Comuna unde sute de someri prefera sa stea degeaba in loc sa lucreze ca sezonieri. Unii nu vor sa piarda ajutorul social
Toamna, cand se numara bobocii si se strange recolta, numai lenesii nu-si gasesc de lucru. Dovada ca intr-o comuna din Galati, unde se cauta oameni pentru culesul viei, sute de someri prefera sa stea la umbra.
Unii nu vor sa piarda ajutorul social oferit de stat, altora in schimb munca li se pare grea, desi n-au nici un venit. La vie ar castiga intre 50 si 100 de lei pe zi.
La Statiunea de Cercetare de la Targu Bujor aproape 400 de hectare de vie asteapta sa fie culese. Asa ca viticultorii au cerut ajutorul localnicilor, iar oferta este tentata: intre 50 si 100 de lei pe zi.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Desi in zona sunt peste 300 de asistati sociali putini au venit la munca.
Barbat asistat social: Eu muncesc pe strada, la ajutorul social.
Reporter: La cules luati mai mult!
Barbat asistat social: Nu stiu ca da de galeata si nu e convenabil.
Reporter: De ce?
Barbat asistat social: Pai daca ploua nu ne mai ia.
Multi asistati social spun ca nu s-au dus la cules pentru ca, potrivit legii, daca semneaza un contract de munca, fie si pentru o perioada scurta, isi pierd ajutorul de la stat. Asa ca nu ar fi convenabil pentru ei sa munceasca o luna, apoi sa ramana din nou someri.
Barbat asistat social: Ne gaseste pe calculator.
Reporter: Si nu va convine sa renuntati la ajutorul social?
Barbat asistat social: Nu, muncesc 6 zile pe luna, iau 310 lei.
De altfel, din cei 6000 de locuitori din orasul Targu Bujor doar 40 au raspuns ofertei de munca la cules de struguri.
Alina Donici, director statiune viticola: "Raportati la numarul de oameni apti de munca din oras sunt putini. Nu-i putem obliga."
Pentru ca cei din Targu Bujor nu au vrut sa vina, angajatii statiunii viticole au fost nevoiti sa aduca zilieri din nordul tarii, din Bacau sau Neamt.
Reporter: Cat scoateti pe zi?
Batrana: 90-100.
Reporter: Si la 78 de ani mai puteti munci?
Batrana: Pai daca ma tin mainile, ma duc ca raman in urma.
Autoritatile din Targu Bujor cred ca ar trebui schimbata legea venitului minim garantat astfel incat beneficiarii ei sa poata lucra o perioada de trei luni pe an fara sa isi piarda aceasta sursa de venit. Altfel, nimeni nu ar fi prea tentat sa-si caute un loc de munca, fie el si sezonier.
Oamenii prefera ajutorul de la stat, desi ar lua mai mult, daca ar munci, pentru ca salariul minim este de 1.050 de lei. Venitul minim garantat in schimb, acordat de stat, porneste de la 125 de lei pentru o singura persoana si ajunge la 465 de lei pentru o familie cu 5 membri.