Producatorii romani de legume, falimentati de metodele invechite
Un nou paradox romanesc ne pune pe ganduri: in timp ce orasenii se plang ca nu mai gasesc pe tarabe legume gustoase, producatorii autohtoni dau faliment pe capete.
Si asta pentru ca folosesc metode invechite, care ridica costurile de productie si, implicit, pe cele de la taraba. Asa ca oamenii prefera tot legumele din import, care sunt mai mari, mai frumoase si mai ieftine, desi fara gust.
In localitatea galateana Matca, oamenii se plang ca sunt pe cale sa dea faliment. Produsele lor nu se mai cumpara, pentru ca sunt prea scumpe. Sunt obligati sa le vanda la un pret ridicat, pentru ca si costurile de productie sunt mari. Nu au apucat sa investeasca in sere, asa ca folosesc metode rudimentare si extrem de costisitoare.
Producatorii vand kilogramul de rosii, de exemplu, cu 2 lei. Pe tarabe, ajunge dublu. Asa ca nu se cumpara, iar incasarile nu mai acopera nici macar costurile de productie.
20% dintre legume ajung de pe taraba, la ghena de gunoi. O solutie de iesire din criza ar fi fondurile europene, pe care oamenii sa le investeasca in modernizarea gradinilor acoperite si sa reduca astfel costurile de productie. Asa ne sfatuiesc si strainii, care au apucat sa guste din legumele noastre.
Peste 900 de hectare din Matca sunt cultivate cu legume, mai bine de 600 din ele fiind acoperite.
Afla aici informatii despre o noua metoda de lupta impotriva cancerului: rosiile modificate genetic.