Reactia cercetatorilor din Buzau atunci cand au gustat "legumele viitorului": rosia-banana si rosia-ananas
Ce ati spune despre o bucata de branza noua cu o rosie ca o banana langa? Sau de niste slanina cu o rosie... ananas. In acest moment suna mai degraba ciudat decat tentant, insa acestea sunt legumele viitorului.
Cercetatorii din Buzau au in studiu peste 1.200 de soiuri de tomate, multe in culori tipatoare care nu aduc deloc cu ce stim noi. Mai multi cultivatori le-au gustat joi si s-au aratat dispusi sa le planteze in solariile lor. Oferta gazdelor a intrecut toate asteptarile legumicultorilor.
In serele de la statiunea pentru legumicultura din Buzau, cercetatorii au in studiu peste 1.200 de soiuri de rosii. Aici sunt unele bicolore, putin mai departe sunt niste rosii tip lamaie, iar aici avem rosiile tip ardei capia, foarte gustoase, ne asigura cei de aici.Cercetatorii de la statiunea din Buzau se mandresc insa cel mai mult cu rosia tip banana.
Costel Vanatoru, cercetator Statiunea de Cercetare Buzau: "Este o tomata foarte buna pentru consum in stare proaspata, o tomata care a gust dulce-acrisor, pretabila pentru masa, nu pentru industializare."
Gospodarii au vrut sa afle cat de productiva poate sa fie cu o clima ca a noastra apoi au si gustat-o.
Cercetatoare: "Sunt foarte gustoase, foarte dulci, timpurii, s-au adaptat foarte bine, merg cultivate si in sera si in camp."
La concurenta cu rosiile banana sunt cele... ananas.
Camelia Bratu,biolog: "Exteriorul este galbui, dar in sectiune are culoare foarte placuta, roz-portocaliu, iar gustul este pe masura. Este o tomata cu gust si savoare. Este o tomata mai timpurie, se matureaza mult mai repede, are productie foarte buna."
In lucru este si un soi de tomate portocalii, bogate in vitamina C si betacaroten, o subtanta pe care eram obisnuiti sa o gasim in special in morcovi.
Biana Zamfir, inginer Statiunea de Cercetare pentru Legumicultura Buzau: "Oamenii le-ar cultiva in primul rand pentru culoarea foarte interesanta, pentru salate, se pot consuma atat in stare proaspta cat si sub forma de bulion, de culoare portocalie. Au un gust un pic acrisor."
Unii fermieri s-au aratat sceptici.
Valentin Harabagiu, legumicultor: "Este foarte bine, dar este foarte greu sa se puna in practica. In piata romaneasca nu cred ca ar fi primite asa, pentru ca omul vine sa isi faca o salata, nu vine sa isi faca o salata din banana cred eu."
Tot la statiunea de cercetare din Buzau cresc in buna pace si soiuri modificate de castraveti, ardei gras sau vinete.