Interzis la E-uri in produsele "traditionale". Jumatate din cele 4.400 vor disparea de pe rafturi

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul Agriculturii vrea sa curete piata romaneasca de produsele atestate ca traditionale, dar care n-au nicio legatura cu retetele de pe vremea bunicii. Acestea sunt pline de aditivi.

Asadar, branza de burduf, salamul sau painea de casa vor ramane traditionale doar daca vor contine ingrediente naturale, din zona in care provin, si daca vor fi preparate manual.

Uniunea Europeana ne-a cerut de multa vreme sa curatam piata de produsele care sunt traditionale doar cu numele.

Din toamna, vor primi atestare, prin stampila, doar acele alimente care nu vor contine aditivi, vor avea in compozitie doar ingrediente naturale, vor fi produse manual, iar materia prima va proveni din zonele in care sunt facute.

Citește și
mici
Micii romanesti, pe masa CE. Eforturi disperate ale autoritatilor de a-i declara produs traditional
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Cum trebuie preparat un produs ca sa poata fi considerat traditional

In acest moment, in Romania exista 4.400 de produse traditionale atestate. Insa o mare parte din ingredientele folosite nu au nicio legatura cu termenul "traditional".

Asa se face ca, de indata ce vor intra in vigoare noile reglementari, jumatate din aceste produse vor disparea de pe rafturi, sau isi vor schimba denumirea.

Cum ar fi un cozonac, pe care scrie traditional, chiar daca el are in compozitie arome, antioxidanti si indulcitori. Iar slanina afumata contine conservanti.

Exista insa si produse care se pregatesc ca pe vremea bunicii, cum ar fi o paine din Alba, framantata cu mana si coapta in vatra.

"Painea traditionala este exact asa cum faceau bunicii nostri din maiaua, adica acritura de pe o zi pe alta, faina, sare, apa si drojdie, se lasa la dospita si dupa care se pune la copt. Are gustul exact ca painea facuta de bunicii nostri", spune Anisia Fara, brutar.

Marile fabrici nu vor mai avea dreptul sa isi denumeasca produsele "traditionale", din moment ce un producator va putea sa faca zilnic maximum 150 de kg, ci vor folosi termenul de "reteta consacrata", care va face diferenta.

"Deja au aparut farsori in piata, cu produse gen parizer traditional, cozonaci traditionali care au termen de valabilitate 4 luni de zile, sa fim seriosi, nu facea bunica cozonacul la Pasti ca sa il mancam la Craciun", spune Calin Maties, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale din Romania.

"Noi incercam sa protejam pe de o parte consumatorul si pe de alta parte sa asiguram ca produsele traditionale veritabile ajung pe piata in conditii corespunzatoare", precizeaza Achim Irimescu, secretar de stat MADR.

Noile reglementari vor intra in vigoare din toamna, iar producatorii au la dispozitie 9 luni sa schimbe retetele, daca nu vor iasa de pe piata.

Avantajele si dezavantajele conservantilor in alimentele "de casa"

Dupa cum au aratat si cateva reportaje pe acesta tema de la "Romania, te iubesc!", producatorii care vor sa scoata pe piata produse traditionale au parte de multe dificultati si provocari.

In cautarea gustului pierdut, partea II. Cum am ajuns sa consumam mancaruri traditionale romanesti "Made in Poland"

In primul rand, conservarea alimentelor, care trebuie sa reziste cat mai mult.

Astfel, carnatii traditionali se fac din carnea de porc ramasa dupa fasonarea bucatilor de muschi. Respecta o reteta mostenita de la bunici si nu contin nici un E, nici macar nitriti. Fabricantii folosesc drept conservant doar sarea si zaharul.

La fel, fara aditivi chimici de sinteza, se face in fabrica si toba de casa. Dar fara conservant, carnea este de-a dreptul gri.

Toba traditionala, fara aditivi, este de culoare inchisa, iar cea cu conservant e mai colorata. Desigur, ambele sunt comestibile, dar specialitatea fara nici un E este mai scumpa si are un termen de valabilitate injumatatit.

In cautarea gustului pierdut, partea I. Adevarul despre mezelurile "traditionale" sau "ca la tara". Cum se ascunde pericolul cancerului in spatele unor denumiri banale

In Romania, 70% din carnea din care se fac mezeluri provine din import. Putine sunt fabricile care au propria ferma, fiindca de multe ori importul de carne congelata este mai ieftin decat cresterea animalelor.

La fel ca si marile fabrici, micii producatori traditionali cumpara conservantii de la tehnicienii alimentari, care si-au facut un business din depozitele de E-uri.

Un carnat fara nitriti e de-a dreptul urat. In schimb, carnatul cu nitrit e mai rosu si mai apetisant. Nitratii si nitritii in carmangerie au traditie seculara si sunt legali in anumite doze.

Dupa decenii de studii - unele contestate de industrie - medicii au descoperit ca nitritii sunt una din cauzele principale ale cancerului in intreaga lume.

Micii romanesti, exceptie de la regula: contin conservant, dar vor fi declarati produs traditional

O exceptie de la regula produselor traditionale fara conservanti sunt micii.

Amatorii de mititei la gratar au trecut prin emotii serioase, pentru ca UE ceruse, de la 1 iunie 2013, interzicerea comercializarii micilor, pentru ca acestia contin un conservant, respectiv bicarbonat de sodiu.

 Statul roman a luat insa masuri si, in urma unei delegatii trimise la Bruxeless, Uniunea Europeana a aprobat o derogare, care permite fabricarea si vanzarea micilor in continuare, cu reteta care contine bicarbonat, un ingredient esential.

Exista insa niste conditii pe care Romania trebuie sa le respecte. In primul rand, trebuie sa avem grija sa folosim bicarbonatul de sodiu doar ca sa facem micii mai pufosi si nu pentru a masca mirosul de carne stricata.

Tocmai acesta a fost motivul pentru care Uniunea Europeana a interzis folosirea aditivului E 500, adica a bicarbonatului de sodiu.

Pe de alta parte, derogarea aceasta nu ne scuteste de continuarea demersurilor pentru a obtine din partea Uniunii Europene recunoasterea micilor ca reteta traditionala romaneasca. Demers ce trebuie finalizat pana in toamna.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Borsul l-a facut milionar. Reteta de succes a unui roman din Galati, care are doar 14 angajati
Borsul l-a facut milionar. Reteta de succes a unui roman din Galati, care are doar 14 angajati

O afacere de nisa, de un nebanuit succes, prin care s-au castigat milioane de lei numai din tarate de grau si apa. Oamenii cu fler si dibacie au speculat un segment de productie la care putini s-au gandit: borsul traditional romanesc.

Micii romanesti, pe masa CE. Eforturi disperate ale autoritatilor de a-i declara produs traditional
Micii romanesti, pe masa CE. Eforturi disperate ale autoritatilor de a-i declara produs traditional

Micii romanesti, alaturi de carnaciorii englezesti sau de cei de origine marocana Merguez, extrem de populari in Franta, au ajuns joi pe masa Comisiei Europene.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.