Agricultorii romani, falimentati de verdeturile straine
In fiecare an ajung in Romania peste 130.000 de tone de ceapa, usturoi, praz si alte legume de sezon. Toate aceste "verdeturi" sunt din China, Turcia, Siria si Europa. In schimb, ale noastre se vestejesc pe tarabe pentru ca sunt putine si scumpe.
Agricultorii sustin ca gerul le-a umflat bine facturile la gaz si curent. In iarna, unii se plang ca au dat si o suta de mii de lei pe luna ca sa poata incalzi o sera. Asa ca de Paste, la romani, drobul este plin cu verdeturi din alte tari.
"Orasenii vad ridichile italienilor mai frumoase si mai spalate", spun producatorii nostri. Ce-i drept, in anul 2010, ridichile italienesti sunt lucioase, netede si gata ambalate. Ale noastre sunt carnoase si aromate, dar cam ...ciupite.
Sorin Cristea, producator de legume: "Din Italia n-o sa vina niciodata asa ridichi. Noi nu avem masini de ambalat. Le punem in sac, le spalam...pe cand alea vin pe paleta. Alea sunt 1,8 lei legatura si la noi la tarani e 7 lei legatura. Eu stau sa plang cu ele pe taraba. Daca vand 200 de legaturi toata ziua..."
Producatorul roman spune, cinstit, ca nu are bani sa stropeasca usturoiul, ceapa verde si ridichile. Noroc ca datorita frigului, iarna asta i-au ocolit daunatorii. Chinezii in schimb, la usturoi de exemplu, maresc termenul de valabilitate prin metode nu tocmai naturale, spun specialistii.
Vlad Gheorghe, presedinte "Cooperativa Agricola": "Sunt anumite substante care-l gazeaza, ca el sa nu incolteasca si sa poata fi pastrat o perioada mai lunga. E tot uniform, pe cand cel romanesc e diform."
Anul trecut, cu greu am reusit sa producem 317.000 de tone de morcovi, patrunjel si pastarnac pe pamant romanesc. In schimb, suntem campioni la import: 135.000 de tone de ceapa, usturoi, praz, rosii, varza si morcovi cumparate din Turcia, Siria, China si Europa.