Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Nu conduceti in timpul noptii si ziua, dupa ora 15:00. Recomandarile psihologilor pe care soferii nu ar trebui sa le ignore

Embed:

Un sfat pentru soferi: ar fi bine sa nu conduca noaptea si nici ziua, dupa ora 15:00. Pot sa atipeasca la volan din cauza oboselii acumulate, spun psihologii.

Ei au demonstrat ca in aceste intervale, corpul uman este suprasolicitat, ori programat sa se odihneasca, iar reflexele sunt mai slabe.

Soferul isi pierde concentrarea, incepe sa caste si sa clipeasca des, isi cauta pozitii mai confortabile si, intr-un final, inchide ochii.

O demonstratie a fost facuta de un sofer profesionist care a apucat sa isi redreseze masina inainte sa iasa din decor. Pentru amatori, asta poate insemna moartea.

Vali Boldur, instructor conducere defensiva: "Se blocheaza privirea, se relaxeaza creierul in momentele respective si reactia s-ar putea sa fie o reactie intarziata la un pericol in trafic, fie chiar o schimbare de directie pentru ca nu mai avem un punct de referinta, ochii nu sunt pe drum, nici mainile nu vor urma directia corecta ".

Expertii in psihologia rutiera spun ca intre 2 si 3 noaptea si 3 si 4 dupa amiaza, organismul uman atinge gradul maxim de oboseala.

Diana Miron, psihololog: "Noaptea, organismul nostru este pregatit sa doarma bine si adanc. Putem sa facem un efort si sa il convingem sa stea treaz, dar va fi mai putin atent".

In timpul zilei intervine stresul si oboseala. Soferii incearca sa evite aceste ore dificile pentru condus.

Ca sa evitam situatii tragice, specialistii ne dau totusi si cateva sfaturi: Nu plecati la drum obositi, mai ales noaptea sau dupa-amiaza. Daca totusi o faceti, luati cu voi un prieten sa va tina de vorba sau ascultati muzica alerta. Asta binenteles daca nu aveti deja masina dotata cu un sistem electronic de monitozirare a activitatii soferului care va avertizeaza ca e timpul sa trageti pe dreapta si sa trageti un pui de somn.

Ideal ar fi, spun psihologii, sa conduceti cel mult 3 ore, cu pauze de 30 de minute pentru soferii inceptatori.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 5 Martie 2016
Citeste mai multe despre: soferi, oboseala, recomandari,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed