Biserica cere eliminarea capacelor de canal pentru ca semnul crucii sa nu mai fie calcat in picioare
De parca Bucurestiul ar arata perfect si n-am mai avea nimic de schimbat, mai nou ne incurca si canalele.
Dupa ce a fost sesizata de un ONG, Arhiepiscopia cere Primariei sa scoata capacele din fier, care au imprimata stema orasului si implicit semnul crucii, pe care il calcam zilnic in picioare. E adevarat ca nu are ce cauta jos, insa regula e valabila numai in spatiile sacre, nu si pe trotuare, spun urbanistii.
Crucea este gravata de doua ori: o data in mana Sfantului Dimitrie si a doua oara in ciocul acvilei. Inadminisbil, cred reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane, care cer inlocuirea capacelor cu unele noi fara acest simbol al credintei.
Cele mai multe astfel de capace se afla, culmea, in centrul vechi o zona tranzitata zilnic de mii de oameni. De aici si reactia Bisericii.
In replica, reprezentantii Comisiei de Urbanism din cadrul Primariei Capitalei cred ca solicitarea este una aberanta. E adevarat ca in secolul al 7-lea, capii bisericii de rasarit au stabilit la Contantinopol ca semnul Sfintei Cruci nu se pune niciodata pe jos, insa regula e valabila numai pentru spatiul sacru.
Parerile bucurestenilor sunt impartite. In timp ce tinerii cred ca un pas gresit nu pune nimanui credinta in pericol, cei cu frica de Dumnezeu promit sa calce numai pe langa.
Solicitarea Arhiepiscopiei a fost luata in discutie la Consiliului Consultativ din cadrul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic. Membrii vor cere Directiei de Utilitati ca pe viitor capacele sa fie fabricate diferit. Cele deja montate vor ramane la locul lor.