30 iunie, ziua in care ultimul minut va dura 61 de secunde. Expertii se tem de "dezastre majore"
Pamantul s-a invartit mai lent, in ultimii doi ani, din cauza cutremurelor, dar si a meteoritilor. Asa se face ca ziua este mai scurta cu o secunda, au calculat astronomii.
Ca sa rezolve problema, astazi, 30 iunie, la ora 23:59, ultimul minut al zilei va avea 61 de secunde. Insa, aceasta secunda in plus ar putea bloca serverele care dirijeaza avioanele, coordoneaza semafoarele sau sistemele de telecomunicatii, spun specialistii IT.
Cel mai mare corp ceresc a lovit pamantul in 15 februarie, in apropiere de Celiabinsk, un oras din Rusia. Si romanii au fost martorii caderii unui meteorit la inceputul anului.
Puse cap la cap, toate aceste evenimente, dar si cutremurele sau eruptiile vulcanilor, franeaza rotatia Pamantului, explica astromii.
"Timpul real e dat de rotatia pamantului in jurul axei. Este timpul orologiului Pamantului, or acest orologiu nu este perfect. Cand se franeaza rotatia inseamna ca se alungeste ziua", explica Magda Stavinschi, cercetator la Institutul Astronomic al Academiei Romane.
Expertii de la Paris care calculeaza rotatia pamantului au decis ca timpul masurat cu exactitate de ceasul atomic trebuie ajustat rotatiei pamantului. Asa ca pe 30 iunie, ultimul minut al zilei va avea 61 de secunde. Apare insa o problema, spun specialistii IT. Secunda in plus actioneaza ca un virus in cazul unor calculatoare.
"O zi intreaga are 86.400 de secunde. La introducerea sau scoaterea unei secunde poate provoca dezastre majore. E o problema foarte cunoscuta in lumea Linux. Este foarte raspandit pe partea de internet si partea de automatizari industriale, sisteme de trafic aerian", spune Bogdan Botezatu, expert IT.
Si nu doar serverele care coordoneaza zborurile ar putea fi afectate.
Intr-un oras foarte aglomerat cum este Bucurestiul, calculatoarele sunt cele care coordoneaza cele mai importante semafoare. Ce se intampla daca virusul secundei in plus blocheaza aceste calculatoare circulatia devine un cosmar.
In plus, s-ar putea reseta si serverele retelelor GPS sau de telefonie mobila. In 2012, ultima data cand astronomii au adaugat o secunda in plus, unele linii aeriene si-au anulat zborurile, dupa ce toata infrastructura de calculatoare s-a blocat. Asa ca incearca acum sa programeze serverele astfel incat sa nu fie nevoie de o resetare completa.