Patronii pot afla cu aplicatiile speciale cate click-uri dau pe net salariatii. Cat de eficiente sunt programele-spion
Tot mai multe companii romanesti monitorizeaza activitatea online a angajatilor si in acest sens isi cumpara aplicatii-spion care sunt instalate pe calculatoare.
Astfel, patronii pot afla inclusiv cate click-uri dau pe net salariatii lor sau cat de mult timp petrec pe Youtube ori Facebook. Psihologii sustin insa ca de cele mai multe ori controlul excesiv dauneaza grav eficientei si performantei.
"In majoritatea timpului, s-a uitat la unele aplicatii ale noastre, Google este pe locul 2 si alte lucruri care tin de pauza de masa, cum ar fi un site de catering", vede un patron ce a cautat pe internet un angajat.
Catalin recunoaste ca a avut un soc in momentul in care a aflat ca patronul sau stie tot ce face la calculator.
Catalin Apostu, angajat: "Cand am primit vestea, nu am fost incantati, nici eu si nici colegii mei. Monitorizarea nu o accepta nimeni."
Socul a fost insa si mai mare cand, dupa o luna de monitorizare, seful sau i-a aratat cum se comporta la lucru.
Catalin Apostu, angajat: "Am avut surpriza neplacuta sa aflam ca nu prea lucram. Consider ca suntem oameni cu bun simt si cand vezi ca nu ai rezultate esti obligat de bun simt sa te apuci de treaba. Macar sa te vada seful ca faci treaba, daca ai si rezultate, cu atat mai bine."
Alexandrei, in schimb, sefii nu-i pot reprosa nimic. Intra pe Facebok de pe telefon.
Alexandra Gheorghe, angajata: "In mare parte, le utilizez mai mult acasa, dupa ce mi s-a instalat aplicatia. Si de pe telefon..."
Florin Subtirica, dezvoltatorul unei aplicatii de monitorizare: "Putem insuma cat timp ati stat pe Autocad. Daca Facebook bate Autocad, s-ar putea sa aveti o problema, daca specificul muncii dumneavoastra este Autocadul."
Aplicatia genereaza statistici detaliate pentru fiecare angajat in parte. Iar sefii pot accesa datele stranse chiar si din concediu, de pe telefonul mobil. Unii dintre directori nu se multumesc insa doar cu monitorizarea pe computer.
Pontajul cu amprenta arata cine si cat a stat la serviciu, afara sau la bufet. Psihologii spun insa ca monitorizarea stricta poate avea si efecte adverse.
Cristina Fulop, psiholog: "Sunt foarte multe studii care arata ca cu cat incurajam mai mult relatiile informale intr-o echipa formala, cu atat mai eficienti vor fi oamenii aceia. Or, cand sa mai vorbim despre informal daca toata activitatea este monitorizata si oamenii stiu ca e cineva care se uita la fiecare secunda pe care o petrec la munca?..."
Nu exista statistici oficiale despre cat de monitorizati suntem la birou, dar peste jumatate dintre companii ar folosi in acest moment fie sisteme IT, fie camere video sau cartele magnetice.