Biserica monument istoric din Capitala "mutilata" pe interior cu pavaj industrial. Arhiepiscopia arunca vina pe fostul paroh

Ultimul update: Sambata 18 Martie 2017 07:02
Data publicarii: Miercuri 15 Martie 2017 19:20
Categorie: Social

Situatie revoltatoare intr-o biserica de secol XVIII, din Bucuresti, clasata ca monument istoric. Interiorul a fost mutilat cu un pavaj industrial, folosit pe strazi si trotuare, fara sa existe vreun aviz de la Ministerul Culturii, asa cum prevede legea.

Arhiepiscopia Bucurestiului sustine ca nu a aprobat aceasta lucrare si da vina pe fostul paroh. Din pacate, cazul nu este singular. Si alte lacasuri de cult, de o uriasa importantza istorica, sunt afectate de lucrari grosolane care distrug monumentele.

Biserica "Manea Brutaru", din centrul Capitalei, este monument istoric de secol XVIII. La intrare, descoperim o gresie verde, care nu are nicio legatura cu o biserica de la 1700. Apoi, urmeaza socul. Sub covoare se ascunde un pavaj industrial, pe care il vedem in mod normal pe trotuare. Arhiepiscopia Bucurestiului sustine ca lucrarea a fost facuta de fostul paroh, fara aviz de la Ministerul Culturii.

Dumitru Sorin Stoian, preot: "Pavajul a fost pus in anul 2000, fara aprobarea Arhiepiscopiei Bucurestilor. Pentru remedierea problemei, in ultimii ani, parohia a demarat un proiect de restaurare si consolidare a bisericii. In acest proiect se prevede inclusiv schimbarea pavajului cu o pardoseala din piatra naturala, corespunzatoare pentru un monument istoric."

Nimeni nu a platit, insa, pentru acest abuz. Nici cei care l-au facut, nici cei care ar fi trebuit sa verifice starea monumentului.

Una dintre cel mai frumoase biserici din Constanta risca sa arda complet. Preotii sustin ca a fost "mana criminala"

Timp de 10 ani, nici reprezentantii Arhiepiscopiei Bucurestilor, nici ministrul Culturii si nici Politia Locala nu au sesizat ca aici a fost modificat un monument istoric fara niciun fel de aprobare. In plus, au trecut 17 ani de atunci, iar preotul responsabil, Marin Velea, a iesit linistit la pensie.

Ajungem si la Biserica Schitul Maicilor, mutata de comunisti de pe Dealul Spirii pentru constructia Casei Poporului si aflata acum langa Manastirea Antim.

Aceasta bijuterie arhitecturala este un monument istoric vechi de mai bine de 300 de ani. Dupa ce a supravietuit printr-o minune din teribila perioada comunista, biserica a ajuns sa fie imbracata in zilele noastre in termopane. In spatele acestor geamuri stau frumoasele coloane in stil brancovenesc, o raritate la noi in tara.

Stirile PRO TV au semnalat aceasta situatie inca din 2010. Dar biserica a ramas la fel, in ciuda faptului ca arhitectii au sustinut ca geamurile nu protejeaza coloanele, dimpotriva. Condensul afecteaza monumentul.

Edmond Niculusca, presedintele asociatiei Arcen: "Daca ne uitam la procente, mare parte din patrimoniul national e, de fapt, patrimoniu bisericesc si asta e foarte grav ca asupra patrimoniului bisericesc se intervine fara avize, dupa ureche."

Intr-un alt monument istoric, Biserica Batistei, picturala murala a fost distrusa de instalatia centralei termice. Tevile ies chiar prin ochii unui sfant. In acest caz, a fost deschis un dosar penal pentru gasirea vinovatilor.

Romania ar pierde zeci de milioane de euro, din cauza unor semnaturi cerute de ministerul lui Shhaideh:

Romania ar pierde zeci de milioane de euro, din cauza unor semnaturi cerute de ministerul lui Shhaideh: "Clasic romanesc!"

Tudor Chirila

Tudor Chirilă: De 30 de ani știm bine că cetățenii României sunt singuri în fața politicienilor

“Corupţia ucide”: Există posibilitatea unor încercări de deturnare a manifestanţilor către Palatul Cotroceni

Starea copilului tratat cu ciocolată într-un spital din Iași, după 4 luni de la internare

Primăria Galaţi vrea purificatoare pe motiv că apa de la robinet ar conţine substanţe periculoase

Părerile adolescenților despre homosexualitate. Psihologi: Sunt influenţaţi de părinți

80% dintre hoteluri sunt ocupate pentru acest weekend. Turiștii au dat năvală la munte

jandarm

Gestul care l-a făcut erou pe un jandarm din Hunedoara. ”A observat persoana și i-a acordat primul ajutor”

Protest uriaș anunțat sâmbătă seară în Capitală. ”Spune nu corupției”

"Cuier pentru nevoiași". Zeci de persoane s-au bucurat de haine groase grație campaniei

Bătrâna care trăiește pe stradă, în ger, după ce i-a murit fiul. Vinde căciuli făcute de ea

Sute de români își donează zilele de naștere pentru un scop caritabil

Gest impresionant pentru un bătrân care locuia într-o cocioabă mică și dărăpănată