Biserica monument istoric din Capitala "mutilata" pe interior cu pavaj industrial. Arhiepiscopia arunca vina pe fostul paroh

Ultimul update: Sambata 18 Martie 2017 07:02
Data publicarii: Miercuri 15 Martie 2017 19:20
Categorie: Social

Situatie revoltatoare intr-o biserica de secol XVIII, din Bucuresti, clasata ca monument istoric. Interiorul a fost mutilat cu un pavaj industrial, folosit pe strazi si trotuare, fara sa existe vreun aviz de la Ministerul Culturii, asa cum prevede legea.

Arhiepiscopia Bucurestiului sustine ca nu a aprobat aceasta lucrare si da vina pe fostul paroh. Din pacate, cazul nu este singular. Si alte lacasuri de cult, de o uriasa importantza istorica, sunt afectate de lucrari grosolane care distrug monumentele.

Biserica "Manea Brutaru", din centrul Capitalei, este monument istoric de secol XVIII. La intrare, descoperim o gresie verde, care nu are nicio legatura cu o biserica de la 1700. Apoi, urmeaza socul. Sub covoare se ascunde un pavaj industrial, pe care il vedem in mod normal pe trotuare. Arhiepiscopia Bucurestiului sustine ca lucrarea a fost facuta de fostul paroh, fara aviz de la Ministerul Culturii.

Dumitru Sorin Stoian, preot: "Pavajul a fost pus in anul 2000, fara aprobarea Arhiepiscopiei Bucurestilor. Pentru remedierea problemei, in ultimii ani, parohia a demarat un proiect de restaurare si consolidare a bisericii. In acest proiect se prevede inclusiv schimbarea pavajului cu o pardoseala din piatra naturala, corespunzatoare pentru un monument istoric."

Nimeni nu a platit, insa, pentru acest abuz. Nici cei care l-au facut, nici cei care ar fi trebuit sa verifice starea monumentului.

Timp de 10 ani, nici reprezentantii Arhiepiscopiei Bucurestilor, nici ministrul Culturii si nici Politia Locala nu au sesizat ca aici a fost modificat un monument istoric fara niciun fel de aprobare. In plus, au trecut 17 ani de atunci, iar preotul responsabil, Marin Velea, a iesit linistit la pensie.

Ajungem si la Biserica Schitul Maicilor, mutata de comunisti de pe Dealul Spirii pentru constructia Casei Poporului si aflata acum langa Manastirea Antim.

Aceasta bijuterie arhitecturala este un monument istoric vechi de mai bine de 300 de ani. Dupa ce a supravietuit printr-o minune din teribila perioada comunista, biserica a ajuns sa fie imbracata in zilele noastre in termopane. In spatele acestor geamuri stau frumoasele coloane in stil brancovenesc, o raritate la noi in tara.

Stirile PRO TV au semnalat aceasta situatie inca din 2010. Dar biserica a ramas la fel, in ciuda faptului ca arhitectii au sustinut ca geamurile nu protejeaza coloanele, dimpotriva. Condensul afecteaza monumentul.

Edmond Niculusca, presedintele asociatiei Arcen: "Daca ne uitam la procente, mare parte din patrimoniul national e, de fapt, patrimoniu bisericesc si asta e foarte grav ca asupra patrimoniului bisericesc se intervine fara avize, dupa ureche."

Intr-un alt monument istoric, Biserica Batistei, picturala murala a fost distrusa de instalatia centralei termice. Tevile ies chiar prin ochii unui sfant. In acest caz, a fost deschis un dosar penal pentru gasirea vinovatilor.

Romania ar pierde zeci de milioane de euro, din cauza unor semnaturi cerute de ministerul lui Shhaideh:

Romania ar pierde zeci de milioane de euro, din cauza unor semnaturi cerute de ministerul lui Shhaideh: "Clasic romanesc!"

Legume exotice

Legumele exotice profitabile pentru producătorii români

Restaurantele din România dau faliment din cauza bucătarilor slabi

Ghidul care îi va ajuta pe părinţii divorţaţi. "Copilul crede că el e cauza"

Primarii cer ajutoare pentru calamitate de la Guvern ca să refacă plaje sau saloane de nunţi

O cățelușă și-a așteptat stăpânul ore întregi la ușa unui spital din Iași. VIDEO

Nava şcoală ”Mircea” s-a întors acasă după 4 luni de antrenamente pe mare

Pomana Regelui Cioabă

Două femei lăsate fără bijuterii prin metoda "Pomana Regelui Cioabă". Scenariul înșelăciunii

Exercițiu în Bacău. Jaf cu luare de ostatici la o casă de schimb valutar

Concert simfonic la un vechi conac boieresc, lângă Craiova. Banii vor fi folosiți pentru restaurare

În România, 1 copil din 10 nu s-a spălat niciodată pe dinți

Bucată de autostradă, distrusă de un deal, în urma unei alunecări de teren

Surpriză pentru o tânără din Iași care a mers la spital să nască. ”Credeam ca sunt numai 2”