Alarmant! 2.000.000 de romani sufera de hepatita B sau C!

×
Codul embed a fost copiat

Sunt 500 de milioane de oameni infectati cu virusurile hepatitei B si C in toata lumea. In tara noastra, din doua milioane cati sunt in evidente, doar 1% fac tratament. Dureros este ca exista multi altii care nu stiu ca au contractat virusul.


Pentru o zi, in data de 19 mai, aproximativ 200 de grupuri de pacienti se unesc pentru a atrage atentia lumii asupra hepatitei virale si pentru a imbunatati astfel preventia si tratamentul.

In Romania, aproape un milion de oameni sufera de hepatita cronica B.

Ce este hepatita B?

Hepatita B este o boala grava a ficatului, cauzata de virusul hepatic B. Mai multe de doua miiliarde de oameni sau aproape o treime din populatia lumii au intrat in contact cu virusul. Peste 350 de milioane  din intreag lume sunt infectati cronic cu acest virus, ceea ce face ca fenomenul sa devina o problema semnificativa de sanatate publica globala.

Citește și
Spital
Diagnosticarea bolilor de ficat fara operatii sau biopsii!
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Virusul hepatitei B este de 50 pana la 100 de ori mai contagios decat HIV, virusul care cauzeaza SIDA.

Cum se transmite?

Hepatita B se transmite de la om la om, prin sange si fluide umane. Boala se poate transmite si prin contact sexual neprotejat, prin administrarea intravenoasa de droguri si folosirea in comun a acelor de seringa, si de la mama la fat in timpul sarcinii. De asemenea, virusul hepatitei  B poate fi transmis si prin folosirea obiectelor personale ( periuta de dinti, lama de ras) in comun cu persoanele infectate. In lipsa unui tratament, boala poate evolua catre ciroza, insuficienta hepatica, cancer hepatic, eventual deces.

Masuri de preventie impotriva hepatitei B

Vaccinarea impotriva hepatitei B este cea mai buna metoda de preventie. In Romania, programul national de imunizare gratuita a copiilor impotriva hepatitei B a fost introdus in anul 1995. Pentru restul populatiei, vaccinul este disponibil in farmacii, contra cost.

Daca ati fost deja expus/a la virus, vaccinul nu va poate proteja impotriva dobandirii infectiei.

Cum prevenim infectarea?

• Nu folositi aceleasi obiecte personale cu persoanele infectate: lame de ras, periute de dinti, cercei, forfecute sau clestisori de unghii.
• Asigurati-va ca pentru tatuaje si piercinguri se folosesc ace noi sterile.
• Daca mergeti la frizer, asigurati-va ca foloseste lame de ras sterile.
• Atunci cand intretineti relatii sexuale folositi prezervativ, in special daca aveti parteneri multipli.
• Evitati consumul de droguri. Daca folositi in continuare droguri injectabile, nu folositi niciodata ace sau seringi in comun cu alte persoane.

Simptomele frecvente ale hepatitei B sunt:
• Oboseala
• Pierderea apetitului sau lipsa senzatiei de foame
• Stare de greata sau “ rau de la stomac”
• Dureri abdominale
• Ingalbenirea pielii sau a sclerelor/conjunctivelor (icter)
• Urina de culoare inchisa
• Scaune decolorate
• Dureri de articulatii

Singura cale de a afla daca sunteti infectat/a cu virusul hepatitei B este aceea de a merge la medic si a va face analize.

Tratament

Cea mai mare provocare legata de tratrament este reducerea incarcaturii virale din sange pana la nivel detectabil. Acest deziderat poate fi realizat prin utilizarea de medicamente antivirale care blocheaza procesul de replicare a virusului. Totusi, chiar si la nivele nedetectabile poate sa existe inca virusul hepatitei B arhivat in ficat ( in genomul celulei hepatice) si acesta se reproduce continuu. Oamenii de stiinta fac in continuare cercetari pentru a descoperi un tratament care sa elimine complet virusul din organism.

Ce este rezistenta virala?

In cazul unei persoane cu hepatita cronica B, organismul produce zilnic miliarde de noi copii ale virusului hepatitei B. Totusi, o multime de greseli apar spontan in replicarea virusului, iar aceste greseli duc la mutatii ale sale.

De aceea, evaluarea rezistentei este foarte importanta in monitorizarea tratamentului unui pacient cu hepatita B.

Medicamentele care au actionat foarte bine in mentinerea nivelului redus al repicarii virale si in controlul incarcaturii virale ar putea dupa o perioada de timp sa nu mai aiba efect asurpa virusurilor mutante. De aceea, deoarece incarcatura virala poate creste din nou rapid, este foarte important sa fie ales un antiviral potent care ofera o bariera genetica inalta impotriva rezistentei ( cand virusul trebuie sa dobandeasca mutatii multiple pentru a invinge inhibitia realizata de medicament).

Hepatita C

Este o boala virala infectioasa produsa de virusul VHC, care se manifesta prin inflamarea ficatului.

Cum se transmite?

-prin sangele unei persoane infectate

-prin fluide corporale

- de la mama la fat

-prin utilizarea de ace, seringi si alte instrumente de uz medical, stomatologic sau cosmetic, care pot veni in contact cu sangele infectat si care sunt nesterilizate corect

-folosirea in comun a obiectelor de igiena personala care pot veni in contact cu sangele infectat (periute de dinti, aparate de ras, truse de manichiura, etc)

-realizarea de piercinguri si tatuaje cu ace si instrumente nesterile

-inteparea sau taierea accidentala cu instrumentar care are sange infectat pe el (in cazul personalului medical)

-contact sexual neprotejat cu o persoana infectata

Preventie

Nu exita vaccin impotriva virusului hepatic C. De vreme ce acest virus hepatic este raspandit in special prin sange, singura metoda de a preveni imbolvanirea este aplicarea unor masuri riguroase de igiena personala si de sanatate, in general:

- evitarea drogurilor injectabile, a acelor sau a seringilor folosite;
- evitarea utilizarii de catre mai multe persoane are unor instrumente care ar putea avea sange infectat cu virusul hepatic C pe ele: aparate de ras, periute de dinti etc.;
- evitarea efectuarii de tatuaje sau piercinguri in locatii dubioase, care nu prezinta incredere.
- utilizarea corecta a prezervativelor de cate ori facem sex cu un partener instabil;
 

In cazul hepatitei C:

- 60-70% din cazuri sunt asimptomatice

- aproximativ 80% din infectiile acute se cronicizeaza

- 10-20% din persoanele cu hepatita cronica C dezvolta ciroza hepatica

- 1-5% din persoanele cu hepatita cronica C dezvolta cancer hepatic

Estimarile arata ca sunt aproximativ un milion de romani infectati cu virusul hepatitei C.

Romania este tara cu cel mai mare numar de persoane infectate cu HCV din Europa!

8,9 milioane de europeni traiesc cu hepatita C in Europa!


Ce rol are ficatul?

Ficatul sustine functiile vitale ale organismului. Fiind cel mai mare organ solid din corp, ficatul este format din milioane de celule hepatice si la adulti are greutate de 1,3 - 1,8 kg. Ficatul functioneaza ca parte a sistemului digestiv, asigurand energia, filtrarea si capacitatea de stocare a organismului.

Aproape toata cantitatea de sange din organism trece prin ficat care sintetizeaza nutrientii si alte substante necesare, astfel incat organismul sa le poata folosi mai usor. Cele mai importante functii ale ficatului includ:

- producerea bilei, substanta chimica folosita in digestia alimentelor

-stocarea a peste jumatate din rezervele de agenti antibacterieni din organism, care combat infectiile

-filtrarea si indepartarea resturilor organice, medicamentelor si substantelor toxice din sange

-producerea proteinelor care aigura coagularea sangelui, oprind astel sangerarea cauzata de taieturi sau rani.

-controlul nivelului de colesterol din sange

-stocarea rezervelor de vitamine si minerale.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
CSID: Hepatitele B si C ameninta sanatatea omenirii
CSID: Hepatitele B si C ameninta sanatatea omenirii

Oana Cuzino a povestit marti la "Ce se-ntampla doctore?" ca 70% dintre cancerele hepatice apar din cauza virusurilor care ataca ficatul.

Diagnosticarea bolilor de ficat fara operatii sau biopsii!
Diagnosticarea bolilor de ficat fara operatii sau biopsii!

Un nou echipament, folosit de medicii australieni, permite diagnosticarea bolilor de ficat fara ca pacientii sa fie nevoiti sa suporte operatii sau biopsii.

Hepatita, boala ascunsa in milioane de romani!
Hepatita, boala ascunsa in milioane de romani!

Hepatita virala este o afectiune care distruge celulele ficatului, in cazul unei persoane din 10, potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.