Biserica monument istoric din Capitala "mutilata" pe interior cu pavaj industrial. Arhiepiscopia arunca vina pe fostul paroh

Ultimul update: Sambata 18 Martie 2017 07:02
Data publicarii: Miercuri 15 Martie 2017 19:20
Categorie: Social

Situatie revoltatoare intr-o biserica de secol XVIII, din Bucuresti, clasata ca monument istoric. Interiorul a fost mutilat cu un pavaj industrial, folosit pe strazi si trotuare, fara sa existe vreun aviz de la Ministerul Culturii, asa cum prevede legea.

Arhiepiscopia Bucurestiului sustine ca nu a aprobat aceasta lucrare si da vina pe fostul paroh. Din pacate, cazul nu este singular. Si alte lacasuri de cult, de o uriasa importantza istorica, sunt afectate de lucrari grosolane care distrug monumentele.

Biserica "Manea Brutaru", din centrul Capitalei, este monument istoric de secol XVIII. La intrare, descoperim o gresie verde, care nu are nicio legatura cu o biserica de la 1700. Apoi, urmeaza socul. Sub covoare se ascunde un pavaj industrial, pe care il vedem in mod normal pe trotuare. Arhiepiscopia Bucurestiului sustine ca lucrarea a fost facuta de fostul paroh, fara aviz de la Ministerul Culturii.

Dumitru Sorin Stoian, preot: "Pavajul a fost pus in anul 2000, fara aprobarea Arhiepiscopiei Bucurestilor. Pentru remedierea problemei, in ultimii ani, parohia a demarat un proiect de restaurare si consolidare a bisericii. In acest proiect se prevede inclusiv schimbarea pavajului cu o pardoseala din piatra naturala, corespunzatoare pentru un monument istoric."

Nimeni nu a platit, insa, pentru acest abuz. Nici cei care l-au facut, nici cei care ar fi trebuit sa verifice starea monumentului.

Una dintre cel mai frumoase biserici din Constanta risca sa arda complet. Preotii sustin ca a fost "mana criminala"

Timp de 10 ani, nici reprezentantii Arhiepiscopiei Bucurestilor, nici ministrul Culturii si nici Politia Locala nu au sesizat ca aici a fost modificat un monument istoric fara niciun fel de aprobare. In plus, au trecut 17 ani de atunci, iar preotul responsabil, Marin Velea, a iesit linistit la pensie.

Ajungem si la Biserica Schitul Maicilor, mutata de comunisti de pe Dealul Spirii pentru constructia Casei Poporului si aflata acum langa Manastirea Antim.

Aceasta bijuterie arhitecturala este un monument istoric vechi de mai bine de 300 de ani. Dupa ce a supravietuit printr-o minune din teribila perioada comunista, biserica a ajuns sa fie imbracata in zilele noastre in termopane. In spatele acestor geamuri stau frumoasele coloane in stil brancovenesc, o raritate la noi in tara.

Stirile PRO TV au semnalat aceasta situatie inca din 2010. Dar biserica a ramas la fel, in ciuda faptului ca arhitectii au sustinut ca geamurile nu protejeaza coloanele, dimpotriva. Condensul afecteaza monumentul.

Edmond Niculusca, presedintele asociatiei Arcen: "Daca ne uitam la procente, mare parte din patrimoniul national e, de fapt, patrimoniu bisericesc si asta e foarte grav ca asupra patrimoniului bisericesc se intervine fara avize, dupa ureche."

Intr-un alt monument istoric, Biserica Batistei, picturala murala a fost distrusa de instalatia centralei termice. Tevile ies chiar prin ochii unui sfant. In acest caz, a fost deschis un dosar penal pentru gasirea vinovatilor.

Romania ar pierde zeci de milioane de euro, din cauza unor semnaturi cerute de ministerul lui Shhaideh:

Romania ar pierde zeci de milioane de euro, din cauza unor semnaturi cerute de ministerul lui Shhaideh: "Clasic romanesc!"

mancare, resturi, fotografi, ong, hrana

Resturile de mâncare, ridicate la rang de artă de câțiva fotografi talentați. Banii strânși îi donează

Mădălina Ghenea, donație pentru copiii afectați de boli incurabile, din centrul Hospice

Proprietarii de stâni, disperați că nu găsesc ciobani: ”Acum vor și Facebook la oi”

Copiii sub 16 ani nu vor mai putea avea cont pe Facebook fără acordul părinților, din 2018

Risc mare de sărăcie. O mamă își alăptează copilul de 3 ani pentru că nu are mâncare

Scandal în Gorj intre câţiva sateni şi o firmă care face prospecţiuni. Care sunt nemulţumirile

furculita masina

A găsit o furculiță înfiptă sub mașină și acum se teme de dușmani. Povestea primăriței

Studenții din Cluj, mobilizați pentru a dona sânge. „E o cauză nobilă”

Satul din Alba unde jumătate dintre locuitori şi-au făcut solarii. Cât câştigă lunar

Moment de reculegere pentru victimele accidentelor rutiere, în Bistrița

1 din 5 studenți are probleme emoționale: teamă, anxietate și depresie

O familie, care a rămas fără locuință în prag de iarnă, are nevoie de ajutor