Alegerile „de la jumătatea mandatului". Americanii au ieșit în număr mare la urne și au votat „cu furie"

×
Codul embed a fost copiat

În America, marți a fost ziua alegerilor așa-numite „de la jumătatea mandatului". Potrivit primelor rezultate, Partidul Democrat, cel care-l susține pe președintele Joe Biden, e pe cale să piardă majoritatea în Camera Reprezentanților.

Singurul semn de întrebare rămâne doar numărul mandatelor pe care le vor prelua republicanii, susține presa de peste ocean.

Pe de altă parte, lupta electorală pentru Senat este mult mai încinsă, iar balanța voturilor ar putea înclina și spre democrați, și spre republicani.
Rezultatele sunt cruciale pentru ultimii doi ani de mandat ai actualului președinte, dar și pentru felul în care va arăta politica în următoarele decenii, după spusele lui Joe Biden.

Americanii au ieșit în număr mare la urne și au votat „cu furie", potrivit sondajelor exit-poll prezentate de CNN. Peste 70% dintre americani sunt nemulțumiți de mersul lucrurilor în Statele Unite, iar principalele probleme care îi îngrijorează sunt, în ordine, inflația, polemica pe tema avorturilor și infracțiunile.

Cum stă balanța între republicani și democrați

O treime dintre americani sunt supărați pe Biden, dar și mai mulți au o părere proastă despre fostul președinte american Donald Trump. Acesta a votat, în persoană, alături de soția Melania, în orășelul Palm Beach din Florida.

Citește și
Când va fi anunțat rezultatul final al alegerilor din Statele Unite. Cu ce întârziere ar putea fi aflat câștigătorul
SUA oferă 10 milioane de dolari pentru informații privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Donald Trump, fostul președinte al SUA: „Cred că vom avea o noapte excelentă, una minunată pentru țara noastră. E o onoare pentru mine să fiu aici. Cred că vom avea o noapte mare și cred că va fi foarte interesant de urmărit."

Oficial, Trump nu și-a lansat candidatura la președinția SUA în 2024, dar a promis că va face un "mare anunț" pe 15 noiembrie.

Donald Trump, fostul președinte al SUA: „Țara noastră merge tot mai rău. Și-a pierdut calea, și-a pierdut încrederea. Îi merge tot mai rău."

Republicanii au înregistrat victorii timpurii în mai multe state, dar rezultatele finale ar putea fi influențate de numărătoarea voturilor trimise prin poștă, la fel ca la prezidențialele din 2020. Chiar și așa, în tabăra democraților nu sunt prea multe motive de bucurie.

Karin Caifa, CNN: „Nu ne așteptăm să-l vedem în public pe președintele Joe Biden în această zi a alegerilor. Sunt zvonuri că el și consilierii lui se pregătesc pentru situația în care democrații pierd controlul Camerei Reprezentanților, dar rămân optimiști că vor păstra Senatul. Toată dinamica din Congres se va schimba dacă republicanii câștigă chiar și o singură Cameră, iar asta va afecta modul în care Biden abordează următorii doi ani ai președinției."


Joe Biden: „Cum va arăta noua realitate?”


Tabăra democrată s-a concentrat până în ultimul moment pe prezentarea Partidului Republican drept o ameninţare la adresa democraţiei şi a unor drepturi sociale, cum ar fi dreptul la avort.

Guvernator JB Pritzker, Illinois: „Dumnezeule... Alegerile din 2022 sunt, probabil, cele mai importante din viața noastră.”

Joe Biden, președintele SUA: „Ce-ar însemna control republican în Camera Reprezentanților? Cum va arăta noua realitate de la Washington? Situația s-ar complica mult."

Scrutinul, în special în ceea ce privește controlul Senatului, se joacă în câteva state-cheie, aceleași ca la alegerile prezidențiale din 2020. Printre ele sunt Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, câștigate surprinzător, în urmă cu doi ani, de actualul președinte Joe Biden.

Cătălin Radu Tănase: „Care e miza alegerilor intermediare, care cad mereu la jumătatea mandatului de preşedinte? Pe scurt, abilitatea liderului de la Casa Albă, care e şi şeful guvernului, în America, de a-şi duce planurile la îndeplinire. La bătaie sunt puse toate mandatele de doi ani ale aleşilor din Camera Reprezentanţilor, care decide ce legi ale Preşedintelui se votează, şi o treime din mandatele de şase ani ale Senatului, care aprobă sau respinge legile propuse de preşedinte."

Încurajați de primele rezultate venite de la urne, republicanii își fac deja planuri. Kevin McCarthy are mari șanse să devină viitorul președinte al Camerei Reprezentanților, în locul lui Nancy Pelosi.

Kevin McCarthy: „Cred că primul lucru pe care îl vom face e să introducem o lege pentru controlul granițelor. Primul lucru pe care îl vom face va fi să ne asigurăm că avem o economie puternică.”

Guvernator Asa Hutchinson, Arkansas: „Dacă ne uităm la Senat, sunt de acord că lupta e una strânsă. Toată lumea trebuie să iasă la vot și să participe la acest ciclu electoral, pentru că e unul foarte important.”

Încă nu se știe cât de mari vor fi pierderile democraților, însă merită menționat faptul că, în mod tradițional, partidele aflate la putere în Statele Unite pierd zeci de mandate în Congres la alegerile intermediare. În 1994, Bill Clinton a pierdut 54 de de mandate, în timp ce Barack Obama a pierdut 63 la alegerile intermediare din 2010. Amândoi au câștigat însă alegerile prezidențiale următoare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Trump cere să fie repus în funcția de președinte al SUA, iar, dacă nu, ”noi alegeri, imediat”
Trump cere să fie repus în funcția de președinte al SUA, iar, dacă nu, ”noi alegeri, imediat”

Fostul președinte Donald Trump cere să fie repus în funcția de președinte al SUA sau să se organizeze ”o nouă rundă de alegeri, imediat”.  

SUA oferă 10 milioane de dolari pentru informații privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016
SUA oferă 10 milioane de dolari pentru informații privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016

Administraţia americană a anunţat joi o recompensă în valoare de 10 milioane de dolari pentru informaţii despre presupusa ingerinţă a Rusiei în procesul electoral din SUA, atât din trecut, cât şi din prezent.

Președintele Joe Biden intenţionează să candideze la un al doilea mandat, anunţă Casa Albă
Președintele Joe Biden intenţionează să candideze la un al doilea mandat, anunţă Casa Albă

Preşedintele democrat Joe Biden intenţionează să candideze la un al doilea mandat la Casa Albă, peste doi ani.

 

SUA: Rusia plănuieşte să anexeze regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk prin alegeri
SUA: Rusia plănuieşte să anexeze regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk prin alegeri "false"

Ambasadorul SUA la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter, a declarat, luni, la Washington, că Rusia plănuieşte să anexeze regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk prin alegeri "false".  

Cine este Kamala Harris, prima femeie vicepreședinte al SUA
Cine este Kamala Harris, prima femeie vicepreședinte al SUA

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, ajunge vineri la Bucureşti, în prima sa vizită în România de la preluarea mandatului, pe fondul războiului din Ucraina.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.