Acuzată de moartea unei fetiţe de 5 ani, o doctoriţă din Oradea a fost condamnată la închisoare
Răsturnare de situaţie în cazul Patriciei Aktaa, fetiţa de 5 ani care a murit în spital din cauza unei infecţii digestive.
Curtea de Apel Oradea a condamnat-o, vineri, la 1 an de închisoare cu suspendare pe doctoriţa Georgeta Călinescu, acuzată de malpraxis, dar achitată de prima instanţă şi considerată nevinovată de procurorii Curţii.
Sentinţa este una definitivă, Totodată, potrivit sentinței Curții de Apel, doctoriţa Călinescu trebuie să plătească, în solidar cu spitalul, 80.000 euro părinţilor Patriciei, relatează ebihoreanul.ro.
Când au auzit că doctoriţa Călinescu este condamnată, părinţii Patriciei Aktaa au izbucnit în plâns.
”S-a făcut dreptate! Am avut încredere în justiţie şi s-a dovedit că există justiţie şi pe pământ, nu doar justiţie divină! S-a făcut dreptate, iar dr. Georgeta Călinescu a fost condamnată pentru ucidere din culpă în cazul Patriciei. Îi mulţumesc lui Dumnezeu şi Patriciei că ne-au dat putere să mergem până la capăt. Îi mulţumesc domnului avocat Răzvan Doseanu şi echipei dânsului pentru toată implicarea deosebită, pentru profesionalismul desăvârşit de care au dat dovadă, de susţinerea morală pe care am avut-o atât din partea dânşilor, cât şi a familiei şi a numeroşilor oameni pe care poate nici nu îi cunoaştem personal, dar au crezut în cauza noastră. Mulţumesc şi mass mediei care au adus lumii întregi la cunoştinţă cazul nostru si au manifestat interes în toţi aceşti 7 ani şi jumătate. Mulţumesc tuturor celor care şi-au adus o contribuţie pentru ca adevărul să iasă la lumină”, a afirmat Delia Scorţe, mama Patriciei.
Fetiţa de 5 ani a murit în 2010, în urma unei intoxicaţii cu Salmonella, după ce mâncase cremeş la o aniversare, la fel ca alţi 11 participanţi. Dintre toţi, doar ea n-a supravieţuit, toxiinfecţia declanşând o aşa numită coagulare intravasculară diseminată, care ar fi putut fi tratată doar în secţii de urgenţă, unde i se putea administra plasmă.
Deşi intrase în comă la ora 22, cu febră de 42 °C, a fost transferată la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal după mai bine de 3 ore, timp în care medicul de gardă, Georgeta Călinescu, a tratat-o doar cu antifebrile şi comprese cu apă rece, vizitând-o de trei ori şi cerând rudelor s-o facă să tacă, deoarece gemetele ei îi deranjau pe ceilalţi pacienţi.
În aprilie 2017, vicepreşedinta Judecătoriei, Crenguţa Crăciun a pronunţat primul verdict, de achitare, pe motiv că fapta imputată doctoriţei nu există. „Să spui că fapta medicului nu există e ca şi cum ar fi natural ca o fetiţă de 5 ani să moară. Inculpata nu a făcut nimic pentru ca pacienta să aibă o şansă la viaţă, deci trebuie să răspundă”, a reacţionat avocatul familiei, Răzvan Doseanu.
Soluţia de achitare a fost atacată de astă dată şi de reprezentanţii Parchetului Oradea, şi de mama micuţei, dar surpriza a venit pe 14 noiembrie, din partea procurorului de şedinţă Tiberiu Sigheartău, de la Parchetul Curţii.