Dunarea da pe-afara. Cotele de inundatie sunt depasite
Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Dunarea ameninta statiile Gruia, Calafat, Bechet, Corabia, Magurele si Zimnicea.
Debitul Dunarii la intrarea in tara a fost in crestere in ultimele doua zile, ajungand la 13.100 metri cubi pe secunda, peste media multianuala a lunii iunie.
"Nivelurile Dunarii se situeaza peste cotele de inundatie la statiile hidrometrice Gruia, Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Magurele, Zimnicea si peste cotele de atentie la statiile hidrometrice Gruia, Giurgiu, Oltenita, Calarasi, Fetesti, Cernavoda, Harsova, Braila, Galati, Isaccea si Tulcea", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) privind situatia hidrologica pe rauri si pe Dunare.
Potrivit hidrologilor, debitele pe raurile din tara sunt in general in scadere, exceptand raurile din bazinul Barladului, unde au fost in stationare.
Se situeaza peste cotele de inundatie raurile Crasna si Bega Veche.
INHGA mentioneaza ca in continuare se mentine avertizarea hidrologica pentru Dunare emisa in 5 iunie, precizand ca incepand de miercuri a intrat in vigoare codul portocaliu de inundatii pe sectorul Dunarii din judetele Giurgiu si Calarasi.
Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) anunta, luni, ca debitele Dunarii la intrarea in tara sunt de doua ori mai mari decat cele normale pentru luna iunie si cresc in continuare, prognozele hidrologilor aratand ca apele ar putea inunda terenuri agricole si chiar gospodarii din zonele neindiguite sau din Delta.
Specialistii ANAR au estimat ca, exceptand anumite "evenimente neprevazute", in zonele aparate de diguri nu vor aparea probleme, "populatia fiind in siguranta".
Conform studiilor facute de specialistii de la Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR), Dunarea inunda imprejurimile de la un debit de 12.500-13.000 de metri cubi pe secunda.
In februarie-martie 2010, in perioada in care judetele riverane Dunarii s-au aflat sub avertizari cod galben si chiar cod portocaliu, debitul fluviului a ajuns la un maxim de circa 12.000 de metri cubi pe secunda.
Pentru comparatie, inundatiile de pe Dunare din 2006, cand cea mai afectata localitate a fost Rast, s-au produs dupa ce fluviul a ajuns la un debit de 15.860 de metri cubi pe secunda doar la intrarea in Romania, fara a lua in calcul aportul raurilor interne care se varsa in fluviu in amonte de localitatea doljeana.