Solutia autoritatilor pentru a elimina frauda din spitale. Obligatia pe care o vor avea persoanele care isi fac analizele
Din luna iulie, asiguratii care vor sa-si faca analize si investigatii in baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie trebuie sa declare daca sunt internati sau nu.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a luat aceasta decizie ca sa descurajeze internarile fictive, dar si situatiile prin care doctorii se foloseau de CNP-urile unora ca sa le faca analize... altora.
Pentru analize de sange, ecografii si tomografii, facute cu trimitere de la medicul de familie sau de la doctorul specialist, asiguratul va trebui sa dea o declaratie pe proprie raspundere.
Pe spatele biletului de trimitere, oamenii vor preciza daca sunt sau nu internati in momentul solicitarii medicale.
Aceasta declaratie a fost introdusa de cei de la Casa de Asigurari ca sa dea posbilitatea autoritatilor sa descopere eventualele nereguli, adica internarile fictive si decontarile duble pe aceleasi CNP-uri. Oamenii privesc cu reticenta noua solicitare.
Silvia Burnel, medic de familie: "Stim cu totii ca exista un sistem informatic care a costat enorm de mult si ar trebui sa ne spuna ce analize a facut cand s-a internat".
Autoritatile vin cu explicatii.
Cristina Calinoiu, purtator de cuvant CASMB: "Este o masura prin care se urmareste mai bine circuitul banilor in sistem. pacientii prin aceasta declaratie isi asuma raspunderea si speram ca nu se vor mai ivi situatii de genul celor pe care le-am intalnit cu aceste notificari prin care pacientii trebuiau sa demostreze ca au fost sau nu internati intr-o anumita perioada."
Numai in Bucuresti aproape 2000 de asigurati s-au trezit ca au de dat bani pentru analize si tratamente pe care multi nu le-au facut niciodata.
Pentru a acoperi o mica parte din frauda din sistemul sanitar cei de la Casa de Sanatate Bucuresti au reusit sa recupereze de la 800 de pacienti si 45 de laboratoare aproape 40 de mii de euro. Suma este destul de mica avand in vedere majoritatea oamenilor care au primit notificari le-au contestat.
Numai in Bucuresti, 334 de asigurati inca cer lamuriri pentru ca instiintarile sunt considerate nedrepte si nu vor sa dea statului sume cuprinse intre 18 si 800 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, medic, asigurari, analize, doctori,
Dată publicare:
17-07-2014 21:01