Romania, pe locul 5 in lume la consumul de alcool, dar fara un plan de prevenire a tragediilor in familii
Romania nu are un plan de masuri si nici legi care sa combata alcoolismul, desi anual se produc mii de tragedii din cauza lui.
Parinti cazuti in patima bauturii isi neglijeaza sau abuzeaza copiii, insa nici o autoritate a statului nu are programe de prevenire sau de ajutor. Iar masura ridicarii celor mici din familie nu rezolva situatia de fond. Tara noastra se afla pe locul 5 in lume la consumul de alcool, cu 3 milioane de alcoolici inregistrati oficial, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Un baietel de sase ani din Vaslui traieste in conditii foarte grele. Ambii parinti, alcoolici, sufera si de ciroza hepatica, boala cauzata in mare parte de consumul exagerat de acolool. De multe ori, copilul a fost de fata la bataile si scandalurile din casa. Cand salvarea a luat-o pe mama lui de acasa, baietelul a facut o declaratie care i-a lasat pe medici fara grai.
Alegeri 2024
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
Dan Ungureanu, purtator de cuvant Ambulanta Vaslui: "I-a zis lui maica-sa, intr-adevar, ca lasa mama ca daca ai sa mori, o sa scapi de bataile lui tata. Aici in Vaslui este o regula cu alcoolul asta, sunt destule situatii in care stau toata ziua cu alcoolul in cap."
Pentru aceste cazuri extrem de grave, prezentate si la Stirile PRO TV, statul roman nu are nici un plan de prevenire ori de tratare a alcoolismului in familii si nici pentru copiii care ajung victime colaterale.
Tiberiu Bantas, purtator de cuvant DGASPC Iasi: "In afara de colaborarea cu Politia, care poate si aceasta recomanda sau amenda aceste persoane, deocamdata, in ce priveste rezolvarea problemei adictiei fata de alcool, altceva nu exista."
Psihiatrii si psihologii spun ca, in astfel de cazuri, legislatia ar trebui sa fie mai dura: parintii alcoolici sa fie decazuti din drepturi daca nu urmeaza un tratament medical specific, adica dezalcoolizare.
Claudia Varga, consilier in adictii: "Cheia este ca acesti copii sa ajunga in atentia serviciilor, iar de multe ori ei sunt neglijati. La aceasta ora nu exista o retea atata de elaborata de specialisti care sa preia cazurile."
Iar dovada este ca cei care vin singuri sa ceara ajutor sunt foarte putini. In Iasi, la centrul de dezalcoolizare de la Socola, se prezinta anual de buna voie aproximativ zece pacienti.
O mama de 36 de ani din Iasi a inceput sa bea in urma cu cativa ani din cauza unei depresii. A ajuns sa bea chiar si o jumatate de litru de tarie pe zi. Cand a inteles ca nu mai este un model pentru fiica ei de 13 ani, a cerut ajutor.
Pacienta dezalcolizare: "Am un copil deosebit care vreau sa fie intotdeauna mandra de mine, n-as vrea sa ma vada niciodata in situatia asta."
Specialistii spun ca autoritatile ar trebui sa intervina imediat, cel putin in cazurile foarte grave.
Ovidiu Alexinschi, Institutul de Psihiatrie Socola: "Prima persoana care intra in contact cu pacientul, ca se cheama asistent social, preot, medic de familie, ca la ei se adreseaza prima data, ar trebui sa intervina si sa adreseze cazul."
In Germania, de exemplu, asigurarea de sanatate acopera si cheltuielile legate de dezalcoolizare. La noi insa, cei care sufera de alcoolism nu au nici macar suficiente centre de dezalcoolizare in sistemul de stat.