Cum strange Biserica Ortodoxa averi de milioane de euro? Doar Dumnezeu stie, oficialii nu raspund
Averea Bisericii Ortodoxe Romane este fara doar si poate un subiect tabu. Dupa ce am aflat ca mai toate mitropoliile si arhiepiscopiile din tara au declarat la Fisc incasari de milioane de euro, vrem sa aflam care este totusi secretul.
Nimeni nu vrea sa vorbeasca despre banutii stransi in cutia milei si nici despre donatiile sau ajutoarele de la stat. Ba mai rau, unii dintre slujitorii Domnului s-au iritat cand au fost intrebati de profit.
Cel care este atat de deranjat e chiar seful episcopiei Salajului, preasfintitul Petroniu Salajanul. S-a infuriat cand reporterul l-a intrebat cum merg lucrarile la noul sediu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acum cateva luni s-a sapat prima piatra de temelie la Arhiepiscopia Salajului, sediu care a inghitit pana acum aproape 600.000 de lei. O mare parte din suma a fost donata de enoriasi. Se vrea o cladire luxoasa intinsa pe 1500 de metri patrati.
Si Consiliul Judetean a contribuit cu 300.000 de lei pentru palatul slujitorilor Domnului. La demisol este prevazuta o parcare. Parterul va cuprinde spatiile administrative si apartamentul episcopului.
In tot acest timp, beneficiarii nu se pot lauda ca au facut macar un centru de batrani ori o cantina pentru saraci. Probabil ca cei din episcopia Salajului nu stiu sa isi managerieze afacerile la fel de bine ca fratii lor din alte zone.
Arhiepiscopia Tomisului a facut, anul trecut, un profit de aproape 7 milioane de euro. Doar din afacerile cu lumanari, vii, livezi si magazine.
Iar la Iasi, Mitropolia a strans peste un milion de euro. Din pacate, preotii de la tara se descurca cum pot. Apeleaza mereu la mila credinciosilor.
Nici Patriarhia Romana nu a vrut sa comenteze cifrele raportate la Fisc.
Intrebat de ce nu impoziteaza afacerile bisericii, ministrul de finante a dat un raspuns ambiguu.
"Trebuie sa ajutam Biserica, pentra ca de la buget nu vin foarte multi bani, iar aceasta activitate cred ca trebuie sustinuta de stat", a declarat Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor.
Potrivit Codului Fiscal, biserica este scutita de plata impozitelor pentru veniturile din vanzarea produselor necesare activitatii de cult, din chirii si din castigurile din activitati economice.
De asemenea, Biserica nu plateste impozit pentru cladirile folosite ca lacasuri de cult.
Statul promoveaza sprijinul acordat bisericii prin deduceri de impozit si incurajeaza sponsorizarile catre culte.