Portret Jelena Ostapenko, jucatoarea care "loveste repede, merge repede si vorbeste repede"

Jelena Ostapenko - Getty

Jelena Ostapenko, locul 47 WTA, adversara Simonei Halep in finala French Open, este, la cei 20 de ani impliniti joi, cea mai tanara sportiva care ajunge in ultimul act la Roland Garros din 2007, dupa Ana Ivanovici.

Este, de asemenea, si prima jucatoare care nu este cap de serie, din 1983, cand Mima Jausovec din Iugoslavia pierdea in fata americancei Chris Evert. Letona este totodata jucatoarea cel mai slab clasata care va disputa finala RG, de la introducerea ierarhiei WTA computerizate, in 1975.

Jelena Ostapenko s-a nascut la 8 iunie 1997, la Riga. Tatal ei a fost fotbalist, iar mama ei a indrumat-o catre tenis, cand Jelena avea 5 ani. Castigatoare la Wimbledon, la juniori, in 2014, Ostapenko este profesionista din 2012, intrand in Top 100 WTA in 2015. Ea nu are niciun trofeu la simplu in circuitul WTA, dar se afla deja la a patra finala. Ea a mai jucat in ultimul act in 2015 la Quebec, in 2016 la Doha si in acest an la Charleston. inainte de a ajunge in finala la Roland Garros, Ostapenko a atins cea mai inalta faza la un Grand Slam, turul al treilea, la Australian Open, in acest an, performanta care i-a adus si cel mai bun loc WTA din cariera, 33.

Jelena Ostapenko are doua victorii obtinute in fata unor jucatoare din Top 10 WTA. in 2015, in turul I la Wimbledon, letona, locul 147 atunci, a invins-o, cu 6-2, 6-0, pe spaniola Carla Suarez Navarro, care ocupa locul 9 WTA. Anul trecut, in optimile turneului de la Doha, Ostapenko, locul 88 WTA, a invins-o pe sportiva ceha Petra Kvitova, locul 8 WTA in acel moment, cu 5-7, 6-2, 6-1.

Ostapenko are doua titluri la dublu, in acest an, la Sankt Petersburg, in echipa cu poloneza Alicja Rosolska, si la Stuttgart, cu americanca Racquel Atawo. in septembrie 2016, Ostapenko a facut pereche la dublu, la turneul de la Wuhan, chiar cu adversara ei de sambata, Simona Halep. Ele nu au jucat decat 26 de minute in turul I, pentru ca letona a lovit-o cu o minge in ureche pe Halep, care a fost nevoita sa abandoneze.

Citește și
simona halep
Simona Halep, marea favorita sa castige finala Roland Garros. Tatal sportivei: "Va fi un vis devenit realitate"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"A fost un schimb lung de mingi. Eu si Mattek-Sands eram la fileu. Ostapenko a vrut sa loveasca mingea cu reverul sau cu dreapta, nu sunt sigura. Eram cu privirea inainte. M-a lovit chiar aici (n.r. - in partea stanga a capului). M-a lovit cu mingea care avea cam 150 de kilometri pe ora. Am fost ametita la inceput, dar apoi mi-am revenit. Simt durere si acum in toata zona, dar e ok. Am fost la mai multi medici, chiar si azi-dimineata. Dar am dormit bine azi-noapte si asta m-a ajutat", a declarat dupa meci jucatoarea romana.

Ca stil de joc, Jelena Ostapenko pune in practica un singur plan, sa fie foarte agresiva tot timpul, sa loveasca tare orice minge, sa o trimia catre colturile sau liniile terenului. Ea loveste bine atat cu dreapta, cat si cu reverul. Punctele ei slabe sunt reprezentate de un serviciu al doilea "penalizabil" si de numarul mare de erori nefortate, comise in urma jocului ei riscant, avantat.

La actuala editie a turneului de la Roland Garros, ea a dat 245 de lovituri castigatoare, 50 numai in meciul din semifinale cu Timea Bacsinszky. Erorile nefortate au fost mai multe, 45 numai in semifinale. Mingea lovita de ea cu dreapta a atins la RG in medie 120 de kilometri pe ora, mai mult decat cea lovita de liderul ATP, Andy Murray, 117 kilometri/ora.

"Intotdeauna joc agresiv si incerc sa lovesc mingea cand am ocazia. M-a ajutat probabil sa castig azi (n.r. - cu Bacsinszky). Reverul este lovitura mea favorita, dar am lucrat si la lovitura de dreapta si cred ca arata bine acum. Cred ca am mai multa incredere in forehand-ul meu acum", a afirmat Ostapenko.

"Cred ca este ceva foarte special in aceasta domnisoara. Este atat de neinfricata", a spus despre ea Chris Evert.

Ostapenko este o jucatoare extrovertita. Letona da frau liber sentimentelor pe teren, se cearta pe ea insasi, loveste cu racheta de pamant, are gesturi si miscari teatrale.

"Cred ca uneori te simti mai bine cand lasi sa iasa emotiile, dar trebuie sa stii limita, deoarece uneori ai nevoie sa fii mai calma. Dar sa spun un haide sau ceva similar ma face sa ma simt mai bine. Ma motivez singura", a explicat ea.

Jelena este antrenata din aprilie de fosta jucatoare spaniola Anabel Merida Garrigues, dubla castigatoare a French Open la dublu.

"Viata ei este ceva de genul totul foarte rapid. Loveste repede, merge repede, vorbeste repede. Personalitatea ei este asa. Ea este foarte activa si are multa energie tot timpul. Transpune aceasta activitate pe teren, este la fel. Se gandeste la ce o sa faca si apoi face", a caracterizat-o antrenoarea pe eleva ei.

"Are 20 de ani si nu ii este frica de nimic. Probabil nu-si da seama ce realizeaza acum. Probabil ca nici nu-i pasa. Doar loveste mingea la fel", a spus despre Ostapenko ultima ei adversara, Bacsinszky.

"Cel mai bun exemplu este mingea de meci: am servit foarte bine, deschis. De nicaieri, ea a lovit cat de tare a putut si mingea a venit pe linie. Serios, cine incearca asta? iti iese una din zece. Dar ei i-a iesit. Sa vedem daca mai face la fel la 28 de ani", a continuat jucatoarea elvetiana, care si-a serbat si ea ziua de nastere, joi, cand a implinit 28 de ani.

Anabel Medina o avertizeaza pe Halep ca in finala presiunea nu va fi pe Ostapenko, ci pe jucatoarea favorita: "N-are nimic de pierdut, va juca impotriva unei jucatoare din Top 10 WTA, ea fiind 47 mondial. Toata presiunea o sa fie de partea cealalta."

Indiferent de rezultatul din finala de la Roland Garros, Ostapenko va fi, incepand de luni, noul numar 1 leton. Ea si-a asigurat o urcare pana pe locul 18 WTA, intrecand-o astfel pe Anastasija Sevastova, care va fi pe locul 19 WTA. Un succes la Porte D'Auteuil ar duce-o pe tanara sportiva pe locul 12 WTA.

Simona Halep, locul 4 WTA si cap de serie numarul 3, si Jelena Ostapenko, locul 47 WTA, se vor intalni, sambata, de la ora 16.00, in finala French Open, al doilea Grand Slam al anului.

Cartea de vizita a Jelenei Ostapenko:

Nascuta la Riga, la 8 iunie 1997. Locuieste la Riga;

Inaltime: 1,77 metri;

Clasare WTA la simplu: 47;

Cea mai buna clasare WTA la simplu: 33, la 30 ianuarie 2017;

Clasare WTA la dublu: 34;

Cea mai buna clasare WTA la dublu: 33, la 1 mai 2017;

Titluri WTA de simplu: 0;

Finale WTA de simplu: Quebec (2015), Doha (2016), Charleston (2017);

Titluri WTA de dublu: Sankt Petersburg (2017), cu Alicja Rosolska; Stuttgart (2017), cu Raquel Atawo (SUA);

Premii in 2017 (fara Roland Garros): 354.000 de dolari;

Premii in cariera (fara Roland Garros): 1,288 milioane de dolari;

Meciuri castigate/pierdute in 2017 (fara RG): 22-11;

Meicuri castigate/pierdute in cariera (fara RG): 157-84;

Prezente anterioare la RG: 2016, eliminata in primul tur;

Limbi vorbite: letona, rusa, engleza;

Pasiuni: ii place sa danseze, sa asculte muzica si sa iasa cu prietenii.

Jucatoarea favorita: Serena Williams;

Traseul Jelenei Ostapenko la Roland Garros:

Turul I - 4-6, 6-3, 6-2, cu Louisa Chirico (SUA), locul 128 WTA;

Turul al II-lea - 6-3, 6-2, cu Monica Puig (Puerto Rico), locul 41 WTA;

Turul al treilea - 6-1, 6-4, cu Lesia turenko (Ucraina), locul 42 WTA;

Optimi - 2-6, 6-2, 6-4, cu Samantha Stosur (Australia), locul 22 WTA;

Sferturi - 4-6, 6-2, 6-2, cu Caroline Wozniacki (Danemarca), locul 12 WTA;

Semifinale - 7-6 (4), 3-6, 6-3, cu Timea Bacsinszky (Elvetia), locul 31 WTA.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Simona Halep a pierdut pentru a doua oara finala Roland Garros:
Simona Halep a pierdut pentru a doua oara finala Roland Garros: "Poate ca nu eram pregatita sa o castig"

Simona Halep, locul 4 WTA si cap de serie numarul 3, a ratat a doua oara castigarea turneului de la Roland Garros, dupa ce a pierdut, sambata, cu scorul de 6-4, 4-6, 3-6, a doua finala disputata in cariera, cu Jelena Ostapenko.

Simona Halep, marea favorita sa castige finala Roland Garros. Tatal sportivei:
Simona Halep, marea favorita sa castige finala Roland Garros. Tatal sportivei: "Va fi un vis devenit realitate"

Pentru ca visul unui titlul de mare slem sa devina realitate, Simona Halep trebuie sa o bata pe mai tanara Jelena Ostapenko, din Letonia.

Simona Halep - Jelena Ostapenko, finala de la Roland Garros, este in direct la ProTV, ACUM
Simona Halep - Jelena Ostapenko, finala de la Roland Garros, este in direct la ProTV, ACUM

Finala dintre Simona Halep si Jelena Ostapenko, pentru titlul de la Roland Garros, se vede in direct la ProTV, sambata, ora 15:30.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.