Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

O scoala din Capitala, amendata dupa ce a impus uniforma obligatorie pentru elevi. Cum a discriminat institutia copiii

Embed:

O scoala din Bucuresti a fost amendata de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Totul dupa ce un parinte s-a plans ca elevii care nu respecta tinuta vestimentara impusa risca sa fie eliminati temporar de la cursuri.

Ba chiar sa fie mutati disciplinar la o alta clasa. Sanctiunile sunt considerate discriminatorii de CNCD, care atrage atentia ca acestea incalca dreptul la educatie, mai ales al copiilor saraci.

Parintele care a depus plangere la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii sustine ca nu este de acord cu sanctiunile pe care le risca elevii care nu poarta tinuta obligatorie stabilita prin regulamentul de organizare si functionare al scolii numarul 49 din Bucuresti.

Fetele trebuie sa poarte fuste in carouri bej-rosu-bleumarin, bluza alba si vesta bleumarin, iar baietii pantaloni bleumarin, camasa alba si vesta in carouri bej-rosu-bleumarin.

Elevii care incalca regulamentul primesc in prima faza o observatie, un avertisment sau o mustrare scrisa. Dar se poate ajunge pana la retragerea temporara sau definitiva a bursei de merit, eliminarea de la cursuri pentru o perioada de la 3 pana la 5 zile si chiar mutarea disciplinara la o alta clasa ori la o alta unitate de invatamant.

Aceste ultime doua sanctiuni sunt si cele despre care Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii spune ca incalca dreptul la educatie.

Csaba Asztalos, presedintele CNCD: "A introduce in sine uniforma scolara nu e discriminatoriu. Dar care sunt consecintele daca nu purtam aceasta unforma? Putem sa avem situatii sociale in care parintii nu dispun de venituri suficiente, iar in aceste cazuri, din punctul nostru de vedere se savarseste o discriminare indirecta."

Conform legii, fiecare unitate scolara poate stabili tinuta obligatorie a elevilor in regulamentul de ordine interioara. Insa numai dupa consultarea consiliului reprezentativ al parintilor.

Marian Banu, ISMB: "Nu se pune absenta nemotivata pentru ca un copil nu are tinuta vestimentara. Niciodata un diriginte nu are dreptul sa dea afara un elev de la cursuri pe acest motiv."

Scoala a fost amendata cu 1.000 de lei. Hotararea poate fi atacata in instanta.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 14 Ianuarie 2016
Citeste mai multe despre: scoala, uniforma, elevi, amenda, discriminare,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed