Doar 1% din suprafata agricola a tarii este irigata. Recoltele ar putea fi distruse de seceta
Vara pe care o asteptam cu totii va fi una secetoasa. Iulie si august se anunta caniculare, iar recolta poate fi compromisa.
Agricultorii, ajutati de stat, trebuie sa gaseasca solutii sa reporneasca sistemul de irigatii, altfel in toamna nu vor culege nimic.
Din pacate, doar 1% din suprafata agricola a tarii este irigata. Anul trecut, din cauza arsitei, am pierdut jumatate din productia de porumb si aproape 30% din cea de grau.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In vara trecuta, cei mai multi fermieri au stat la mila cerului, rugandu-se pentru o ploaie. In lipsa unor sisteme de irigatii, 2012 a fost unul dintre cei mai slabi ani din agricultura.
Si 2013 ar putea fi la fel, pentru ca doar 1,2% din 9 milioane de hectare pot fi irigate.
Localitatea Fundulea, una din zonele cu cel mai bun pamant pentru agricultura, se numara si printre cele cu sistemul de irigatii lasat in paragina. Hotii au furat tot ce au putut.
Canalul ar putea deservi 20.000 de hectare de teren. In schimb, de aici nu numai ca se fura tevile, ci si dalele de pe margine, care sunt folosite drept pavaj in gospodarii.
Situatia se inrautateste de la an la an. La Fundulea, pe o distanta de 3 km, toti stalpii au fost doborati. Vorbim de 60 de bucati. Motivul, in interiorul lui s-a gasit fier.
Primavara aceasta va fi una ploioasa, dar apa tot nu va fi de ajuns pentru ca pamantul sa nu se usuce in lunile de vara, cand ne ameninta din nou arsita. Fara irigatii, culturile nu vor rezista.
Anul trecut, de pilda, zapada cazuta la sfarsitul iernii tot nu a putut sa protejeze solul de soare.
In timpul verii, apa din pamant a coborat sub 160 de metri cubi pe hectar, adica a fost seceta extrema, asa cum va fi si in 2013.
Ministerul agriculturii anunta fonduri crescute pentru irigatii: de la 25 la 60 de milioane de euro. Asta inseamna un numar dublu de fermieri care ar putea fi ajutati sa isi ude culturile cu sisteme mobile de irigatii.
Daca responsabilii nu vor lua masuri in al doisprezecelea ceas, recolta va fi si anul acesta compromisa de seceta.
Romania are cel mai mic randament agricol din Uniunea Europeana, desi suprafetele cultivate au fost printre cele mai mari.