Cei mai puternici conducatori ai lumii, fata in fata. O fotografie cu Obama si Putin "spune totul" despre intalnirea lor
GALERIE FOTO de la summit. Barack Obama si Vladimir Putin au avut prima intrevedere, fata in fata, dupa mai bine de doi an. Au discutat, la sediul ONU din New York, despre solutii care sa puna capat haosului din Siria.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
CITITI in acest articol:
-► Rusia propune o coalitie impotriva Statului Islamic, cum a fost cea impotriva lui Hitler
-► CUBA are pretentii de la SUA
-► Mai multi soldati pentru mentinerea pacii in lume
-► Atac indirect al Rusiei la adresa Americii
-► IRANUL acuza SUA in fata tuturor, la ONU
-► CHINA devine un jucator important in "mentinerea pacii"
-► FRANTA il vrea plecat pe Bashar al-Assad din Siria
Din pacate, intalnirea dintre Obama si Putin pare sa fi fost un nou "dialog al surzilor", mai ales ca, anterior, cei doi lideri se "infruntasera" in discursuri, la tribuna Adunarii generale a ONU.
Obama a criticat politica Moscovei fata de Ucraina si Siria, in special sprijinului acordat regimului Assad. "Sa nu cooperezi cu guvernul sirian, care combate terorismul ar fi o eroare enorma" - a venit replica lui Putin.
Strangerea rece de mana pe care Barack Obama si Vladimir Putin au oferit-o jurnalistilor spune multe despre felul cum s-a desfasurat intrevederea tete-a-tete. De altfel, cu cateva ore inainte, isi afisasera divergentele in discursurile de la ONU.
Imaginea de mai jos apartine unui fotograf GETTY si il surprinde pe presedintele SUA aruncand o privire extrem de rece lui Vladimir Putin, intr-un moment in care toata lumea pare sa celebreze cu un pahar de sampanie deciziile discutate in cadrul ONU.
Pentru Barack Obama, Assad este un "tiran" care isi mascreaza poporul. In schimb, Vladimir Putin crede ca sustinerea guvernului ... "legitim" sirian este singura cale prin care se poate pune capat unui razboi ce a facut deja 240.000 de victime.
Vladimir Putin: "Ar fi o eroare imensa sa nu cooperam cu cei care combat frontal terorismul si trebuie sa recunoastem ca nimeni altcineva decat fortele armate ale presedintelui Assad nu lupta efectiv cu Statul Islamic si alte organizatii teroriste din Siria".
Barack Obama: "Ni se spune ca este singura cale pentru combaterea terorismului sau pentru prevenirea amestecului strain. Insa in virtutea acestei logici, ar trebui sa sprijinim tirani ca Bashar al-Assad, care arunca butoaie cu explozibil pentru a masacra copii inocenti, pentru ca, nu-i asa, alternativa e mai rea".
"Incercarile de a stimula schimbari intr-o tara sau alta plecand de la propriile ideologii au dus adesea la urmari tragice", si-a continuat Putin tirada. Si a constat ca: "Exportul de revolutii asa-zis democratice continua".
Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "As vrea sa-i intreb pe cei care au creat o asemenea situatie: macar intelegeti ce ati facut? Mi-e teama, insa, ca aceasta intrebare va ramane fara raspuns".
Andrei Kolesnikov, analist Centrul Carnegie, Moscova: "A fost un discurs foarte dur, anti-american, in esenta, cum era de asteptat, si cu trimiteri la conspiratie: "Toata aceasta revolutie democratica, inspirata de cineva...". Si, e clar, acel cineva e America. A transmis, insa, un mesaj si pentru ascultatorii de acasa. E puternic, incearca sa articuleze noi reguli pentru lume si e mesagerul pacii."
In fata jihadistilor din statul Islamic, Putin a facut apel la o "larga coalitie antiterorista", aseamanatoare cu cea care a luptat impotriva lui Hitler in cel de al doilea razboi mondial. Cu cateva minute inainte - tot de la tribuna ONU - Obama s-a referit si el, deschis, la posibilitatea unei colaborari cu Rusia si chiar cu Iranul.
Rusia propune o coalitie impotriva Statului Islamic, cum a fost cea impotriva lui Hitler
Presedintele rus Vladimir Putin i-a criticat luni pe omologii sai american Barack Obama si francez Francois Hollande, care cer in mod repetat plecarea presedintelui sirian Bashar al-Assad.
"Am cel mai mare respect pentru colegii mei american si francez, dar ei nu sunt cetateni sirieni si prin urmare, nu ar trebui sa se implice in alegerea liderilor unei alte tari", a declarat Putin intr-o conferinta de presa la sediul ONU din New York, dupa o lunga intalnire cu presedintele Obama asupra Siriei, noteaza AFP, conform Agerpres.
Pe de alta parte, presedintele Rusiei a exclus sa trimita in Siria trupe de lupta la sol pentru a lupta contra gruparii Statul Islamic. "Ne gandim la modul in care putem ajuta in continuare armata siriana. Dar in ceea ce priveste trupele la sol... o implicare a Rusiei, nu exista nicio discutie despre o implicare terestra, o participare a trupelor rusesti", a declarat Putin, vorbind in limba rusa, la conferinta de presa de la sediul ONU.
Insa Vladimir Putin a propus Consiliului de Securitate al ONU o rezolutie pentru o coalitie politica si militara internationala de lupta contra gruparii Statul Islamic in Siria, a declarat luni ambasadorul rus la Natiunile Unite, Vitali Ciurkin.
Aceasta coalitie impotriva jihadistilor SI ar trebui sa includa de asemenea Iranul si regimul sirian, un aliat al Moscovei, a precizat in fata jurnalistilor diplomatul rus, dupa ce presedintele Putin a chemat de la tribuna Adunarii Generale a ONU la constituirea unei "largi coalitii antiteroriste" impotriva SI, similara "celei contra lui Hitler" din Al Doilea Razboi Mondial, aminteste AFP.
De altfel, presedintele rus Vladimir Putin a refuzat sa excluda lovituri aeriene ale Rusiei in Siria in sprijinul armatei aliatului sau Bashar al-Assad si impotriva gruparii Statul Islamic. "Ne gandim la acest lucru. Nu excludem nimic. Dar daca va trebui sa actionam, o vom face numai respectand complet normele dreptului international", a declarat Putin, intrebat de jurnalisti la Natiunile Unite in legatura cu loviturile aeriene efectuate de Franta si Australia in Siria.
Putin a mai spus ca intalnirea sa de luni cu presedintele SUA Barack Obama a fost "foarte utila si sincera" si ca ei au discutat despre implicarea Rusiei intr-o campanie militara impotriva militantilor Statului Islamic in Siria.
"Cand vine vorba despre implicarea rusa, suntem preocupati de ceea ce am putea face in plus pentru a-i sprijini pe cei care sunt pe campul de lupta, rezistand si luptand contra teroristilor, ISIS (Statul Islamic) in primul rand", a afirmat Putin in fata reporterilor.
Despre intalnirea sa cu Obama, Putin a spus: "Avem multe lucruri de facut... exista posibilitatea de a lucra la (solutionarea) problemelor comune impreuna", noteaza Reuters.
Presedintele cubanez Raul Castro a declarat luni in fata Adunarii Generale a ONU ca relatiile normale cu Statele Unite ar fi posibile doar daca Washingtonul pune capat embargoului sau comercial contra tarii sale, restituie baza militara de la Guantanamo si inceteaza difuzarea emisiunilor anticomuniste vizand insula.Cu relatiile diplomatice acum restabilite, toate relatiile normale "vor putea fi realizate doar cu oprirea blocadei economice, comerciale si financiare impotriva Cubei; restituirea teritoriului ilegal ocupat in tara noastra de Baza Navala Guantanamo; incetarea emisiunilor de radio si televiziune si a programelor subversive si destabilizatoare impotriva insulei; si atunci cand poporul nostru este compensat pentru pierderile umane si economice pe care inca le indura", a declarat Castro in primul sau discurs rostit vreodata la Natiunile Unite.
Raul Castro a primit aplauze sustinute, noteaza Reuters.
Mai multi soldati pentru mentinerea pacii in lume
Tarile membre ale ONU au promis sa furnizeze organizatiei 30.000 de "casti albastre" suplimentare, a anuntat presedintele Statelor Unite Barack Obama. Aceste noi contributii de trupe si politie pentru misiunile ONU de mentinere a pacii provin din circa 50 de tari, din Bangladesh pana la Finlanda, trecand prin Columbia, a precizat el.
"Mai mult de 50 de tari, din Bangladesh pana in Columbia, din Finlanda pana la China, s-au angajat sa furnizeze in total peste 30.000 de noi soldati si politisti", a declarat Obama la summitul liderilor lumii organizat de Statele Unite pentru a stimula sprijinul pentru operatiunile ONU de mentinere a pacii, noteaza Reuters.
Aceste contributii se adauga trupelor de unitati medicale si echipamentelor indispensabile cum ar fi elicopterele.
Cele 16 operatiuni ale ONU de mentinere a pacii in lume numara in jur de 125.000 de soldati, politisti si civili din peste 120 de tari, aminteste France Presse.
Dar aceasta retea, a explicat Obama, "nu mai ajunge sa satisfaca cererea crescanda" din cauza multiplicarii conflictelor, in special in Africa (Mali, Sudanul de Sud, Republica Centrafricana).
Statele Unite, principalul finantator de fonduri de mentinere a pacii (28% din buget), "vor continua sa-si asume partea", a subliniat el, anuntand o dublare a numarului de ofiteri americani (cateva zeci) in misiunile ONU. "Mai multe tari ar trebui sa contribuie cu mai multe forte", a adaugat Obama.
Atac indirect al Rusiei la adresa Americii
Exportul de 'experimente sociale' in alte tari a dus la degradare, insa 'exportul de revolutii' continua, a declarat luni presedintele Rusiei, Vladimir Putin, la sesiunea Adunarii Generale a ONU, informeaza agentiile de presa ruse."Exportul de experimente sociale, incercarile de a stimula schimbari intr-o tara sau alta, plecand de la propriile ideologii, au dus adesea la urmari tragice, au dus nu la progres, ci la degradare", a spus Putin, constatand ca "nimeni nu invata din greselile altuia, ci doar le repeta" si ca "exportul de revolutii", acum asa-zis "democratice", continua.
De la tribuna ONU, presedintele rus a cerut sa fie 'trasi la raspundere' cei care au creat situatia conflictuala din Orientul Mijlociu si au permis propagarea terorismului.
"Problemele politice, sociale se amplificau demult in aceasta regiune, oamenii de acolo doreau, desigur, schimbari. insa ce s-a intamplat in realitate? O ingerinta agresiva din strainatate a dus la aceea ca in locul reformelor institutiile democratice si modul de viata au fost pur si simplu distruse. In loc de triumf al democratiei si de progres au aparut violenta, saracia, catastrofa sociala, iar pe drepturile omului, inclusiv pe dreptul la viata, nu se pune pret deloc", a spus Putin, facand aluzie la Statele Unite.
"As vrea sa-i intreb pe cei care au creat o asemenea situatie: macar intelegeti ce ati facut?", a afirmat liderul rus.
IRANUL acuza SUA in fata tuturor, la ONU
Presedintele iranian Hassan Rouhani a chemat luni la constituirea unui "front unit" contra extremismului, in fata Adunarii Generale a Natiunilor Unite, informeaza Reuters si AFP. "As dori sa invit intreaga lume si in special tarile din regiunea mea sa constituie un front unit contra extremismului si violentei", a declarat Rouhani, denuntand "esecul comunitatii internationale" in fata conflictelor din Irak, Siria si Yemen.
Presedintele iranian a mai afirmat ca Teheranul este gata sa ajute la instaurarea democratiei in Siria sfasiata de razboi si in Yemen, dand vina pe Statele Unite pentru raspandirea terorismului in Orientul Mijlociu, noteaza Reuters.
"Suntem gata sa ajutam la eradicarea terorismului si la deschiderea drumului pentru democratie", a afirmat Rouhani in discursul tinut la ONU. "Asa cum am ajutat la instaurarea democratiei in Irak si Afganistan, suntem gata sa contribuim la democratie in Siria si de asemenea in Yemen", a adaugat el.
El a mai spus ca Statele Unite sunt responsabile pentru criza din Orientul Mijlociu din cauza ocuparii Afganistanului si Irakului, precum si sprijinului acordat de Washington Israelului impotriva Palestinei
CHINA devine un jucator important in "mentinerea pacii"
China va contribui cu 8.000 de militari pentru o forta noua de mentinere a pacii a ONU gata de interventie, a declarat luni presedintele Chinei Xi Jinping in cadrul discursului sustinut in fata Adunarii generale a ONU, o decizie care ar putea transforma acest stat intr-unul dintre cele mai importante in eforturile de mentinere a pacii ale ONU, relateaza Reuters.
Angajamentul presedintelui chinez intervine in contextul in care tara sa incearca sa demonstreze ca este un jucator international responsabil, pe fondul preocuparilor in privinta fortei sale militare tot mai mari si a disputelor teritoriale din regiunea Asia-Pacific.
In cadrul vizitei de stat la Washington de vineri, Xi Jinping a convenit cu presedintele american Barack Obama ca ambele tari sa creasca angajamentele lor "solide" privind mentinerea pacii.
"China se va alatura noului sistem de pregatire a unei capabilitati de mentinere a pacii de catre ONU si a decis in consecinta sa conduca in efortul de constituire a unei forte permanente de politie si a unei forte de mentinere a pacii de 8.000 de militari", a afirmat liderul chinez de la tribuna ONU.
El a mai afirmat ca China va furniza 100 de milioane de dolari in asistenta militara Uniunii Africane in urmatorii cinci ani pentru a sustine constituirea unei forte de interventie africana si pentru a-i consolida capacitatea de actiune in situatii de criza.
SUA plateste in prezent peste 28% din bugetul ONU pentru fortele de mentinere a pacii de 8,2 miliarde de dolari, dar Beijingul pretinde ca contribuie cu mai mult personal la misiunile de mentinere a pacii decat oricare dintre ceilalti patru membri ai Consiliului de Securitate.
Pe de alta parte, potrivit site-ului ONU, China furnizeaza in prezent in jur de 3.000 dintre cei peste 106.500 militari, politisti si consilieri furnizati de toate tarile membre, ceea ce o face abia al noualea contributor net din acest punct de vedere.
In acelasi discurs, liderul chinez a incercat sa diminueze preocuparile privind influenta in crestere a tarii sale. "Suntem angajati catre evolutii pozitive. Nu conteaza cum ar putea evolua peisajul international si cat de puternica ar putea deveni China, China nu va urmari niciodata hegemonia, expansiunea sau sfera de influenta", a spus Xi Jinping
FRANTA il vrea plecat pe Bashar al-Assad din Siria
O tranzitie politica in Siria presupune plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad, a declarat presedintele francez Francois Hollande, apreciind ca 'nimeni nu-si poate imagina o solutie politica' ce l-ar include pe presedintele sirian, informeaza agentia de presa AFP.
"Trebuie sa facem totul pentru ca o tranzitie politica sa poata fi gasita pentru Siria, (insa) aceasta tranzitie presupune plecarea lui Bashar al-Assad. Nimic nu s-a schimbat", a declarat Hollande in fata jurnalistilor, inainte de discursul sau la Adunarea Generala a ONU.
"Rusia si Iranul au declarat ca vor sa se asocieze in gasirea unei solutii. Prin urmare, cu aceste tari trebuie lucrat, pentru a le spune ca solutia tranzitiei trebuie sa-l excluda pe Bashar al-Assad", a spus liderul francez.
Hollande a denuntat 'iluzia' presedintelui sirian, care "vrea sa ne faca sa credem ca daca esti impotriva Daesh (acronimul arab al gruparii jihadiste Statul Islamic), esti pentru Bashar al-Assad. Nu!", a declarat seful statului francez.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: Rusia, SUA, new york, iran, vladimir putin, China, ONU, summit, barack obama,
Dată publicare:
29-09-2015 07:37