Cazul batranului mort pe strada, dupa ce i s-a refuzat internarea. Colegiul Medicilor Vaslui: Nu e culpa medicala

spital

Colegiul Medicilor Vaslui a constatat, in urma analizei raportului pus la dispozitie de Spitalul de Urgenta Barlad, ca nu ar fi culpa medicala in cazul batranului mort pe strada dupa ce i s-a refuzat internarea in unitatea medicala barladeana.

Asta cu toate ca DSP Vaslui a gasit vinovati mai multi medici.

Ancheta in cazul batranului de 83 de ani care a murit pe o strada din municipiul Barlad, la jumatate de ora dupa ce a parasit spitalul din localitate pe motiv ca "nu reprezenta o urgenta medicala" nu a scos in evidenta vreo culpa medicala din punctul de vedere al Colegiului Medicilor Vaslui, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit reprezentantilor forului profesional al medicilor din judetul Vaslui, cadrele medicale ale Spitalului de Urgenta Barlad i-ar fi oferit batranului posibilitatea sa ramana internat pana a doua zi, atunci cand ar fi urmat sa fie preluat de rude.

"Ancheta interna desfasurata la Spitalul de Urgenta Barlad evidentiaza faptul ca pacientului de 83 de ani i s-a oferit sa stea in stationarul Compartimentului de Primiri Urgente pana a doua zi, atunci cand familia ar fi urmat sa-l ia acasa. Batranul ar fi fost de acord, insa in momentul in care cadrele medicale l-au cautat, acesta deja plecase. De aceea, din ceea ce reiese din ancheta interna a spitalului, deocamdata nu se intrunesc elementele de culpa medicala. Acum asteptam si analizele anatomopatologice in acest caz, care, insa, sunt de durata", a declarat, luni, corespondentului Mediafax, presedintele Colegiului Medicilor Vaslui, Miroara Dascau.

Citește și
test, miri
Curiosul caz al rezultatelor identice primite de doi miri la analize. Urmatorul control a scos la iveala eroarea revoltatoare
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Ancheta in acest caz a fost declansata de Colegiul Medicilor pe 19 martie, la zece zile de la incident, la sesizarea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui, dupa ce aceasta institutie a constatat abateri comise de catre medicii de la Urgente in ceea ce priveste respectarea unor protocoale.

Cu toate acestea, conducerea Colegiului Medicilor Vaslui a afirmat ca nu a luat in considerare raportul de control al autoritatilor sanitare vasluiene in cazul batranului de 83 de ani.

Medicul sef al Compartimentului de Primiri Urgente si alti doi medici ai aceleiasi structuri din cadrul Spitalului Barlad au fost gasiti vinovati de catre DSP Vaslui in cazul mortii batranului de 83 de ani, fiecare fiind amendat cu cate 1.000 de lei.

Sanctiunile au fost aplicate celor trei medici dupa ce autoritatile sanitare au constatat, in urma controlului desfasurat la unitatea medicala barladeana, ca nu s-a respectat procedura de evaluare a pacientului in CPU.

Practic, batranul a plecat din Urgenta spitalului fara a fi consultat de catre personalul medical din respectivul compartiment, potrivit reprezentantilor DSP, fiind lasat nesupravegheat.

"Pacientul a fost adus la CPU cu ambulanta, unde a fost evaluat medical si diagnosticat cu pneumonie interstitiala acuta. Ulterior, medicii l-au directionat catre Sectia de Pneumologie, unde i s-a dat o recomandare de tratament si apoi a fost retrimis catre CPU, unde a fost lasat intr-un salon de supraveghere pentru o noua evaluare medicala. Aici, nu l-a mai vazut niciun medic, desi exista aceasta obligativitate, motiv pentru care batranul, nefiind supravegheat, a plecat din spital. Astfel, nu s-au respectat circuitul pacientului in unitatea medicala si procedura de evaluare", sustine directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Corpul de control al DSP Vaslui nu a gasit nici dovada ca medicii de la CPU ar fi eliberat o reteta pe numele batranului, asa cum afirmase dupa incident conducerea Spitalului de Urgenta Barlad. Pe langa amendarea celor trei medici, DSP Vaslui a sanctionat, tot cu 1.000 de lei, si Spitalul de Urgenta Barlad.

Batranul de 83 de ani a murit pe 9 martie, pe o strada din Barlad, la jumatate de ora de la plecarea sa din spitalul din localitate, unde ajunsese in aceeasi zi cu ambulanta si, in urma investigatiilor, medicii au refuzat sa-l interneze fiindca nu ar reprezenta o urgenta.

Potrivit conducerii Spitalului de Urgenta Barlad, batranul a ajuns la unitatea medicala la ora 11.40, dupa ce fusese transportat cu o ambulanta, solicitata prin numarul de urgenta 112 de catre medicul de familie din sat, care l-a suspicionat de pneumonie.

Investigat de catre medicii de la Compartimentul de Primiri Urgente (CPU), Gheorghe Covalic a fost diagnosticat cu pneumonie acuta interstitiala, motiv pentru care este trimis la Sectia de Pneumologie a aceleiasi unitati medicale.

Aici, batranul a fost consultat de catre specialist, care a confirmat diagnosticul si a trecut medicatia necesara pe foaia de observatie. Fara a fi internat pe motiv ca nu reprezinta o urgenta medicala, Gheorghe Covalic a fost retrimis la CPU, unde, la ora 17.05, i s-ar fi prescris o reteta mediala si apoi a fost trimis pe jos acasa.

"Din ceea ce mi-au comunicat medicii, nu erau criterii de internare a pacientului. Avea saturatie buna (n.r.-cantitatea de oxigen din sange), electrocardiograma a iesit buna si, in consecinta, nu constituia o urgenta clinica si investigativa. De altfel, batranul s-a imbracat singur si a parasit stationarul spitalului, plecand pe jos ca sa se intalneasca cu fiul sau, care facea dializa la o clinica privata din alta zona a orasului, acolo unde, de altfel, a si fost gasit decedat. Noi am demarat o ancheta pentru a vedea daca un astfel de incident putea fi prevenit", afirma, la doua zile dupa incident, directorul medical al Spitalului de Urgenta Barlad, Gabriela Danis.

Dupa ce a iesit pe poarta spitalului in jurul orei 17.10, batranul a plecat pe jos spre celalalt capat al municipiului Barlad, cu intentia de a se intalni cu fiul sau pentru a merge acasa.

Numai ca, atunci cand a ajuns in fata clinicii unde fiul isi facea dializa, Gheorghe Covaliuc s-a prabusit la pamant, un trecator solicitand ambulanta la numarul de urgenta 112.

"Apelul a fost inregistrat la ora 17.40, iar echipajul medical a ajuns la caz in patru minute. Din pacate, nu s-a mai putut face nimic, fiind constatat decesul, fara a se mai impune efectuarea manevrelor de resuscitare", sustine managerul Serviciului de Ambulanta Judetean Vaslui, Aurora Popa.

Echipajul medical a sesizat Politia Municipala Barlad, care a demarat o ancheta, fiind vorba de o moarte suspecta. Medicii legisti au facut autopsia in acest caz, concluziile preliminare aratand ca batranul a murit in urma unei insuficiente respiratorii acute.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Lasata singura langa fiul bolnav, cu un pumn de pastile, intr-o seara de vineri. Inceputul unui cosmar la spitalul din Codlea
Lasata singura langa fiul bolnav, cu un pumn de pastile, intr-o seara de vineri. Inceputul unui cosmar la spitalul din Codlea

Bolnav de epilepsie si pneumonie, un barbat de 35 de ani a intrat in coma dupa 3 zile de tratament in spitalul din Codlea, judetul Brasov.

Curiosul caz al rezultatelor identice primite de doi miri la analize. Urmatorul control a scos la iveala eroarea revoltatoare
Curiosul caz al rezultatelor identice primite de doi miri la analize. Urmatorul control a scos la iveala eroarea revoltatoare

O situatie incredibila s-a petrecut la o policlinica de stat din Constanta, unde doi pacienti, viitori miri, au primit rezultate identice in urma unor ecografii, asta desi femeia acuza o criza puternica de rinichi.

Un barbat a murit in Radauti dupa ce ar fi primit doua injectii cu antibiotic. Sotia ii acuza pe medici ca nu l-au testat
Un barbat a murit in Radauti dupa ce ar fi primit doua injectii cu antibiotic. Sotia ii acuza pe medici ca nu l-au testat

Spitalul din Radauti este in centrul unui scandal imens, dupa ce familia unui barbat ii acuza pe medici ca nu l-au tratat cum trebuie si ca omul, internat cu bronho-pneumonie, s-a prapadit.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.