Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Monstrul de acum 300 de milioane de ani. Cum arata stramosul paianjenilor, aparut inaintea dinozaurilor. VIDEO

Arahnida antica - ROYAL SOCIETY

Oamenii de stiinta au descoperit in Franta o arahnida de acum 305 milioane de ani, atat de bine conservata incat "aproape ca este un paianjen".

In jurnalul de specialitate citat de NPR se arata ca aceasta fosila face putina lumina in ceea ce priveste originea "adevaratilor" paianjeni. Principalul punct de diferentiere este faptul ca noua arahnida descoperita putea produce panza, insa nu avea acele organe necesare rotirii si invartirii panzei, asa cum fac acum paianjenii. Cercetatorii spun ca ar apartine unui "grup - sora" al adevaratilor paianjeni din prezent.

Specia antica a fost denumita Idmonarachne brasieri, dupa Idmon, tatal Arachnei din mitologia greco-romana. Conform legendelor, Arachna a fost o tesatoare, care a fost transformata in paianjen.

"Desi acum asociem panzele cu paianjenii, stim de la fosilele gasite ca abilitatea de a produce panza a aparut inainte ca aceasta sa poata fi controlata. Stramosii paianjenilor, pe nume uraraneizi, care au trait in urma cu 35 de milioane de ani, in timpul lui Idmonarachne, puteau produce panza, insa nu o puteau construi asa cum o stim azi", spun si cei de la National Geographic, citati de NPR.

"Aceasta fosila este cel mai apropiat lucru de paianjenul din ziua de azi, care nu este un paianjen", a declarat si Russel Garwood de la Universitatea din Manchester, pentru BBC.

Aceasta arahnida a aparut cu 80 de milioane de ani inaintea dinozaurilor.

 

31 MAR: Say hello to "Idmonarachne brasieri" - a newly discovered, ancient cousin to the spiders of today. Scientists say a 305 million-year-old fossil is the closest relative to "true spiders" ever discovered - but is not itself a spider. The specimen was dug up decades ago in France but never identified, because its front half was encased in rock. Now, researchers have made a detailed reconstruction using CT scans. Learn more: bbc.in/spidercousin #Spider #Evolution #Fossil #BBCShorts @BBCNewsLaboratory CT scan: Natural History Museum, London

Posted by BBC Shorts on Thursday, March 31, 2016

 

Sursa: npr.com, Data publicarii: 31 Martie 2016
Citeste mai multe despre: paianjen, dinozauri, descoperire, arahnida,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed