Buluc la spovedanie. Preotii in voga au agenda plina de "pacatosi"
Cu noua zile inaintea Nasterii Domnului sunt cozi uriase la spovedanie. Numarul celor care cer iertarea pacatelor in fata duhovnicilor este confirmat si de cifre.
80% dintre romani marturisesc in sondaje ca merg la biserica, mai ales inaintea sarbatorilor. Asa se face, ca acum, ca sa ii impace pe toti, unii duhovnici asculta pasurile crestinilor de dimineata pina seara.
Este o perioada incerta, iar romanii cauta o ancora. Asa explica sociologii fenomenul intoarcerii spre biserica. Si tot in biserica primesc sansa unui nou inceput, prin spovedanie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cat despre varsta celor care asista la slujbe macar o data pe luna, aceasta a crescut numarul enoriasilor tineri care privesc biserica si drept loc de socializare.
Pentru aceste practici exista si beneficii dovedite stiintific. De pilda, o cercetare facuta de medicii britanici, timp de 12 ani, pe un grup de 550 de persoane peste 65 de ani. Cei care au mers la biserica zilnic traiesc mai mult cu 35% decat enoriasii nepracticanti.
Abia te poti strecura spre altar la Curtea Veche din Bucuresti. Din crestin in crestin s-a aflat ca parohul este daruit cu un har aparte. Tinere doamne vin din celalalt colt de oras ca sa ceara, in acatiste, sanatate, iubire si bani.
Este deja evident ca exista biserici si preoti in voga spre care se indreapta sute si sute de credinciosi convinsi ca rugaciunea spusa si acatistul citit aici au greutate mai mare. E adevarat ca, uneori, credinta se departeaza oarecum de religie.
Cum ar fi, de pilda, sa dai acatist un numar de saptamani la rand si neaparat marti ca sa implinesti ruga.
Normal e ca duhovnicul sa stabileasca, pentru fiecare, canonul. Dar, din lipsa de timp, se dau la comun si penitentele, la fel cum se citeste molifta si pentru patru crestini deodata. Ca sa-i cuprinda pe toti doritorii, preotii fac riguros programari.
Obiectivul e insa clar, si pentru cel in sutana, si pentru cel de sub patrafir. Sa astepte Nasterea Domnului cu sufletul usor. Potrivit sondajelor, 59% dintre romani spun ca isi marturisesc pacatele cel putin o data pe an, 38% nu tin acest obicei, in timp ce 3% nu se pronunta.