Afumătorile se umplu cu preparate pentru Paște. Mezelarii lucrează la foc continuu
Abia ce s-au golit afumătorile de preparatele pregătite pentru Crăciun, că deja s-au umplut cu bunătăţi pentru Paşte.
Chiar dacă mai sunt mai bine de două luni până când vom întinde din nou mese îmbelşugate, gospodarii s-au apucat de treabă.
Pentru că bucăţele din carne de porc să fie de nerefuzat, trebuie să stea câteva săptămâni în saramură, apoi să capete gust şi miros la foc domol de fag.
Aşadar, odată trecute sărbătorile de iarnă, afumătorile tradiţionale din Maramureş sunt din nou pline şi se fac liste de aşteptare. La domnul Marin, de pildă, în cele trei afumători abia mai găseşti un loc liber.
Marin Rus, maistru mezelar: "Lumea a început să vină cu jamboanele şi piepturile. Toată lumea trebuie să-şi afume o bucată de jambon, o slănină pentru masa de Paşti."
Într-o altă gospodărie, acest localnic afuma preparate doar pentru familie şi apropiaţi, aşa că vecinii îi bat zilnic la uşă.
Reţeta moştenită este păstrată şi respectată cu sfinţenie.