă și ciorbă

În general, un fel de mâncare se numește supă atunci când este în primul rând bazat pe lichide. Ciorbele sunt mai groase și mai consistente. Dar o supă foarte groasă și densă ar putea fi numită ciorbă.

Caracteristica principală a supei este că este în primul rând bazat pe lichide. Indiferent de celelalte ingrediente pe care le conține (carne, pește, legume, orice), acestea sunt în raport mic cu lichidul.

Ciorba poate să înceapă în același mod ca o supă și poate include multe dintre aceleași ingrediente utilizate în supă (carne, pește, legume, orice).

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Totuși, în ciorbe se păstrează toate legumele: morcovi, țelină, ardei gras, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, cartof, etc. Pe lângă ele, se adaugă, de regulă, carne, fie că vorbim despre perișoare, afumătură, carne de pui sau vită.

De regulă, majoritatea ciorbelor se acresc fie cu borș, cu zeamă de lămâie, cu zeamă de varză, oțet sau alte ingrediente.

O supă nu va fi niciodată acrișoară. Apoi, ciorbele obișnuite conțin fie pastă de tomate, suc de roșii sau roșii tocate, pentru a obține acea nuanță roșiatică.

În supe, aceste ingrediente nu se adaugă și de obicei este o zeamă puțin tulbure și adesea gălbuie, de la puiul care a fiert în ea.

Ciorbele sunt în general mai groase decât supele, fiind compuse în principal din bucăți mari și solide de ingrediente. Cu alte cuvinte, ciorbele sunt mai consistente și mai dense și au întotdeauna ingrediente solide.

Mai mult, unele ciorbe se dreg cu un amestec de ou și smântână, ca să prindă o culoare deschisă și un gust mai bogat.

La supe, nu se practică acest lucru. În plus, supele sunt făcute în principal din carne de pasăre fiartă îndelung.

Supele conțin tăiței sau găluște, lucru care lipsește la ciorbe. În supă se pun legume întregi, care mai apoi se scot și se lasă doar morcovul mărunțit, alături de bucățele de carne și găluște sau tăiței, care pot fi cumpărați sau făcuți în casă.

Atât supa, cât și ciorba se încheie cu multă verdeață tocată deasupra.

supa sau ciorba

Care este mai sănătoasă?

Atât ciorba, cât și supa sunt feluri de mâncare foarte sănătoase. Totuși, dacă ciorba este dreasă cu multă smântână, are o carne foarte grasă și legumele sunt călite în mult ulei înainte de a fi fierte, atunci ea poate deveni destul de calorică.

Pe de altă parte, supa are o cantitate considerabilă de grăsime, mai ales dacă folosești pasăre de curte.

Dar există și ciorbe care sunt considerate nesănătoase și ar trebui consumate rar. Vorbim despre ciorba de burtă, care conține o cantitate mare de grăsimi. În plus, burta este un ingredient care conține puțină carne și multă grăsime.

Nici ciorba de cartofi cu afumătură sau ciorba de miel nu au o reputație prea bună. Ele sunt consumate rar, mai ales dacă sunt drese cu smântână, pentru că au o cantitate mare de grăsime.

Supele și ciorbele în bucătăria internațională

Supele sunt una dintre cele mai vechi feluri de mâncare pregătite încă consumate astăzi. De fapt, este probabil la fel de veche ca și gătitul însuși.

Dovezi ale existenței supei pot fi găsite până în jurul anului 20.000 î.Hr., conform lui Campbell's.

În bucătăria franceză, supele sunt împărțite în două categorii: clare (bouillon și consommé) și groase (piureuri și bisque).

În continuare, aceasta este o categorie foarte largă care include atât supa clară de miso, cât și minestrone – groasă, astfel că este dificil să definești exact ce face o supă, într-adevăr, supă.

Ciorba, precum supa, a fost pregătită din timpuri străvechi. Ea poate să conțină orice combinație de ingrediente solide (legume sau carne) gătite în lichid, cum ar fi supa.

Ingrediente comune sunt: carne de vită, pui, morcovi, cartofi, ciuperci, ceapă, fasole și ardei.

Totuși, sunt puține ciorbe în bucătăria internațională. Cele mai celebre feluri de mâncare asemănătoare cu ciorba sunt soleanca, de la ruși, minestrone de la italieni, laksa (din Malaezia și Singapore) sau tom yum, a thailandezilor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.